Κ. Τσιαμπάς: Απαντήστε κύριε Δήμαρχε: που θα βρεθούν τα χρήματα για την βίλα Ιόλα; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε;

tsiampas - iola

Του Κώστα Τσιαμπά

Την παρούσα χρονική στιγμή είναι κατάλληλες οι συνθήκες και συμφέρει το Δήμο η αγορά της βίλας Ιόλα; Ή μήπως εξυπηρετούνται πολιτικές ιδεοληψίες, ίσως και οικονομικές σκοπιμότητες;

ΑΣ ΞΕΤΥΛΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ…

Στις αρχές του 2016 ο κος Δήμαρχος ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αποφάσισε να αγοράσει την βίλα Ιόλα με τιμή γύρω στα 3.2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξέταζε και το θέμα της βίλας Ιόλα συνήλθε μεν, αλλά ασχολήθηκε μόνο με το Ασημακοπούλειο και το Γιαβάσειο. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων εκτιμούν ότι το Γιαβάσειο, το κληροδότημα του αείμνηστου Γιαβάση στην οδό Ερμού στο Μοναστηράκι πάει για πούλημα προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό για την αγορά της βίλας Ιόλα. Με την προοπτική της πώλησης του Γιαβάσειου φυσικά διαφώνησαν άπαντες οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων πλην του εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής ο οποίος επιφυλάχθηκε να συντάξει σχετικό υπόμνημα.

Ανέθεσαν σε ορκωτό εκτιμητή την εκτίμηση της αγοραίας αξίας στις 17/11/2016, δηλαδή δέκα μήνες μετά την ανακοίνωση της τιμής.

Στην έκθεση του εκτιμητή, αναφέρεται ως κρίσιμη ημερομηνία εκτίμησης η 30/10/2016. Δηλαδή η εκτίμηση έγινε δύο βδομάδες πριν του την αναθέσουν. Ως δια μαγείας, η εκτιμηθείσα τιμή σχεδόν ταυτίζεται με αυτήν που ανακοίνωσε πριν 10 μήνες ο κύριος Σταθόπουλος.

Στην έκθεσή του ο εκτιμητής δεν αναφέρεται (ούτε καν γίνεται μνεία) στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Το πιθανότερο είναι ότι απέφυγε αυτή τη σκόπελο διότι ένα διατηρητέο και κατεστραμμένο κτίριο, μάλλον δεν έχει ούτε αντικειμενική, ούτε αξία.

Δεν αναφέρει συγκεκριμένη περίοδο κατασκευής, κάτι που προκαλεί μεγάλη εντύπωση και προκαλεί την δυσπιστία για πολλά άλλα, τα οποία θα αναζητηθούν ένα προς ένα.

Δεν υπολόγισε την αυτονόητη μείωση της αξίας του ακινήτου λόγω των πολεοδομικών του βαρών. Ερωτώ: Είναι δυνατόν να συγκρίνεται ένα κτίριο που φέρει πολεοδομικά βάρη με τις τιμές άλλων ακινήτων χωρίς βάρη; Τι είδους παγκόσμια πρωτοτυπία είναι αυτή κε Σταθόπουλε;

Δεν υπολογίστηκε η ανυπολόγιστη μείωση της πραγματικής του αξίας της βίλας λόγω των εκτεταμένων βανδαλισμών που δυστυχώς έχει υποστεί. Ενδεικτικά αναφέρω ότι άγνωστοι έχουν ξηλώσει ακόμα και τα σκαλομέρια από τα κλιμακοστάσια!

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν ανακολουθία σε σχέση την ηθική, την νομιμότητα και το κυριότερο με τις αρχές της οικονομίας και την κοινή λογική.

Μπορούν να εξηγηθούν μόνο με τη θεωρία του ΦΑΚΙΡΗ.

ΠΩΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στις 29/11/2016 ζητήθηκε από το ΔΣ η καταρχήν έγκριση αγοράς της Βίλας Ιόλα. Η πρόταση ψηφίσθηκε από την αντιπολίτευση με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα διατεθούν από πηγές χρηματοδότησης εκτός Δήμου δεδομένου ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν επιτρέπουν την αγορά.

Ο κος Δήμαρχος το αποδέχθηκε και ευθέως μας άφησε όλους να καταλάβουμε ότι η αγορά θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια.

Όμως, οι αλλεπάλληλες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού που έγιναν στη συνέχεια, αποδεικνύουν ότι για να εκμαιεύσει τη θετική ψήφο της αντιπολίτευσης, μας κορόϊδεψε και προχωράει στην αγορά με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) Επενδυτικών Δαπανών (πρώην ΣΑΤΑ) εις βάρος του Τεχνικού Προγράμματος και της καθημερινότητας των πολιτών.

Στη συνέχεια για να δικαιολογηθεί η διαδικασία, επιστρατεύτηκε ο φόβος, ότι δηλαδή «θα χάσουμε τη Βίλα στα δικαστήρια». Από ποιόν θα την χάσουμε; Ποιος θα την πάρει; Θα αποχαρακτηρισθεί από το Υπουργείο; Ξέρει κάτι ο κος Σταθόπουλος που δεν το ξέρουμε εμείς; Θυμίζω ότι το ίδιο παραμύθι επιστράτευσε ο κύριος Σταθόπουλος και για το DA VINCI.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ

α. Η γενικότερη οικονομική κρίση και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τις επενδύσεις.

β. Ο χρόνος δουλεύει ευεργετικά για τα συμφέροντα του Δήμου αφού το συγκεκριμένο ακίνητο δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους σκοπούς που έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει χαρακτηρισθεί από το σχέδιο πόλης.

γ. Η κακή διαπραγμάτευση που έγινε μέχρι τώρα. Διαπραγματεύτηκε ένας Δημοτικός Σύμβουλος, συμφώνησε η διοίκηση και ΜΕΤΑ συνήλθε η προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή και ΜΕΤΑζητήθηκε η εκτίμηση από ορκωτό εκτιμητή για να γνωματεύσουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ επί ειλημμένων αποφάσεων.

δ. Προκειμένου η αγορά της βίλας Ιόλα να χαρακτηρισθεί ως επένδυση, οφείλουν να προηγηθούν απολύτως τεκμηριωμένες οικονομικοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας, από τις οποίες θα αποσαφηνίζονται ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου, τα κόστη αγοράς, τα κόστη αποκατάστασης και ολοκλήρωσης της επένδυσης, τα λειτουργικά της κόστη και το σημαντικότερο η απόσβεση της επένδυσης. Διαφορετικά, δεν νομιμοποιούμαστε έναντι των επόμενων γενεών να σχεδιάζουμε το μέλλον με ιδεοληπτικούς όρους ή όρους κτηματομεσίτη.

ε. Με την αγορά της Βίλας Ιόλα δεν εκπληρώνεται ο σκοπός της επένδυσης. Προκειμένου το ακίνητο να αποκτήσει την παλιά του αίγλη και «να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Χαρακτηρισμού του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, πρέπει να επιστραφεί έστω μέρος της συλλογής του ιδιοκτήτη Αλέξανδρου Ιόλα που σύμφωνα με μαρτυρίες αποτελούνταν από 11. 000 έργα ανεκτίμητης αξίας. Δυστυχώς, αυτά τα έργα δεν μπορούν να δεσμευτούν διότι δεν θεωρούνται κλεμμένα. Άρα είτε πρέπει να δωρισθούν είτε να αγορασθούν. Οι απαιτούμενες πιστώσεις είναι ανυπολόγιστες.

ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΘΛΙΒΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στη παρούσα οικονομική κατάσταση ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει τίποτα, πολύ δε περισσότερο την Βίλα Ιόλα. Για να το κάνει, ή θα πάρει δάνειο – κάτι που είναι απίθανο αφού οι Προϋπολογισμοί του είναι ελλειμματικοί – ή θα διαλύσει εντελώς τα Τεχνικά Προγράμματα για έξι χρόνια.

Επέλεξε την καταστροφή του Τεχνικού Προγράμματος διότι, ήδη για το Πρόγραμμα του 2017 έχουν μηδενισθεί ή μειωθεί στο ελάχιστο 16 περίπου κωδικοί που κατά βάση αφορούσαν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως τα σχολεία κ.α.

Για ενημέρωση των δημοτών αναφέρω τα παρακάτω στοιχεία όπως τα παρέλαβα από την Οικονομική Υπηρεσία του ίδιου του Δήμου:

  • Ο Προϋπολογισμός του 2015 ήταν ελλειμματικός κατά 415.778 ευρώ.
  • Ο Προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε έσοδα 37,1 εκ ευρώ και εισπράχθηκαν 19,7 εκ ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και ο ισολογισμός του 2016 θα έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2015.
  • Για το 2017 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν θα εισπραχθούν, η ετήσια δόση αναδρομικών ύψους 900 χιλιάδων ευρώ, 640 με 800 χιλιάδες ευρώ λόγω μείωσης από 8 έως 10% της ετήσιας επιχορήγησης από την Κυβέρνηση (έχει ψηφισθεί από τη βουλή), και λιγότερα από πέρυσι περίπου 600 χιλιάδες ευρώ λόγω κακής οικονομικής συγκυρίας, όπως εκτιμά η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου

Δηλαδή υπό τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες, τα έσοδα θα μειωθούν περίπου στα 18 εκ, την ίδια στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου για το 2017 ανέρχονται σε 18.9 εκ. ευρώ (σελ. 50 του προϋπολογισμού).

ΑΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ, ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

Η ετήσια επιχορήγηση ΣΑΤΑ με την οποία θα αγορασθεί το ακίνητο ανέρχεται σε 330.240 ευρώ. Η υπάρχουσα ΣΑΤΑ, ( προέκυψε επειδή επί τρία χρόνια ο κος Σταθόπουλος δεν έκανε έργα!!!!), καλύπτει μετά βίας την προκαταβολή του ενός και πλέον εκατομμυρίων ευρώ (1,06 εκ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 της τιμής) .Για να ολοκληρωθεί η αγορά θα απαιτηθούν 6 χρόνια.

Όμως ο πωλητής της Βίλας Ιόλα έχει θέση ανελαστικό όρο η αγορά να έχει ολοκληρωθεί εντός των πλαισίων της παρούσας θητείας του κυρίου Σταθόπουλου!

Απαντήστε λοιπόν κύριε Δήμαρχε: Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε;

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Υποστράτηγος ε.α.
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter