Ανάπλαση Κοντοπεύκου-Πως από προίκα για τον Δήμο εξελίσσεται σε ζημιά …Του Κώστα Τσιαμπά

Αγαπητοί συμπολίτες,

Μετά τις εκλογές του 2014 και πριν την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τον κ. Σταθόπουλο, κλήθηκαν ο ίδιος και οι υπόλοιπες παρατάξεις για να ενημερωθούν για τα τεχνικά έργα του Δήμου με έμφαση στην «Ανάπλαση Κοντοπεύκου». Αυτό, διότι ακόμη πιστεύω ότι εάν ένα  έργο ολοκληρωθεί σωστά, βελτιώνει σημαντικά τη φυσιογνωμία και τις αξίες γης της περιοχής. Για το λόγο αυτό, στη διοίκηση του Κυρίου Σταθόπουλου δεν παρείχα απλώς λεπτομερή ενημέρωση του τεχνικού προγράμματος σε εξέλιξη, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις και οδηγίες ώστε το έργο της Ανάπλασης να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.

Το έργο «ολοκληρώθηκε» το 2016. Όμως παρά τις προσπάθειες σε δώδεκα (12) συνεδριάσεις του ΔΣ με αντίστοιχες ερωτήσεις, πέντε (5) δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και δεκάδες καθημερινές παρεμβάσεις με στόχο την συστηματική και αποτελεσματική επίβλεψη του έργου, όλοι οι κόποι απέβησαν μάταιοι.

Όπως φαίνεται, ο Κύριος Σταθόπουλος θεώρησε ότι προτεραιότητα δεν έχει ο Δήμος στον οποίο είναι Δήμαρχος, αλλά οι Εργολάβοι και η Περιφέρεια της Κυρίας Δούρου.

Διαφορετικά δεν εξηγείται η αδιαφορία του για οφθαλμοφανείς και απαράδεκτες αστοχίες που καταγράφονται ακόμα και πριν τη διοικητική (11/7/2016)  και προσωρινή παραλαβή του έργου (03/8/2016). Πρόκειται για αστοχίες που ξεπερνούν τις διακόσιες (200) και καταγράφονται όχι μόνον από εμένα αλλά και από την ίδια την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Konstantinos Tsiampas

Στις 28/6/2016 πριν την διοικητική παραλαβή του Έργου, πρότεινα δημόσια στον κ. Σταθόπουλο για το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, να κοινοποιήσει τα προβλήματα και τις κακοτεχνίες στην Περιφέρεια της Κυρίας Δούρου και να απαιτήσει να γίνουν οι προβλεπόμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την έκτασή του από τον Ειδικό Σύμβουλο Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ) ώστε να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες έγκαιρα και το έργο να παραληφθεί σωστά.

Ξέραμε ότι οι λέξεις Συναίνεση και Συνεννόηση είναι εχθρικές για τον κ. Σταθόπουλο, όμως στην Ανάπλαση Κοντοπεύκου το παράκανε. Ξεπέρασε τον εαυτό του κάνοντας διοικητική παραλαβή του έργου στις 11/7/2016 μεταφέροντας στον Δήμο την ευθύνη αποκατάστασης των κακοτεχνιών που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποδέχθηκε παρανόμως και χωρίς καμιά παρατήρηση το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου από την επιτροπή της Περιφέρειας.

Αυτές οι ακατανόητες αποφάσεις του κυρίου Σταθόπουλου είναι ασυγχώρητες για πολλούς λόγους:

  • Οι ασφαλτοστρώσεις σχεδόν σε όλους τους δρόμους παρουσιάζουν πρωτοφανείς φθορές και κακοτεχνίες που ΔΕΝ δικαιολογούνται σε ένα έργο ηλικίας ούτε δύο ετών.
  • Οι κυβόλιθοι των οδοστρωμάτων στις οδούς Πεντέλης και Πάρου παρουσιάζουν κυματοειδή επιφάνεια λόγω κακοτεχνιών στην εδαφόπλακα.
  • Αλλά και στα πεζοδρόμια οι κυβόλιθοι παρουσιάζουν για τον ίδιο λόγο, την ίδια απαράδεκτη εικόνα.
  • Τα λιμνάζοντα νερά στα παρτέρια και τα οδοστρώματα των οδών Πεντέλης και Πάρου επειδή δεν λύθηκε το πρόβλημα των υδρορροών (η κορύφωση των κακοτεχνιών). Τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός από την δυσοσμία δημιουργούνται και εστίες μόλυνσης.

Αφήνοντάς μας όλους άφωνους, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Σταθόπουλος προχώρησε σε ένα ακόμη ατόπημα με βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις για το Δήμο.

Όπως φαίνεται στο έγγραφο της περιφέρειας (διαύγεια ΑΔΑ:7ΜΠΒ7Λ7-96Λ) με αρ. πρωτ. οικ. 264/20-12-2017, στις 19/12/2017 σε συνάντηση του Δήμου με την Περιφέρεια αποδεχθήκαμε πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών στο έργο και αναγνώρισης στον ανάδοχο αποζημίωσης ύψους 289.409,66 ευρώ με ΦΠΑ για μια σειρά από βλάβες, με ευθύνη του Δήμου!

Δηλαδή εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι, όπως λέει και ο λαός μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια, οι βλάβες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από το Δήμο αφορούν τα δένδρα, τα κολονάκια και τα φωτιστικά από τροχαία ατυχήματα που, σύμφωνα με τις τιμές της εργολαβίας, δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες βλάβες που αφορούν τα πεζοδρόμια, τα οδοστρώματα, τις ασφαλτοστρώσεις, τα φρεάτια, το βιομηχανικό δάπεδο, τις ράμπες αόπλου σκυροδέματος και τα λοιπά κύρια στοιχεία του έργου, δεν δικαιολογούνται για ένα έργο ΕΣΠΑ ηλικίας ούτε δύο (2) ετών το οποίο ακόμη δεν έχει παραληφθεί οριστικά.

Κύριε Σταθόπουλε στην 2η αναμόρφωση προβλέψατε 70.000 ευρώ έναντι των 289.409,66 ευρώ με ΦΠΑ.Από την συζήτηση προέκυψε ότι οι υπόλοιπες εργασίες θα καλυφθούν από τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εις βάρος φυσικά της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής μας.

Οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες, ανεξήγητες και χαριστικές για τον ανάδοχο και την Περιφέρεια της Κυρίας Δούρου γιατί η επίβλεψη του έργου ήταν ανύπαρκτη.

Κύριε Σταθόπουλε σας καλώ

  1. Για το συμφέρον των δημοτών να σταματήσετε την συγκεκριμένη διαδικασία και να μην κάνετε αποδεκτή την οριστική παραλαβή που θα γίνει από την επιτροπή της περιφέρειας.
  2. Να ζητήσετε έλεγχο από τους ελεγκτές δημοσίων έργων και το ΕΣΠΕΛ.

Κύριε Σταθόπουλε, εάν δεν κινηθείτε εσείς προς το συμφέρον της Πόλης αφού εκτός από την υποχρέωση, έχετε και την νομική και αστική ευθύνη, θα το πράξω εγώ αναλογιζόμενος το καθήκον μου απέναντι στους δημότες της Αγίας Παρασκευής και στις οικογένειές τους.

Αγία Παρασκευή, 2/3/2018

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Υποστράτηγος ε.α.
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter