150 μετανάστες σε κάθε Δήμο, ομοίως και στην Αγία Παρασκευή – Επιβεβαιωθήκαμε και πάλι (video)

star πρόσφυγες

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όταν στις 23-4-2015 έγραφα ότι με την ραγδαία προσέλευση των μεταναστών στην Ελλάδα, κάποια στιγμή θα φτάσουν και στην πόρτα μας και η τότε αναπληρώτρια υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, καλούσε τους Δήμους να υποδείξουν χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, «έτρεξε» ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος στο δημοτικό συμβούλιο το ίδιο βράδυ, να μιλήσει για «δημοσιεύματα που δεν αξίζουν σχολιασμό», για «σφαίρα του φαντασιακού» και τελικά για «φήμες» !!!

Περίπου 10 μήνες μετά επιβεβαιώνομαι από τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Bασίλη Παπαδόπουλο, όταν λέει ότι πρέπει όλοι οι δήμοι να αναλάβουν  μέρος των προσφυγικών ροών. Με απλές κουβέντες θα πρέπει όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα, να καταγραφούν και να μετακινηθούν στους Δήμους της Επικράτειας, ένας από τους οποίους είναι και η Αγία Παρασκευή.

«Θέλουμε τρίτη γραμμή σε όλη την Ελλάδα, ισοκατανομή… Δεν θα πάρω τους ανθρώπους  κατευθείαν από τη Λέσβο και θα τους στείλω στο Κατάκολο, ή θα τους στείλω στο Λασίθι. Ναι πρέπει να ισοκατανεμηθούν στο σύνολο της χώρας και αυτό είναι το ορθότερο», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ρεπορτάζ του STAR. (video)

Αυτό σημαίνει ότι οι 325 Καλλικρατικοί δήμοι της χώρας, θα αναλάβουν στις δομές τους 48.750 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 150 ανά Δήμο.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία mini hotspots σε όλους τους Δήμους της Επικράτειας και μάλιστα έχει οριστικοποιήσει τα νούμερα.Όπως είχα αναφέρει και στο παλαιότερο άρθρο, κρούοντας τον κώδωνα στη Δημοτική Αρχή, επικρατέστερος χώρος φαντάζει το πρ. στρατόπεδο Σπυρούδη έχοντας ως εναλλακτική λύση τα 23στρ. στα Πευκάκια.

Για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος καλείται να πάρει θέση. Ο Δήμαρχος που στην 6η συνεδρίαση του Δ.Σ. δήλωνε:

«…Και θέλω να ενημερώσω, γιατί είδα μια μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα του κ. Ζορμπά, με χαρακτηρισμούς, περί λαθρομεταναστών και μετά, μεταναστών, Πρώτη λέξη που του άρεσε να χρησιμοποιεί, είναι ότι οι άνθρωποι είναι λαθραίοι. Και άλλα δημοσιεύματα, τα οποία τώρα νομίζω, ότι δεν αξίζουν σχολιασμού. Στο Μακρή λέει ότι θα πάνε οι λαθρομετανάστες. Στο Σπυρούδη θα πάνε και άλλα…κάτι…που αλλού διάβασα; Να κάνω μια ξεκάθαρη, δεν μπορεί να κάνω μια ξεκάθαρη σε διαδόσεις κάποιων. Όποιος τηλεφώνησε, με τηλεφώνησε ο Σπύρος ο Παπασπύρος και του εξήγησα, ότι το Σπυρούδη, πρώτα απ’ όλα, Πρώτα απ’ όλα, δεν ετέθη θέμα από καμία…από κανένα φορέα επίσημο. Το Σπυρούδη, δεν έχει καμία δυνατότητα. Η άλλη ανοησία περί Μακρή, είναι ιδιοκτησία το Μακρή. Δηλαδή, ειλικρινά λυπάμαι γι’ αυτό το επίπεδο διαλόγου. Γιατί εάν πρέπει να μεταφέρω φήμες για το έναν ή για τον άλλον, για το ένα θέμα ή για το άλλο, αλλοίμονό μας. Γιατί έχω ακούσει πολλές φήμες για πολλά πράγματα….»

και

«…διάβασα το ψήφισμα του ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ, που πρέπει να δείξουμε την ανθρωπιά μας, άμα μπορούμε. Βεβαίως αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε μια οικογένεια με 3 παιδιά. Μακάρι να μπορούσε ο Δήμος, να έχει αυτές τις δυνατότητες, αλλά πρώτα απ’ όλα, δεν έχει έρθει κανένα αίτημα και εγώ είμαι ο πρώτος που θα το άνοιγα. Ο κ. Ζορμπάς ας πούμε, ενώ μιλήσαμε για άλλα πράγματα και δεν θέλω τώρα να πω, δεν έκρινε σκόπιμο να με ρωτήσει. Και γράφει διάφορα πράγματα, τα οποία είναι στη σφαίρα του φαντασιακού. Λοιπόν, ο ανθρωπισμός ο δικός μας πάντως, δεν επιτρέπει τέτοια απαξίωση ανθρώπινων ζωών, τέτοιο τρόπο να μιλάμε για τους κατατρεγμένους, δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους. Και είναι καλό να δείτε, πώς πήγανε Έλληνες στην Συρία, ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το ’23 κ.λπ. Να λήξουμε όμως αυτό το… ακούγεται, είναι φήμες».

 

Θα μπορέσει να πει και στην κυβέρνηση ότι το Σπυρούδη δεν έχει καμία δυνατότητα ή θα υπακούσει στις επιταγές της; Σαν πολλά διλήμματα να μαζεύτηκαν πάνω από το Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής.

Ήδη καμιά 10ρια Δήμαρχοι της Αττικής είναι θετικοί ως προς την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου. Φαντάζομαι ότι κι εμείς θα πρέπει να αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για την υποδοχή τους. Και καλό θα είναι ο Δήμαρχος να προσέξει τι θα απαντήσει πάλι σε τούτο το άρθρο, γιατί υποψιάζομαι ότι στο επόμενο, θα τον έχω φωτογραφία μαζί με τους πρόσφυγες-μετανάστες μέσα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Να ξεκαθαρίσω το εξής: όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανάγκη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις δύσκολες στιγμές, πόσο μάλλον αυτές οι οικογένειες αυτή τη δεδομένη στιγμή. Εξάλλου εκεί που στέλνουμε τρόφιμα και ρουχισμό σε διάφορα σημεία της Αττικής, ας τα δώσουμε σε αυτούς που θα έρθουν στο Δήμο μας. Όμως, η υποδοχή μεταναστών χρειάζεται προγραμματισμό και προετοιμασία και όχι σπασμωδικές και μυστικές κινήσεις, για να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση και υπάρξουν παρατράγουδα.

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter