Ερευνήτρια του “Δημοκρίτου” βραβεύεται με το βραβείο «L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τρίτη φορά που ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» βραβεύεται με το Ελληνικό Βραβείο «L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»

Ο Δρ Ν. Κανελλόπουλος, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”,  απονέμει το βραβείο στη Δρ. Γεωργία Σφυρόερα. 

Με το Ελληνικό βραβείο L’ORÉAL-UNESCO 2012 βραβεύτηκε σήμερα, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, η Δρ. Γεωργία Σφυρόερα, Συνεργάτρια (Marie Curie) Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο  Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Ενέργειας, Τεχνολογίας, & Ασφάλειας  του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η Δρ. Σφυρόερα τιμήθηκε με το βραβείο των Βιοεπιστημών για το ερευνητικό της έργο που αφορά στη μελέτη του μηχανισμού που χρησιμοποιεί ο σταφυλόκοκκος -το γνωστό βακτήριο που ευθύνεται για συχνές και επιθετικές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις- ώστε να ξεγελάει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. Μελλοντικός στόχος της έρευνάς της είναι η ανάπτυξη ανθρώπινων αντισωμάτων σε μορφή εμβολίου, τα οποία θα εντοπίζουν και θα αδρανοποιούν τις πρωτεΐνες που παράγει ο σταφυλόκοκκος και του επιτρέπουν να «κρυφτεί» από το ανοσοποιητικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο, το εμβόλιο αναμένεται να στοχεύσει και να εξουδετερώσει το απειλητικό βακτήριο, από το οποίο πεθαίνουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ερευνήτριες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» τιμώνται με τον εν λόγω βραβείο. Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αποτελεί το μοναδικό Ελληνικό ερευνητικό κέντρο που ερευνήτριές του έχουν κερδίσει τρεις φορές το βραβείο L’ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». To 2009, η Δρ. Αγγελική Χρόνη, Ερευνήτρια Β¢ στο Ινστιτούτου Βιοεπιστημών & Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τιμήθηκε για την έρευνά της σχετικά με την πορεία παθογένεσης της αθηροσκλήρωσης και της νόσου του Alzheimer. Ένα χρόνο αργότερα, η Δρ. Ελένη Μακαρώνα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής* του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», απέσπασε το ίδιο βραβείο για την ερευνητική της δραστηριότητα στον τομέα της μικρο/νανοτεχνολογίας.

Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO αποτελούν άξονα του διεθνούς προγράμματος «L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» το οποίο τιμά κάθε χρόνο τη συνεισφορά διακεκριμένων γυναικών επιστημόνων με στόχο τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας στη χώρα τους. Από το 1998 και έως σήμερα έχουν βραβευτεί παγκοσμίως 1292 γυναίκες από 106 χώρες, των οποίων η υποδειγματική σταδιοδρομία δημιούργησε νέες και ορισμένες φορές επαναστατικές ανακαλύψεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα Ελληνικά βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και έχουν επιβραβεύσει μέχρι σήμερα 20 νέες ερευνήτριες, μέχρι 38 ετών, που ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στον τομέα των βιοεπιστημών ή των φυσικών επιστημών και δραστηριοποιούνται σε Ελληνικά πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα. Τα βραβεία, που δίδονται κάθε χρόνο σε τρεις νέες γυναίκες-επιστήμονες και συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ το καθένα, αποτελούν ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας και μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον επιστημονικό κλάδο ώστε να συνεχίσουν το ερευνητικό έργο στη χώρα τους. Οι δυο ακόμα Ελληνίδες ερευνήτριες που τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο είναι η Δρ. Μαριάνθη Γεωργίτση από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και η Δρ. Ελένη Κατράγκου, Λέκτορας στον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

* Βάσει του Ν. 4051/2012, το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής συγχωνεύθηκε με τα Ινστιτούτα Επιστήμης Υλικών και Φυσικοχημείας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων.

 

Η Δρ. Γεωργία Σφυρόερα, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1998). Έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Department of Pathology and Laboratory Medicine, School of Medicine, University of Pennsylvania, USA. Μετά από δεκαετή ερευνητική πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντικείμενο έρευνας τη δομική διαλεύκανση και το ρόλο πρωτεϊνών της φυσικής ανοσίας στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων,  επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάζεται από το 2010 έως σήμερα στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών,Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» με την ιδιότητα της Συνεργαζόμενης-Ερευνήτριας, Marie Curie Reintegrated Researcher. Η έρευνα της Δρ. Σφυρόερα αφορά στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που οφείλονται σε λοιμώξεις από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Οι πρόσφατες μελέτες της για το χαρακτηρισμό ανθρώπινων αντισωμάτων με ανασταλτική δράση έναντι πρωτεινών ανοσιακής διαφυγής του σταφυλόκοκκου χρηματοδοτείται από το Research Executive Agency (Marie Curie Actions) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.  Απώτερος στοχος της έρευνας της Δρ. Σφυρόερα είναι η ανάπτυξη νέων εμβολίων έναντι του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου.