Που χάθηκε το γάλα των εργαζομένων; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις!

Σε ένταση οι εργαζόμενοι…

 gala

Της  Λένας  Μαρκή

Σύμφωνα  με την ΚΥΑ 53361/2006 [ΦΕΚ 1503 Β],προβλέπεται η χορήγηση ειδών προστασίας (όπως αυτά καταγράφονται στην ΚΥΑ) και φρέσκου γάλακτος,  σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στους δήμους, που αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Όπως προβλέπει η ΚΥΑ στο άρθρο 1 Β, στους δικαιούχους εργαζομένους του δήμου,
«προσφέρεται 1 λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση. Η διανομή του πραγματοποιείται στους χώρους εργασίας»
Αργότερα προστέθηκε [με την ΚΥΑ ΤΤ 36586/2007 ΦΕΚ 1323 Β/30.7.07], ότι
«σε περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας των δήμων να χορηγήσουν 1 λίτρο φρέσκο γάλα, κατά τον ανωτέρω χρόνο, χορηγείται ίση ποσότητα γάλακτος  μακράς διαρκείας ή τύπου εβαπορέ με ειδική σήμανση επί του κουτιού ώστε να μην είναι εφικτή η περαιτέρω διάθεση»
Αργότερα προστέθηκε [με την ΥΑ οικ.31119/2008  ΦΕΚ 990 Β/28.5.08], ότι
«στην περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας των δήμων να χορηγήσουν 1 λίτρο φρέσκο γάλα, ή μακράς διαρκείας, ή τύπου εβαπορέ, ύστερα από απόφαση του συμβουλίου θα καταβάλλεται η αξία του σε χρήμα, με την ισχύουσα κάθε φορά λιανική τιμή πώλησης του, στους δικαιούχους»
Στην πράξη, πολλοί δήμοι είτε πληρώνουν σε χρήμα αυτήν την παροχή, είτε ( για να αποφύγουν περιπλοκές με την έγκριση της σχετικής δαπάνης), παρέχουν το γάλα τύπου εβαπορέ, πιθανώς για λόγους ευκολότερης διαχείρισης του στην διανομή του.

 

Τι γίνεται στο Δήμο Αγίας Παρασκευής;

Τουλάχιστον κατά τη θητεία των τριών τελευταίων Δημάρχων το γάλα δεν αποδόθηκε ποτέ ολοκληρωμένα στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Επί Δημαρχίας Αντώνη Σιδέρη η χορήγηση γάλακτος πραγματοποιήθηκε για ένα περίπου έτος στην τετραετία της διοίκησής του! Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής εκείνης, τα σωματεία των εργαζομένων είχαν την πρόθεση να κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν ότι τους αναλογούσε σε γάλα ή το αντίστοιχο τίμημα σε χρήματα.

Στη θητεία του Βασίλη Γιαννακόπουλου χορηγήθηκε γάλα μόλις για 17 μήνες! Και μάλιστα μία παντελώς άγνωστη μάρκα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα έτη 2008 και 2009 δεν έγινε καν διαγωνισμός για την προμήθεια γάλακτος.

Στην πρόσφατη τετραετία του Βασίλη Ζορμπά οι εργαζόμενοι λάμβαναν καθημερινά φρέσκο γάλα από τον Ιούλιο 2013 έως τις 20 Οκτωβρίου του ίδιου έτους!

Όταν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εγκρίθηκε ποσό 88.000€ και σύμβαση με γαλακτοκομική εταιρεία με ισχύ έως τις 31/12/2013, διερωτόμαστε γιατί η εν λόγω εταιρεία σταμάτησε την προμήθεια προς το Δήμο στις 20/10/13; Πρόκειται για δική της υπαιτιότητα ή έγινε κατ’ εντολή του Δήμου; Και τι απέγινε η διαφορά του χρηματικού ποσού, περίπου 28.000€ που αντιστοιχούν σ’ αυτό το διάστημα;

Σε όλο το, γνωστό σε μας, χρονικό διάστημα των τελευταίων τουλάχιστον 14 ετών, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν παρέλαβαν επακριβώς την ποσότητα γάλακτος που τους αναλογούσε, αλλά ουδέποτε εισέπραξαν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό αντί αυτού, όπως ορίζει το ΦΕΚ. (Για παράδειγμα στο Δήμο Ρεθύμνου το 2009 επειδή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος στο διαγωνισμό, αποφασίστηκε η πληρωμή σε χρήμα). Στις περισσότερες των περιπτώσεων δόθηκε γάλα εβαπορέ άγνωστο στο ευρύ κοινό. Είναι κοινό μυστικό επίσης, ότι προέκυψε να αχρηστευθούν σημαντικές ποσότητες συσκευασιών, γιατί η ημερομηνία λήξης ήταν πολύ σύντομη και δεν πρόλαβαν να διατεθούν!

Ας βγουν λοιπόν οι εκάστοτε Δήμαρχοι να μας αποσαφηνίσουν τι έγινε με το γάλα.

Ας μας διαφωτίσουν επίσης για την τακτική που ακολούθησαν στη θητεία τους επί του θέματος.

Ας απαντήσουν γιατί δεν ακολούθησαν τη νομοθεσία που απαιτεί την παροχή φρέσκου γάλακτος στους εργαζόμενους και τι έγιναν τα χρήματα που αναλογούσαν στην προμήθεια γάλατος. Γιατί το εφήρμοσαν μόνο για ένα μικρό διάστημα μέσα στα 4 έτη της θητείας τους;

Ας απαντήσουν γιατί σε μια χώρα με τοπική παραγωγή γάλακτος δυσκολεύτηκαν τόσο πολύ στην προμήθεια φρέσκου γάλακτος και αντί αυτού προτίμησαν άγνωστο μακράς διαρκείας ή εβαπορέ, γνωρίζοντας μάλιστα ότι στην περίπτωση αυτή, υπόκεινται στην κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε ενδεχόμενο καταλογισμό της σχετικής δαπάνης προμήθειας του, αφού οφείλουν να δικαιολογήσουν επαρκώς την «αντικειμενική δυσκολία» μη προμήθειας φρέσκου γάλακτος.

Περίπου τα ίδια ισχύουν για τα είδη ατομικής προστασίας. Ελλειπής χορήγησή τους ανά τα έτη, χωρίς κανένα έλεγχο.

Γνωρίζουμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται σε αναβρασμό. Ζητούν αυτά που δικαιούνται από σειρά ετών βάση Νόμου. Με αίτημά του προς την πρόεδρο του ΔΣ,  ο πρόεδρος του ΣΕΡΔΑΠ κ. Σκαρλάτος αναμένεται στις 23/7/14, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, να ζητήσει απαντήσεις.

Διάχυτη είναι η απορία για το τι έγιναν τόσα χρόνια τα χρήματα που προορίζονταν για τους εργαζόμενους, τόσο για το γάλα όσο και για τα είδη ατομικής προστασίας.

Ποιος ήλεγξε ποτέ ή ποιος θα ελέγξει τώρα την «ιστορία του γάλακτος»;

Άραγε θα δοθούν ποτέ απαντήσεις;

 

lena1

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter