Κανονισμός Λειτουργίας & Υποχρεώσεις Προέδρου και Δημοτικών Συμβούλων σύμφωνα με το Νόμο

 

Η εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεών του είναι αποκαρδιωτική.

Δεν αναφέρομαι στην ένταση και τους διαξιφισμούς που λαμβάνουν χώρα σε συχνά χρονικά διαστήματα, αυτά ίσως είναι και ένα υγιές σημάδι, ότι κάποιοι προσέχουν, συμμετέχουν και παίρνουν στα σοβαρά το ρόλο για τον οποίο τους τοποθέτησαν εκεί με την ψήφο τους οι δημότες.

Αυτό που απογοητεύει είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια παρίστανται τα ίδια συνήθως λιγοστά άτομα. Οι περισσότεροι συμμετέχουν στο τμήμα των ερωτήσεων – δηλώσεων και σε κάποια θέματα που θεωρούν σημαντικά και όταν περνάει η ώρα σηκώνονται και φεύγουν έχοντας ήσυχη τη συνείδησή τους. Συχνό φαινόμενο αυτό και τις βραδιές που έχει μεγάλους αθλητικούς αγώνες. Κάποιοι βέβαια διαμαρτύρονται για την ώρα έναρξης των συνεδριάσεων και μπορεί να έχουν δίκιο εν μέρη. Όμως όταν αποφάσισαν να εκτεθούν τις εκλογικές διαδικασίες γνώριζαν ότι απαιτείται αρκετός από τον χρόνο τους. Στο χέρι τους είναι λοιπόν να τον ρυθμίσουν εκείνοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχουμε όμως, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός,  και τις “ρουκέτες”. Τους δημοτικούς συμβούλους που πετάγονται για 5-10 λεπτά ίσα-ίσα για να δηλώσουν παρουσία και να μην βρεθούν εκτός “καρέκλας” και μετά εξαφανίζονται κατά τον τρόπο που εμφανίστηκαν.

Το δυστύχημα όμως είναι πως ούτε ο πρόεδρος κ. Βλάχος μπορεί να τους συμμαζέψει, αλλά ούτε και οι επικεφαλής τους (δεν θέλουν, δεν μπορούν, διστάζουν; )

Η παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο όλων των εκλεγμένων συμβούλων δεν είναι χόμπι, αλλά υποχρέωση βάσει νόμου και κανονισμών. Στο άρθρο αυτό δημοσιεύουμε τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας  που υπέγραψε το 2008 ο τότε υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος και οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Επίσης δημοσιεύουμε τις Υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων και του προέδρου σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στις 12-7-2016 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σε όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και τα μέλη τους.

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

και

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2016