40 χρόνια ύπαρξης του Συλλόγου Πευκακίων, 12 χρόνια οι ίδιες διεκδικήσεις

Τα προβλήματα της συνοικίας των Πευκακίων είναι πολύ μεγάλα και σοβαρά. Είναι προβλήματα που σκιάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Όμως τα προβλήματα αυτά, ως επί το πλείστον, παραμένουν τα ίδια εδώ και 12 χρόνια. Τα Πευκάκια ζουν με το παράπονο ότι είναι η μόνη συνοικία χωρίς πλατεία και με μία μόνο μικρή παιδική χαρά!

Στην σημερινή (28-1-2018)  κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Πευκακίων η «Αναγέννηση» ο πρόεδρος κ. Στέφανος Μπακογιάννης τόνισε πως σκοπός του συλλόγου είναι η επιδίωξη για τη συνοικία δημιουργίας εξωραϊστικών και κοινωφελών έργων, η βελτίωση των όρων διαβίωσης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών καθώς και η προώθηση των άκρως απαραίτητων λειτουργικών αναγκών, έξω από το πρίσμα της παραδοσιακής «μαξιμαλιστικής» νοοτροπίας.

Όπλο του Συλλόγου που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ύπαρξης και διεκδικήσεων είναι οι κάτοικοι της συνοικίας. Μαζί με την κοπή της βασιλόπιτας έκαναν και τα γενέθλια των 40 ετών.

Τι ακούσαμε σήμερα; Τα ίδια όπως πέρυσι και τις προηγούμενες χρονιές.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (αντιπλημμυρικά στην Παπανδρέου & Αγ. Αναργύρων) ή προβλέπονται να ξεκινήσουν (κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων και διάνοιξη 21 οδών), μίλησε για διαχρονικές υποσχέσεις και άμεσες διεκδικήσεις (πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές, υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, κατασκευή πεζοδρομίων, οδοσήμανση, συντήρηση ασφαλτοτάπητα, αποκατάσταση φωτισμού).  Αναφέρθηκε και στα 23στρ. του αθλητικού κέντρου ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες από το Δήμο για την αλλαγή της ονομασίας από την Περιφέρεια σε «Αθλητικό Κέντρο Αγίας Παρασκευής» αντί του όρου «Διαδημοτικό Υπερτοπικό» που αναφέρεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, καθώς και σε επισκευές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο χώρο.

Η υποσχεσιολογία του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου υπήρξε εκκωφαντική.  Τα σημαντικά και καινούργια ήταν

  • Η διάνοιξη των οδών θα ξεκινήσει μετά από 2 μήνες.
  • Θα κατασκευαστούν μεγάλα σαμαράκια, που επιτρέπονται από το νόμο, σε όλους τους δρόμους που έχει διαπιστωθεί αυξημένη ταχύτητα των οχημάτων (π.χ. οδός Καβάφη).
  • Παιδικός σταθμός, αναμένεται η αδειοδότηση από την Πολεοδομία, θα ακολουθήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ευελπιστεί για δημοπράτηση στο τέλος του 2018.
  • Ένα νέο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο εντάχθηκε και ευελπιστεί να γίνει το 2019.
  • Στο χώρο των 23στρ. θα κατασκευαστεί ένα λυώμενο κλειστό προπονητήριο, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί όταν αρχίσει η κατασκευή του αθλητικού κέντρου.
  • Σύντομα θα γίνουν τα 5Χ5 γηπεδάκια του 9ου και 7ου δημοτικών και τους επόμενους μήνες θα γίνει ο αύλιος χώρος του 9ου δημοτικού.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς ξεκίνησε καταγγέλλοντας διαπλοκή στην κατασκευή της πεζογέφυρας που θα ξεκινήσει στη Λ. Μεσογείων. Όπως είπε θα κοστίσει 1.800.000€ και θα είναι σιδηροκατασκευή, ενώ η ήδη κατασκευασμένη πεζογέφυρα Μ. Μιχαηλίδη κόστισε 750.000€. Όσον αφορά τα 23σρτ. τα είχε τάξει στην Περιφέρεια για την δημιουργία αθλητικού κέντρου για την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ με αντάλλαγμα το Δημαρχείο. Το αθλητικό κέντρο είναι των κατοίκων της περιοχής και της πόλης και κανενός άλλου, είπε, και εισέπραξε χειροκρότημα από τους κατοίκους. Όλα είναι υποσχέσεις, με στόχο τον επόμενο χρόνο να ζητήσει την ψήφο των κατοίκων. Αναρωτήθηκε με ποια χρήματα θα γίνουν όλα όσα υπόσχεται αφού δεν υπάρχουν χρήματα στο Δήμο μετά και το μνημόνιο που υπέγραψε με την αγορά της βίλας Ιόλα. Τα προηγούμενα χρόνια το Τεχνικό Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ήταν της τάξης του 8-9%. Η Διοίκηση Σταθόπουλου δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτά που είχε τάξει.

Τα χρήματα από τη φορολογία του πολίτη, είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης, χρησιμοποιούνται για να ξεπεραστεί η κρίση τους (σ.σ. κυβέρνηση) εις βάρος μας. Συνέχισε λέγοντας πως ο κάθε σύλλογος βοηθάει το Δήμαρχο με μια έγγραφη ανακοίνωση όλων των προβλημάτων. Τα 23στρ. είναι των κατοίκων και υπάρχει διαχρονικά θέση για ελεύθερο χώρο με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, θέση που έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Με ποιο δικαίωμα ο Δήμαρχος αλλάζει το σκοπό του χώρου, χωρίς να ξέρει ο  κόσμος τίποτα, με διαπραγματεύσεις πίσω από τις πλάτες. Συμβούλευσε το σύλλογο να μαζέψει υπογραφές και να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να επαναλάβει την απόφασή του για αθλητικό σχέδιο ήπιο για τις ανάγκες της πόλης.

Όσον αφορά τον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο και τον κ. Αλέξανδρο Μουστόγιαννη, μία που έκοψαν την πίτα, μία που ευχήθηκαν και μία που εξαφανίσθηκαν. Προφανώς για αυτούς έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στα Πευκάκια.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο ιερέας του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, π. Σταύρος Τρικαλιώτης και ευχές έδωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος.

Υπήρξε κι ένα θερμό λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του Διευθυντή του 7ου Δημοτικού και δημοτικού συμβούλου, κ. Γιάννη Λογοθέτη και της πλευράς του Δημάρχου. Αιτία η έλλειψη δασκάλων σε τρία σχολεία της πόλης, ένα εξ αυτών είναι και το 7ο δημοτικό και το ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Πάνος Γκόνης έριξε το φταίξιμο στους Διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων για το πρόβλημα. Δημόσια ο κ. Λογοθέτης κατήγγειλε, ότι η Δημοτική  Αρχή δεν ενδιαφέρεται για τα σχολεία της πόλης αλλά «βάζει πάνω από τα προβλήματα της πόλης το κομματικό συμφέρον, στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο γεγονός ότι δεν παίρνει αναπληρωτές (σ.σ. δασκάλους)» και συνέχισε « …. Καταγγέλλω τη δημοτική Αρχή, δεν αγαπάει την πόλη και έχει επιλέξει ένα θεσμικό κατήφορο».

Απάντηση ο κ. Γκόνης ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας, ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν είπε ακριβώς ότι φταίει ο κ. Λογοθέτης ως Διευθυντής του σχολείου, αναφέροντας την δική του θέση, αλλά στη συνέχεια έριξε ευθέως την ευθύνη στον κ. Λογοθέτη λέγοντας πως μπορούσε να ενδιαφερθεί και να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης σχετικά με τα κενά των σχολείων.

 

Παρατηρήσεις:

-Πάγια τακτική αυτής της Δημοτικής Αρχής είναι να ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους όταν βλέπει τα δύσκολα, το έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές.

– Ο κ. Σταθόπουλος ζήτησε να υπάρχει δύο φορές το χρόνο συνάντηση με το σύλλογο, ώστε να εκτιμάται ποια από τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και τι απέμεινε.  Εύλογο προεκλογικό τέχνασμα σε μια περιοχή που επί 3 έτη στην ουσία δεν έκανε τίποτα.

-Με ποια άδεια θα κατασκευάσει το προπονητήριο και πότε; Σχέδιο δεν υπάρχει ακόμα. Τα χρήματα που θα βρεθούν δεν μας είπε. Πότε θα περάσει για έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, ούτε αυτό το είπε.

-Για μια ακόμα φορά παρουσίασε τις υποχρεώσεις του Δήμου ως έργα μόνο δικά του. (π.χ. περίφραξη χώρου με συρματόπλεγμα, καθαρισμός οικοπέδων του Δήμου, κλπ.)

– Ο σύλλογος στον οικονομικό απολογισμό του φάνηκε δυστυχώς ότι στηρίζεται και στα 1.700€ της επιχορήγησης από το Δήμο, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη και τον καθιστά εν μέρη δέσμιο. Αυτό το θέμα με τις επιχορηγήσεις συλλόγων θα το δούμε αργότερα.

-Περίπου 10.000 κάτοικοι μένουν στην περιοχή των Πευκακίων και όμως παραβρέθηκαν μόλις 37 άτομα εκτός των δημοτικών παραγόντων και των εκπροσώπων των άλλων συλλογικοτήτων. Σε σχέση με παλαιότερα παρατηρούμε μια σταδιακή μείωση της προσέλευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν τα θέματα που τους προβλημάτιζαν. Ποια είναι η αιτία; Ίσως η αδυναμία του Δ.Σ. του συλλόγου να τους συσπειρώσει ή πιθανόν να κουράστηκαν από τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις της δημοτικής Αρχής. Αν όμως θέλουν πραγματικά να δουν αποτελέσματα θα πρέπει να αγωνιστούν συλλογικά και να δώσουν ζωηρό παρόν. Διαφορετικά θα παραμείνουν στο ίδιο έργο θεατές.

-Για οποιαδήποτε αντίρρηση επί των αναγραφόμενων υπάρχει το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης στην κατοχή μας.