Χρήστος Παπασηφάκης, η απώλεια ενός Ήρωα!

Στην συλλεκτική έκθεση “Σε γνωρίζω από την Κόψη” με τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ Β. Σάρκουλα & το μέλος του ΔΣ Σ. Παπασπύρο.

Ήρεμα όπως αρμόζει σε πραγματικούς ήρωες έσβησε στον ύπνο του, ξημερώματα Πέμπτης 24/7/14,  ο συνδημότης μας Ναύαρχος ε.α. Χρήστος Παπασηφάκης.

Ο σημαιοφόρος του αντιτορπιλικού «Αδρίας» που συμμετείχε στο θρυλικό ταξίδι του λαβωμένου καραβιού, έφυγε ήσυχα όπως ζούσε τόσο καιρό ανάμεσά μας. Πιστεύω ότι έφυγε δικαιωμένος γιατί, αν και σχετικά πρόσφατα, τιμήθηκε εις διπλούν από την πόλη που κατοικούσε, για την προσφορά του στους δύσκολους καιρούς που περνούσε η πατρίδα μας.

Στις 21 Οκτωβρίου 2012 του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Σύλλογο Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος του συλλόγου.

Λίγο αργότερα στις 7 Δεκεμβρίου 2012, ο ήρωας και ο θρύλος συγκλονίζουν το αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου. Ο Χρήστος Παπασηφάκης καθηλώνει το ακροατήριο με την αφήγηση της ιστορίας του «Αδρία».   Οι μνήμες ζωντάνεψαν, οι λεπτομέρειες συγκίνησαν. Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς του απονέμει τιμητική πλακέτα και τον τιμά για τη δράση του.

IMG_4985 Αδριάς copy

Δεν μπορούσε να λείπει από τα εγκαίνια της  Συλλεκτικής Έκθεσης Σε γνωρίζω από την Κόψη, 150 χρόνια ιστορίας” στις 25 Μαρτίου 2014, όπου κι εκεί αναγνωρίστηκε η προσφορά του και παρουσιάστηκαν κειμήλια από το αντιτορπιλικό “Αδρίας”.

 

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σήμερα 26/7/14, στις 11:00πμ στο Α΄ Νεκροταφείο.

 

Ποιος ήταν ο Χρήστος Παπασηφάκης;

Ο Χρήστος Παπασηφάκης γεννήθηκε το 1922 στα Χανιά της Κρήτης και το 1939 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, το 1941, μαζί με τον αδελφό του και δύο ακόμη συμμαθητές του, διέφυγαν στην Κρήτη και από εκεί στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπηρέτησε στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και στα αντιτορπιλικά «Αετός», «Αδρίας», «Σπέτσαι» και «Σαλαμίς», τα οποία μετείχαν σε επιχειρήσεις στον Ινδικό Ωκεανό, στον Βόρειο Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, στην απόβαση στη Σικελία και στα Δωδεκάνησα. Μετείχε, επίσης, σε ναυτικές επιχειρήσεις κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Το 1958 παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία και σπούδασε ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος στις ΗΠΑ. To 1970 και αφού είχε επανέλθει στην Ελλάδα, μετείχε σε Κίνηση Αξιωματικών που εναντιώθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς και εξέδωσαν διακήρυξη που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και στο εξωτερικό. Το 1974, με τη Μεταπολίτευση, ανακλήθηκε στην ενεργό δράση και υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και διοικητικές θέσεις. Το 1981 προάχθηκε σε αρχιπλοίαρχο και το 1982 αποστρατεύτηκε. Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με πολεμικά παράσημα του Πολεμικού Σταυρού, με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, με τον Σταυρό του Ναυτικού Αγώνος, τον Σταυρό Αγώνων Πολεμικού Ναυτικού και το Μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter