Ποιοι δήμοι υπογράφουν νέες συμβάσεις, αλλά και δήμοι που απολύουν μέσα και η Αγία Παρασκευή

dimarxio

Μικτή είναι η μέχρι τώρα εικόνα στους δήμους σε όλη τη χώρα, αναφορικά με την υπογραφή νέων συμβάσεων έως 31.3.2018 ή έως την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ, στους συμβασιούχους -“παρατασιούχους”. Ωστόσο, οι μεγάλοι δήμοι της χώρας φαίνεται ότι προχωρούν σε νέες συμβάσεις με παράλληλα αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις, που, άλλωστε, αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η aftodioikisi.gr:

-11 δήμοι έχουν ήδη εγκρίνει με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τις νέες συμβάσεις, ενώ έχουν υποβάλλει και αιτήματα για μόνιμες θέσεις. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Πατρέων, Λαρισαίων, Βόλου, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Περάματος, Χαλανδρίου, Χανίων και Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις από τους συγκεκριμένους δήμους, υπάρχουν “γκρίζες” ζώνες, καθώς για παράδειγμα ο δήμος Αθηναίων ναι μεν προχώρησε σε νέες συμβάσεις με 239 εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά απέλυσε 83 συμβασιούχους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για τους δήμους Χαλανδρίου και Φιλαδέλφειας Χαλκηδονας.

Πέντε δήμοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε υπογραφή νέων συμβάσεων και αιτήματα για μόνιμες θέσεις. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αλμυρού, Λευκάδας, Λαυρεωτικής και Αγίας Παρασκευής. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει θολό τοπίο, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για 12 απολύσεις στο δήμο Αγίας Παρασκευής.

Τέσσερις δήμοι έχουν απολύσει τους συμβασιούχους αλλά έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε υπογραφή νέων συμβάσεων. Πρόκειται για τους δήμους Νεάπολης Συκεών, Πυλαιας Χορτιιάτη, Θέρμης και Παύλου Μελά. Το θέμα, σε αυτή την περίπτωση, είναι η τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων.

Δέκα δήμοι έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και δεν έχουν αναλάβει σχετική δέσμευση για νέες συμβάσεις. Πρόκειται για τους δήμους Ρόδου, Μάνδρας Ειδυλλίας, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Καρπάθου, Καλαμπάκας, Ραφήνας Πικερμίου και, σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ Ιωαννιτών, Αμφίπολης Σερρών, Κιλκίς και Κόνιτσας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 

Δήμοι που προχώρησαν σε νέες συμβάσεις:

 • Δήμος Αθηναίων: Στην έγκριση της υπογραφής συμβάσεων στους 239 συμβασιούχους καθαριότητας προχώρησε, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια της προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πλην των 404, ήδη εγκεκριμένων, προσλήψεων μόνιμων στο τομέα καθαριότητας, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον 31 θέσεις (30 οδηγούς και 1 ταπετσέρη). Ωστόσο, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε απολύσεις 83 συμβασιούχων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο.
 • Δήμος Πειραιά: Στην ανανέωση όλων των συμβάσεων των εν ενεργεία συμβασιούχων, προχώρησε ο δήμος Πειραιά, ενώ τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, το δημοτικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την πρόσληψη 191 υπαλλήλων που θα καλύψουν κενές θέσεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα καθώς και την σύσταση νέων κενών οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού.
 • Δ. Λαρισαίων: Στην έγκριση 204 νέων συμβάσεων, με εργαζόμενους που απασχολούνται ήδη ως συμβασιούχοι στην καθαριότητα και στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας (ΟΕΥ) που προβλέπει τη σύσταση μόνιμων θέσεων προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας προχώρησε, με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας και μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη.
 • Δήμος Πατρέων: Την παραμονή των 64 συμβασιούχων στο δήμο Πατρέων εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.
 • Δήμος Βόλου: Την υπογραφή νέων συμβάσεων για τους 80 συμβασιούχους καθαριότητας του δήμου αποφάσισε, ομόφωνα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου Βόλου ώστε να περιλάβει 90 νέες θέσεις μονίμων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου.
 • Δ. Αιγάλεω: Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπεγράφησαν 33 νέες συμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε να προσληφθούν 40 μόνιμοι υπάλληλοι.
 • Δ. Κορυδαλλού: Ήταν ο πρώτος δήμος της χώρας που υπέγραψε νέες συμβάσεις τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, με τους 33 συμβασιούχους- παρατασιούχους, που υπηρετούσαν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου έως τις 7/6/2017 (ημερομηνία της έκδοσης της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας), προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της πόλης στο νευραλγικό τομέα της καθαριότητας.
 • Δ.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Την παράταση όλων των συμβάσεων ενέκρινε την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο, ενώ ενέκρινε και 19 μόνιμες προσλήψεις. Ωστόσο η ΔΑΣ-ΟΤΑ Ν. Φιλαδέλφειας καταγγέλλει ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε απολύσεις τριών συμβασιούχων.Δήμοι που δεσμεύτηκαν για νέες συμβάσεις
 • Δήμος Θεσσαλονίκης: Σε νέες συμβάσεις και στους 735 συμβασιούχους του δήμου πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ο δήμος θα υποβάλλει αίτημα για 680 προσλήψεις μόνιμων.
 • Δήμος Αλμυρού: Η ανανέωση των συμβάσεων και οι νέες προσλήψεις προσωπικού, θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρου, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και ώρα 18.30΄ μ.μ.
 • Δήμος Λευκάδας: Συνεδριάζει τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017, και ώρα 16:00 στο Διοικητήριο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων ΙΔΟΧ που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας καθώς και για τη σύσταση νέων θέσεων εργαζομένων ανταποδοτικών υπηρεσιών.
 • Δήμος Λαυρεωτικής: Τη δέσμευση του δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, για υπογραφή νέων συμβάσεων την ερχόμενη εβδομάδα, φέρεται, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, να έλαβαν οι 12 συμβασιούχοι που εργάζονται ήδη στο δήμο.
 • Δήμος Αγίας Παρασκευής: Δέσμευση του δημάρχου Γ. Σταθοπούλου εξασφάλισαν σε συνάντηση μαζί του οι εργαζόμενοι του δήμου Αγίας Παρασκευής. Όπως είπε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ), Στέλλα Τζανίνη, ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι δε θα γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 36 συμβασιούχους στην Καθαριότητα, αλλά και 3 εργάτες νεκροταφείου, 1 ηλεκτρολόγο αλλά και 10 καθαρίστριες εσωτερικού χώρου στο νομικό πρόσωπο του δήμου, τον ΠΑΟΔΑΠ. Ωστόσο το Συνδικάτο ΟΤΑ κάνεις λόγο για 32 απολύσεις.
  Δέσμευση για επαναπροσλήψεις

Εξάλλου τέσσερις δήμοι στο νομό Θεσσαλονίκης που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις συμβασιούχων, έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε επαναπροσλήψεις. Συγκεκριμένα:

-Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών που ήταν και ο πρώτος που ξεκίνησε τις απολύσεις, ο αντίδήμαρχος καθαριότητας Θοδωρής Κυζιρίδης δεσμεύθηκε στους εργαζόμενους ότι θα εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα, την παραμονή στις θέσεις τους

-Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, την ίδια δέσμευση ανέλαβε  ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Μπαμπαράτσας  ο οποίος κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασισει για τις νέες συμβάσεις των 69 συμβασιούχων οι οποίες θα υπογραφούν την επομένη, Τρίτη, αλλά και την πρόσληψη 150 μόνιμων.

-Στο δήμο Θέρμης που απέλυσε 39 συμβασιουχους, επίσης υπάρχει δέσμευση της δημοτικής Αρχής, για ανανέωση των συμβάσεων.

-Δήμος Παύλου Μελά: Σε νέες συμβάσεις και στους 58 συμβασιούχους του δήμου, τους οποίους, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, απέλυσε στις 30 Ιουνίου, προχωράει η Δημοτική Αρχή Παύλου Μελά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους ότι την Δευτέρα 10 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την υπογραφή των νέων συμβάσεων αλλά και να αιτηθεί μόνιμες θέσεις περισσότερες από τον αριθμό των συμβασιούχων, που, πιθανόν να φτάσουν και τις 80.

Ποιοι δήμοι απολύουν

-Στο δήμο Ρόδου, με δύο αποφάσεις που υπογράφει ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, απολύονται συνολικά 127 συμβασιούχοι.

-Στο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, έσπευσε την Παρασκευή να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη για την απόλυση 35 συμβασιούχων –«παρατασιούχων».  Στην απόφαση γινεται επίκληση της απόφασης του Ε.Σ. αλλά και γνωμοδότησης της νομικής συμβούλου του δήμου.

-Στο δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας απολύθηκαν 20 συμβασιούχοι

-Στο δήμο Καρπάθου ο δήμαρχος Ηλίας Λάμπρος προχώρησε σε απολύσεις 12 συμβασιούχων.

-Στο δήμο Καλαμπάκας απολύθηκαν και μάλιστα με κόκκινο μελάνι 19 συμβασιούχοι.

-Στο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου απολύθηκαν ένας-ένας έξι συμβασιούχοι.

 

Επίσης, σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ σε απολύσεις έχουν προχωρήσει οι δήμοι: 

-Ιωαννιτών: 23

-Αμφίπολης Σερρών: 14

-Κιλκίς: 38

-Κόνιτσας: 8.