Η οικία του Κεμάλ Ατατούρκ χαίρει προσοχής, το σπίτι του ήρωα Στρατηγού Τόμπρα ανάμεσα στα ξερόχορτα

kemal-spiti2Το Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Από ανέκαθεν οι “ξένοι” ήταν πιο οργανωτικοί από εμάς και ξέραν να τιμούν σωστά τους ήρωές τους.

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της εφημερίδας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με θέμα τη συντήρηση δύο οικιών. Από τη μια του πατρικού σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη που συντηρήθηκε και μετατράπηκε σε Μουσείο και από την άλλη το σπίτι του Στρατηγού Γεωργίου Τόμπρα στη Λ. Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή.

Και ενώ το σπίτι του Κεμάλ βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση (δείτε φωτογραφίες του εσωτερικού στο τέλος του άρθρου), το σπίτι του στρ. Τόμπρα μόλις φέτος θυμήθηκαν να το επισημάνουν τοποθετώντας μια πινακίδα. Ακόμα όμως κι αυτή είναι κατώτερη εκείνης της Θεσσαλονίκης.

Πόσο δύσκολο είναι να σκεφτεί κανείς την αξιοποίηση ανάλογων χώρων; Θα μπορούσε κάλιστα το σπίτι της Μεσογείων να καθαριστεί, να συντηρηθεί και να αποτελέσει χώρο πολιτισμού. Θα μπορούσαν εκεί να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και εκθέσεις παραδοσιακού χαρακτήρα, όπως η έκθεση κειμηλίων “Σε γνωρίζω από την κόψη” και η έκθεση φωτογραφίας “Η Γερμανική Κατοχή”, που έγιναν στο Πέτρινο στο πάρκο Στ. Κώτσης και ίσως κάποια από τα κειμήλια να παραμείνουν στους τοίχους της κατοικίας.

Αλλά κάποιος πρέπει να τα σκεφτεί αυτά. Τόσο δύσκολο!!!

tobras2Η κατοικία του Στρατηγού Γεώργιου Τόμπρα στην Αγία Παρασκευή

Διαβάστε το άρθρο:

ΚΑΝΤΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΤΡΑΠΕΙΤΕ! ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ-ΣΦΑΓΕΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ- ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ-ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΜΠΡΑ! ΕΤΣΙ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΡΕΕΕ!!!

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στο σπίτι της οδού Απόστολου Παύλου το 1881. Το 1935 το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραχωρήσει το κτίριο στην Τουρκία, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε ένα Μουσείο, αφιερωμένο στην ζωή του ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κοσμικού κράτους και τα επιτεύγματα του.

Το σπίτι διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ενώ αποτελείται από τρία πατώματα και μία αυλή. Μετά από εκτεταμένες επιδιορθώσεις και ανακατασκευές που έλαβαν μέρος το 1981, το κτίριο φιλοξενεί το μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ έχοντας ανακτήσει τους αρχικούς γνήσιους χρωματισμούς του.

Δείτε τώρα το σπίτι του ήρωα Μακεδονομάχου Στρατηγού Γεώργιου Τόμπρα που παρουσιάσαμε χτες και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να…τιμήσει με ανάρτηση πλάκέτας ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ότι εκεί έζησε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της σύγχρονης ιστορίας.

Αποφάσισε να…τιμήσει, αλλά δείτε πού σταματάει η τιμή! Σπίτι σκελετωμένο, σπίτι-σκιάχτρο, και οικόπεδο-βρωμιά και δυσωδία! Μέσα εκεί μπαίνουν λαθρομετανάστες για να βρουν πρόχειρη στέγη!

Ξαναδείτε τα, έτσι για να αντιληφθείτε πώς τιμούμε τους σφαγείς των Ελλήνων και πώς “τιμούμε” τους Έλληνες ήρωες!

tobras3

tobras4

 

Ιδού τι άλλο αναφέρεται για τον Κεμάλ:

Ενας ιστορικός προορισμός στο κέντρο της πόλης

Τα περισσότερα από τα έπιπλα και τα προσωπικά του αντικείμενα που βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στο σπίτι είναι αυθεντικά, ενώ κάποια που έλειπαν συμπληρώθηκαν από αντίστοιχα που μεταφέρθηκαν από το ίδιο το μαυσωλείο του Κεμάλ και το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Πολλές φωτογραφίες κοσμούν το εσωτερικό του κτιρίου από διάφορες σημαντικές περιόδους της ζωής του.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους της πόλης ενώ έιναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς επισκεπτών τουρκικής καταγωγής. Μόνο το 2014 πάνω από 120.000 άτομα επισκέφθηκαν τον χώρο. Το Τουρκικό προξενείο που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στεγάζεται σε χώρο παραδίπλα του κτιρίου. Προκειμένου να είναι δυνατή μια επίσκεψη στον χώρο είναι πιθανό να απαιτείται άδεια από τις Προξενικές αρχές.

%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%b1%ce%bb

mnimeio-to-spiti-tou-kemal-sti-thessaloniki

kemal_ataturk_house_thessaloniki_greece

tobras1

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter