Mε μεγάλη επιτυχία η 1η συνάντηση λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης της χορωδίας οδοντιάτρων Αττικής

ΚΑΠΗ1

Το απόγευμα της Τετάρτης 26-11-2014 ξεκίνησε την λειτουργία της η Λέσχη ανάγνωσης της χορωδίας οδοντιάτρων Αττικής, με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μελών αλλά και των φίλων της χορωδίας. Η λέσχη ανάγνωσης λειτουργεί μία φορά το μήνα,  απόγευμα Τετάρτης, στον φιλόξενο χώρο των ΚΑΠΗ Αγ. Παρασκευής στην οδό Γούναρη 30, όπου γίνονται και οι πρόβες της χορωδίας μας.

Συντονίστρια της λέσχης είναι Εύη Λιναρδή (Βιβλιοθηκονόμος – Εκπαιδευτικός).

Το έργο που συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση της λέσχης, ήταν «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του  Μ. Καραγάτση, που εκδόθηκε στην τελική αναθεωρημένη μορφή του το 1953. Η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος είχε γίνει  το 1936 είχε τον τίτλο Χίμαιρα.

Ο Μ. Καραγάτσης (23 Ιουνίου 1908 − 14 Σεπτεμβρίου 1960) ήταν ένας από τους σημαντικότερους έλληνες πεζογράφος της «Γενιάς του ’30». Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι, που βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας της Ραψάνης Θεσσαλίας, στην σκιά του οποίου  συνήθιζε να διαβάζει ο συγγραφέας, αφού τα περισσότερα εφηβικά καλοκαίρια του τα περνούσε στο εξοχικό της οικογένειάς του που βρισκόταν εκεί. Το «Μ.» του ψευδωνύμου του προήλθε πιθανότατα από το ρωσικό όνομα «Μίτια» (ρωσική εκδοχή του Δημήτρης), με το οποίο τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του, λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ιδιαίτερα για το έργο Αδερφοί Καραμάζοφ. Το γεγονός ότι υπέγραφε τα έργα του ως «Μ. Καραγάτσης» προκάλεσε σύγχυση σε αρκετούς φιλολόγους, που συχνά ερμήνευαν το «Μ» ως Μιχάλης, λόγω των ηρώων του, Μιχάλη Καραμάνου (στον Γιούγκερμαν) και Μιχάλη Ρούση (στον Μεγάλο ύπνο), που θεωρούνται περσόνες του συγγραφέα.Ο Καραγάτσης με αφηγηματική μαεστρία, χρησιμοποιεί τον αρχετυπικό συμβολισμό του μύθου της Χίμαιρας, για να αφηγηθεί την τραγικότητα του ριζικού της Μαρίνας, της κεντρικής του ηρωΐδας, αλλά και των πιο κοντινών κι αγαπημένων της προσώπων.
Κατά την ανάλυση του μυθιστορήματος ιδιαίτερα εξετάσθηκαν  ο συμβολισμός και η λειτουργία της Χίμαιρας, η γλώσσα, οι ψυχολογικές παράμετροι των ηρώων, το κοινωνικό–πολιτικό πλαίσιο της εποχής που γράφτηκε καθώς και η ζωή του συγγραφέα μέσα από τις αφηγήσεις της συζύγου του Νίκης και της κόρης του Μαρίνας Τάρλου.
Στο πλαίσιο των δράσεων της Λέσχης  αποφασίστηκε η παρακολούθηση του θεατρικού έργου η «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Θέατρο Πορεία, πού παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 17.12 2014  με θέμα το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Η φόνισσα. ”. Για περισσότερες πληροφορίες στην κα Χρυσούλα Σ. Γεωργούλα τηλ. 6978263307.

Η υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων

Χρυσούλα Σ. Γεωργούλα

 

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.