Ανεξαρτητοποίηση Κώστα Τσιαμπά – Μίλησε για εσωστρέφεια, διχόνοια και αντιπολίτευση με πυροτεχνήματα από την παράταξη Ζορμπά (πλήρες κείμενο video)

Την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη “Αγία Παρασκευή η πόλη μας” δήλωσε προ ολίγου κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς επιρρίπτοντας ευθύνες για την ήττα στις δημοτικές εκλογές του 2014 στον επικεφαλής της παράταξης κ. Βασίλη Ζορμπά.

Τόνισε ότι ήταν μια πολιτικού χαρακτήρα απόφαση η οποία δεν πάρθηκε αβασάνιστα. Παρουσίασε μια διόλου ευχάριστη ατμόσφαιρα εσωτερικά της παράταξης ακόμη και κατά την περίοδο που διοικούσε το Δήμο με σημεία εσωστρέφειας και διχόνοιας, έλλειψη προτεραιοτήτων και η αδυναμία διοικητικού συντονισμού.

Ευχαρίστησε τον κ. Ζορμπά για τη συνεργασία και τόνισε ότι οι διαφορές είναι πολιτικές και όχι προσωπικές. Συνεργάστηκε μαζί του εκτιμώντας την τιμιότητά του, ελπίζοντας ότι η παράταξη θα μπει σε πορεία ανάκαμψης, κάτι που δεν έγινε κατά την άποψή του.

Όπως δήλωσε “Αξίζουμε μια προσιτή και λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση, πιστή στο νέο ήθος που επιβάλλει η εποχή μας για να μεταλαμπαδεύσουμε με το παράδειγμά μας στη νέα γενιά πολιτικών, ότι το μέλλον είναι η συνεννόηση και ότι η συναίνεση βασίζεται στην ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό.”

Και πως “Δεν υπάρχει πολιτική απόχρωση στα αυτονόητα.”

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Τσιαμπά.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι

Στις εκλογές του Μαΐου 2014 οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής με ανέδειξαν με την ψήφο τους πρώτο δημοτικό σύμβουλο προκειμένου να υπηρετήσω την Πόλη μας.

Επειδή πιστεύω ότι την καταξίωση την κερδίζεις, δεν σου την χαρίζει κανείς. Δεσμεύτηκα ότι θα εργαστώ με ανιδιοτέλεια, μεθοδικότητα και φιλοπονία για τον δημότη και μόνον για αυτόν.

Ανακοινώνω ότι στο εξής παραμένω ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ότι δεν δεσμεύομαι από τις αποφάσεις και τις απόψεις της παράταξης «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας» με την οποία συμπορεύτηκα.

Στην πολιτικού χαρακτήρα απόφαση της ανεξαρτητοποίησής μου δεν κατέληξα αβασάνιστα. Όμως πιστεύω ότι οι αξίες οδηγούν τις προτεραιότητες.

Κατά την διάρκεια της διοίκησης κου Ζορμπά 2010 – 2014 η εσωστρέφεια και η διχόνοια άρχισαν νωρίς και συνεχίστηκαν ως τις εκλογές. Η έλλειψη προτεραιοτήτων και η αδυναμία διοικητικού συντονισμού, περιέπλεξε τις αρμοδιότητες με συνέπεια την αυτοαπομάκρυνση έμπειρων και άξιων στελεχών εκλεγμένων και μη. Οι ανάγκες των πολιτών δυστυχώς διολίσθησαν σε δεύτερη προτεραιότητα. Το συλλογικό έργο της διοίκησης, για διάφορους λόγους, απουσίασε τόσο στον καθημερινό όσο και τον προεκλογικό διάλογο. Η εμμονή στην εσωστρέφεια και στην αναμέτρηση με «φανταστικούς εσωτερικούς εχθρούς της παράταξης» συνεχίστηκε. Η ήττα ήταν μοιραία.

Με ευθύνη του επικεφαλής, για τους ίδιους λόγους, η παράταξη παρέμεινε αναποτελεσματική και σαν αντιπολίτευση. Με εκτόξευση ανούσιων πυροτεχνημάτων, πολλές φορές για θέματα άσχετα με το Δήμο και την καθημερινότητα των πολιτών, με αρθρογραφία χωρίς στοιχεία και κυρίως χωρίς αντιπροτάσεις που θα υποχρέωναν την διοίκηση Σταθόπουλου σε χρηστότερη διαχείριση των κοινών.

Δεν έγινε κατανοητό ότι το δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δήμων, δεν θεσμοθετήθηκε για την στέψη «τοπικών αρχόντων», αλλά για να διαμορφώσει διοικήσεις αποτελεσματικές μέσα από σωστή οργάνωση, συναίνεση και συνεννόηση με ανοικτές διαδικασίες, μακριά από δημιουργία «αυλών» οι οποίες θεριεύουν την εσωστρέφεια.

Ευχαριστώ τον κύριο Ζορμπά για την συνεργασία επτά και πλέον χρόνων. Οι διαφορές μας δεν ήταν προσωπικές, ήταν και παραμένουν πολιτικές. Οι αιρετές διοικήσεις δεν είναι ισόβιες, υπάρχει αρχή, κορύφωση και τέλος, ειδικά μετά από εκλογική ήττα,. Οι κοινωνίες εξελίσσονται όταν οι διοικήσεις αφήνουν πίσω τα κακά της προηγούμενης και κρατώντας τα καλά της προχωρούν προς τα εμπρός. Η εναλλαγή με ανοικτές διαδικασίες εξασφαλίζει την ενότητα, και διώχνει την εσωστ-ρέφεια, όταν όμως δεν γίνεται ομαλά προκαλείται.

Παρέμεινα και συνεργάσθηκα μαζί του τα χρόνια της διοίκησης βοηθώντας την παράταξη με την καθημερινή δουλειά μου λόγω της εντιμότητάς του. Απεδείχθη όμως, ότι το αυτονόητο δεν ήταν αρκετό. Συνέχισα μαζί του και κατά την περίοδο της αντιπολίτευσης, ελπίζοντας ότι αργά ή γρήγορα, η παράταξη θα μπει σε πορεία επανάκαμψης. Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκα.

Ο κύριος Σταθόπουλος αντιπολιτεύθηκε με σύνθημα «Δώστε μου μια ευκαιρία» τάζοντας παράλληλα συναίνεση και συνεννόηση. Επέμεινε όμως και επιμένει στην πολιτική αλαζονεία, επιβεβαιώνοντας ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα δημοτικά δρώμενα πρωτοστατούν οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι, αντί να δημιουργούν μέσα από τη συναίνεση και τη συνεννόηση, υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον μέσα από ανούσιες κοκορομαχίες και επιδερμικές καταγγελίες, μερικές φορές πιθανόν σκηνοθετημένες. Τι εισπράττουμε σαν αποτέλεσμα; Αντί για ποιοτικές υποδομές, αντί για χρηστή διοίκηση με επίκεντρο τον πολίτη και αντί για μετρημένες δαπάνες με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητάς μας, εισπράττουμε τον διχαστικό, επιπόλαιο και σπουδαιοφανή λόγο.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Γνωρίζω τις δυσκολίες και τις οικονομικές δεσμεύσεις δεκαετιών τις οποίες ανέλαβε η χώρα.

Γνωρίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες και τα χρόνια προβλήματα του Δήμου έκρινα ότι μόνον με ανεξάρτητες τις δυνάμεις μου θα μπορέσω να αναπτύξω μια ουσιαστική πρόταση διαχείρισης των κοινών.

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2010 παραμένω πιστός στο όραμα για ένα Δήμο στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίστροφο.

Μοναδική μου ανησυχία είναι η ποιότητα της καθημερινότητάς μας και όχι η προσθήκη του ονόματός μου στον κατάλογο των «βαρόνων» του Δήμου.

Δεν απαξιώνω το έργο κανενός. Το τιμώ και θα το τιμώ πάντα. Όμως επιμένω ότι αξίζουμε περισσότερα.

Αξίζουμε μια προσιτή και λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση, πιστή στο νέο ήθος που επιβάλλει η εποχή μας για να μεταλαμπαδεύσουμε με το παράδειγμά μας στη νέα γενιά πολιτικών, ότι το μέλλον είναι η συνεννόηση και ότι η συναίνεση βασίζεται στην ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και ελπίδας οφείλουμε να σχεδιάσουμε το νέο οδικό χάρτη, αναβαθμίζοντας το Δήμο μας ξεπερνώντας τη μιζέρια τους συμβιβασμούς και τη στασιμότητα δεκαετιών.

Δηλώνω ότι από τη θέση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου θα συνεχίσω να ασκώ αυστηρή αλλά δίκαιη κριτική και ότι θα καταθέτω προτάσεις στα πλαίσια ενός σχολαστικά επεξεργασμένου προγράμματος το οποίο θα πηγάζει μέσα από διακήρυξη αρχών.

Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από την κομματική αφετηρία μας, δουλεύοντας ενωμένοι και με γνώμονα τη συνεννόηση και τη συναίνεση, θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Δεν υπάρχει πολιτική απόχρωση στα αυτονόητα.

Οι αξίες, Δημοκρατία, Ανιδιοτέλεια, Δικαιοσύνη, Αντικειμενικότητα, Τιμιότητα, Μεγαλοψυχία και Καθήκον είναι αυτονόητες.

Αγία Παρασκευή, 7/2/2018

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Αγίας Παρασκευής

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter