Λάθος υπολογισμός στις συντάξεις επί 6 χρόνια. Που μπορούν να απευθυνθούν οι συνταξιούχοι της πόλης μας

599

 

Λάθος παρακράτηση χρημάτων γινόταν επί 6 χρόνια σε συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα από το 2010 έως το 2016. 1.000.000 οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών, από 1000€ – 3000€, ποσά που αντιστοιχούν σε 2 ή 3 συντάξεις ανάλογα. Συνολικά μιλάμε για το ποσό των 250.000.000€ που πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση.

Επί σειρά 6 ετών με κακή ερμηνεία πάνω σε μια ασάφεια του Ν. 2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το κράτος κρατούσε 25% – 30% παραπάνω από όσο έπρεπε γιατί ο υπολογισμός γινόταν στις μικτές και όχι τις καθαρές αποδοχές όπως πρέπει. Ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων. Διευκρινίζεται ότι άλλο είναι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και άλλο το ονομαστικό που αναφέρεται στην απόφαση της συνταξιοδότησης, γιατί ήδη έχει υποστεί τρεις μειώσεις.

Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Η διόρθωση έχει γίνει και το κράτος παραδέχτηκε το λάθος του αλλά, όπως πάντα, δεν επιστρέφει τα χρήματα.

Το πρόβλημα αυτό αφορά και τους συνταξιούχους του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Μέσα από μια κουβέντα που είχαμε με τον πρώην Δήμαρχο και Διευθυντή του ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλη Ζορμπά, πληροφορηθήκαμε ότι πολλοί συνταξιούχοι απευθύνθηκαν σε αυτόν προσερχόμενοι στο ΠΕΔΥ, μην γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν για να διεκδικήσουν τα χρήματα των 6 ετών. Ο κ. Ζορμπάς μιλώντας μαζί τους τους συμβούλεψε να κινηθούν μέσω του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων ή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πέραν αυτού ο κ. Ζορμπάς μας φανέρωσε και μια ακόμη αδικία που συμβαίνει απέναντι στους συνταξιούχους. Πρόκειται για τις επιπλέον κρατήσεις που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ της τάξης του 3% από τις κανονικές συντάξεις και 6% από τις επικουρικές, με στόχο τις καλύτερες παροχές προς τα μέλη του. Τα χρήματα όμως αυτών των κρατήσεων δεν έφτασαν ποτέ στον ΕΟΠΥΥ αλλά παραμένουν στην κυβέρνηση! Με αποτέλεσμα να μην φτάσουν με καμία μορφή, όπως είναι φανερό, ούτε στους συνταξιούχους μέλη του ΕΟΠΥΥ.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter