Μάθημα:«Προσφορά στο συνάνθρωπό μας» από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου

to 5o sto mageireio copy

Το Κοινωνικό Μαγειρείο γέμισε τη Δευτέρα 30/9/2013 με μικρούς επισκέπτες, μαθητές του 5ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, που ήρθαν να προσφέρουν προϊόντα από το λαχανόκηπό του.

Ο μικρός λαχανόκηπος των μαθητών του 5ου Γυμνασίου ήταν μια ιδέα του καθηγητή τους κ. Γιάννη Παύλου που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν δύο χρόνια. Οι μαθητές και ο καθηγητής τους δούλεψαν με φροντίδα και μεράκι φυτεύοντας και καλλιεργώντας ένα κομμάτι γης μέσα στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους. Η προσφορά τους στο κοινωνικό μαγειρείο του Δήμου μας είναι μάθημα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ευαισθησίας, κοινωνικότητας.

Τους μαθητές συνόδεψαν η Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου κ. Χρυσή Στιβακτάκη-Μουδάτσου, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνος Περιβαλλοντικής του σχολείου κ. Γιάννης Παύλου και η κ. Άννα Αλβέρτου, μητέρα και γενική γραμματέας του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου.

Τους μαθητές υποδέχτηκε με χαρά ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για την προσφορά τους, τους ενημέρωσε για το σκοπό και τη λειτουργία του Κοινωνικού Μαγειρείου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δέκα μήνες και το κόστος για τον Δήμο ήταν πολύ μικρό της τάξης των 3-4.οοο€ και όλα τα ψυγεία και τα τρόφιμα είναι προσφορές δημοτών και όχι μόνο. Προσφέρει φαγητό σε 90 οικογένειες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, δηλαδή περίπου 270 μερίδες την εβδομάδα (περιλαμβάνεται φαγητό και για τις υπόλοιπες μέρες). Προβλέπεται σε 2 χρόνια να μεταφερθεί σε χώρους του νέου συγκροτήματος που χτίζεται στα Πευκάκια και το οίκημα στην οδό Ρόδων να χρησιμοποιηθεί ξανά ως βρεφονηπιακός σταθμός.

Το πιο σημαντικό, ανέφερε, είναι ότι είμαστε στην Ελλάδα όπου υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη. Αυτή η κοινωνική προσφορά των μαθητών του 5ου Γυμνασίου θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα σχολεία για το Κοινωνικό Μαγειρείο, είτε με φυλλάδια, είτε μέσω των μαθητών.

«Η μόνη ελπίδα για το Έθνος, τόνισε, είστε εσείς τα παιδιά. Να είστε δυνατοί και να γνωρίζεται ότι μέσα από τέτοιες κινήσεις ισχυροποιείται ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που έχει γνώσεις όπου και να τον ρίξεις ανταπεξέρχεται».

Το λόγο πήρε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Στιβακτάκη λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να ενισχυθεί η ομάδα και με άλλα παιδιά στο σχολείο. Σημασία έχει η διαδικασία για το όποιο αποτέλεσμα όταν βγαίνει μέσα από την καρδιά μας. «Θα συνεχίσουμε και θα ενεργοποιούμαστε σε συνεργασία με το Κοινωνικό Μαγειρείο».

Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης-προσφοράς ήταν η από κοινού απόφαση οι μαθητές με το Δήμαρχο να βγουν στα supermarket με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων και τα Χριστούγεννα να γίνει πάλι μια αντίστοιχη κίνηση προς το Κοινωνικό Μαγειρείο.

Επίλογος ήταν η φράση: «Να ενισχύσουμε τη γειτονιά μας»

Τους μαθητές επίσης υποδέχτηκαν εγκάρδια οι εθελόντριες κες Μανωλοπούλου και Πίππη, οι μαγείρισσες και ο κ. Δημήτρης ο κηπουρός, που όλοι κοπιάζουν με χαρά για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δύσκολες συγκυρίες, και οι οποίοι ενημέρωσαν τα παιδιά για το έργο τους εκεί.

Ευχή δική μας είναι και τα υπόλοιπα σχολεία της Αγίας Παρασκευής να ενημερωθούν για τις μονάδες κοινωνικής προσφοράς του Δήμου και να μιμηθούν αυτή την προσπάθεια των μαθητών του 5ου Γυμνασίου.

.