«Σκούπα» στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Χωρίς τίτλο

Νέα… σκούπα στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για δεύτερη φορά που βάζει στο μάτι τα αποθεματικά των ταμείων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή προκαλεί και σειρά ερωτημάτων για το παρασκήνιο που οδηγεί το Μαξίμου σ’ αυτή τη λύση.

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της, η οποία θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως μετά την αποστολή στην Ενωση εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα: «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος». Με το έγγραφο αυτό, σημειώνει η ΚΕΔΕ, ουσιαστικά ενεργοποιείται εκ νέου η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κεντρική Κυβέρνηση υποχρέωνε τους δήμους να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΚΕΔΕ με απόφαση τόσο του Διοικητικού της Συμβουλίου όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων δημάρχων και τακτικών συνεδρίων της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερασπιζόμενη την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και είχε καλέσει τους δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Το 2015 είχαμε επισημάνει ομόφωνα σχεδόν ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων, για να στηρίξει, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μια αδιέξοδη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν δύο χρόνια μετά να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

«Οπως το 2015, έτσι και τώρα, θα μας βρουν απέναντι. Επιτέλους, ας σεβαστούν κάποιοι την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και να μη διανοηθούν να απλώσουν χέρι στα χρήματα των δημοτών μας. Τα χρήματα των δήμων είναι χρήματα των τοπικών μας κοινωνιών, για τη διαχείριση των οποίων λογοδοτούμε εμείς, οι αιρετοί του θεσμού, και όχι οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Από τον «Παράτυπο» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter