Νέοι επιστήμονες εξερευνούν τις δυνατότητες έρευνας και υποτροφιών στη Γερμανία

Νέοι επιστήμονες εξερευνούν τις δυνατότητες έρευνας και υποτροφιών στη Γερμανία στα πλαίσια ημερίδας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Δυνατότητες Έρευνας & Υποτροφίες στη Γερμανία». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του «Δημόκριτου», φοιτητές, απόφοιτοι πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και να συνομιλήσουν με Έλληνες ερευνητές για τις δραστηριότητές τους στα γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που εργάζονται.

Η DAAD αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των σπουδαστικών Συλλόγων στη Γερμανία και λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας πολιτιστικής και επιστημονικής εξωτερικής πολιτικής προωθώντας παράλληλα τη διεθνή ανταλλαγή φοιτητών και επιστημόνων. Η εκδήλωση ήταν ελεύθερη για το κοινό και συμμετείχαν φοιτητές και απόφοιτοι ποικίλων ειδικοτήτων, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί πολυτεχνικών σχολών, γεωπονικής, ψυχολογίας, κ.α.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Πρόεδρος του «Δημόκριτου» Δρ. Νίκος Κανελλόπουλος, ο οποίος και τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών και ερευνητικών ινστιτούτων.

Ακολούθησε παρουσίαση του Διευθυντή του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών DAAD, κ. Alexander Roggenkamp, στην οποία ανέπτυξε τις δυνατότητες σπουδών, έρευνας και υποτροφιών στη Γερμανία. Με 110 πανεπιστήμια, 221 πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και 2,2 εκατομμύρια φοιτητές, εκ των οποίων το 10% είναι αλλοδαποί, η Γερμανία αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για επιστημονική έρευνα στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν επιστήμονες από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς οργανισμούς της Γερμανίας, όπως το Max Planck Society, το Helmholtz Association, το Leibniz Association και το Fraunhofer Institute.

Η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Helmholtz Association of German Research Centres, κ. Ευφροσύνη Χελιώτη, μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας και χρημοτοδότησης ελλήνων ερευνητών από γερμανικά ιδρύματα. Το Helmholtz Association, ο μεγαλύτερος οργανισμός επιστημονικής έρευνας στη Γερμανία, με 18 κέντρα έρευνας, δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του ’50 και ερευνητές του έχουν αποσπάσει δύο Βραβεία Νόμπελ.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Κέντρου Helmholtz, Δρ. Βασίλης Ντζιαχρήστος, μίλησε για την πρωτοπόρα έρευνά του στον τομέα της χειρουργικής απεικόνισης, μια τεχνική που κάνει τα καρκινικά κύτταρα να «λάμπουν» ώστε να είναι εφικτός ο ακριβής εντοπισμός τους και δυνατή η επιτυχής αφαίρεσή τους.  Μια μεγάλη ανακάλυψη που θα σώσει ζωές, αφού χωρίς αυτή πολλά από τα καρκινικά κύτταρα θα έμεναν απαρατήρητα, δε θα αφαιρούνταν και πιθανώς θα οδηγούσαν σε επανεμφάνιση του καρκίνου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Από τον ίδιο οργανισμό, ο κ. Κωνσταντίνος Κοκκαλιάρης, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων και Αιματοποίησης στο Μόναχο, εξήγησε πως με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους κατάφεραν να παρέχουν στην επιστημονική κοινότητα την τεχνογνωσία που κάνει δυνατή την time-lapse απεικόνιση μεμονωμένων κυττάρων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τίγκος, ερευνητής στο Fraunhofer Institute, το μεγαλύτερο κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι η έρευνα να απευθύνεται άμεσα στη βιομηχανία, ενώ την ίδια στιγμή η επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει την αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας και τρίτη παγκοσμίως. Ο κ. Τίγκος με την έρευνά του στο βραβευμένο κέντρο Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων του Fraunhofer Institute, όπου γεννήθηκαν οι πρωτοπόρες τεχνολογίες του MP3 και του led λευκού φωτός, ανέπτυξε μια τεχνική «ακτινογραφίας» μεγάλων αντικειμένων, η οποία, για παράδειγμα, αν εφαρμοστεί στα λιμάνια θα κάνει τον έλεγχο των κοντένειρ για παράνομα αντικείμενα ταχύτερο, αποτελεσματικότερο και χωρίς να παρακωλύεται η κανονική λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η Δρ. Βιβή Τσεβελέκη, ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, μοιράστηκε την εμπειρία από τις συνεργασίες της με τα παγκοσμίως γνωστά γερμανικά ερευνητικά κέντρα Max-Planck και Leibniz, όπου εξέλιξε την ερευνητική της δραστηριότητα στα αυτοάνοσα νοσήματα και συγκεκριμένα στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μίλησε για τη συνεργασία της με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για Νευροεκφυλιστικές Παθήσεις στη Βόννη (German Research Center for Neurodegenerative Diseases), ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα γερμανικά κέντρα έρευνας στον τομέα των νευροεπιστημών.

Τα γερμανικά ιδρύματα αποτελούν τον πιο περιζήτητο εργοδότη στην Ευρώπη, ενώ ψηλά βρίσκονται και στην παγκόσμια κατάταξη. Σε ερώτηση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις απαιτήσεις των γερμανικών ερευνητικών κέντρων από το ανθρώπινο δυναμικό τους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές απάντησαν ότι η επιστημονική κατάρτιση, η διάθεση για μάθηση και καινοτομία, η ποιότητα του χαρακτήρα, η θετική ενέργεια καθώς και το ομαδικό πνεύμα αποτελούν το εισιτήριο για μια πιθανή συνεργασία. Αυτή τη στιγμή πάνω από 5.500 Έλληνες ερευνητές εργάζονται στη Γερμανία.

Ο στόχος της υπηρεσίας DAAD είναι να παρέχει πληροφορίες για τις δυνατότητες σπουδών και για επίκαιρα ερευνητικά προγράμματα στη Γερμανία και να συνδράμει στην επιλογή από τον ενδιαφερόμενο του κατάλληλου προγράμματος σπουδών ή έρευνας. Επίσης ενημερώνει για υποτροφίες της DAAD και παρεμφερών γερμανικών οργανισμών. Διαχειρίζεται τις αιτήσεις χορήγησης υποτροφιών, διοργανώνει εκθέσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου και πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Σχετικά links:

Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών/Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) www.daad.de

Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: http://edu.demokritos.gr/ge/index.php/el/home