Η απλή και «ανόθευτη» αναλογική, με το υπουργείο, ωστόσο, να δείχνει διατεθιμένο , προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις των αιρετών, να την «νοθεύσει», υιοθετώντας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης πλαφόν από 2 έως και 8% (σ.σ. θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή, χαμηλό στους μεγάλους δήμους και υψηλό στους μικρούς) για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.
-Η μη υιοθέτηση της αρχικής πρότασης για όριο στη θητεία των αιρετών (δύο για την πενταετία, τρεις για την τετραετία), καθώς το τελικό νομοσχέδιο δεν θα περιέχει τέτοια διάταξη. Πρόκειται για θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και θα αφορά, όπως ζητούσαν οι αιρετοί, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.
-Επαναφορά της τετραετούς (από πενταετής) που είναι σήμερα, θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Ωστόσο, πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναφέρουν ότι η πενταετία θα μπει στο τραπέζι των, κατά τα φαινόμενα, σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών από την μια πλευρά και ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ από την άλλη, και δεν αποκλείεται να δοθεί ως ένα ακόμη αντάλλαγμα προκειμένου να μειωθούν οι αναταράξεις.
Η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και η διεξαγωγή τους την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (α΄γύρος) και την τρίτη Κυριακή, εφόσον χρειαστεί, β΄ γύρος, καθώς, όπως και σήμερα, για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα απαιτείται το 50%+1.
Ανατροπές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει ο νέος Καλλικράτης που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με το Βήμα ο αναμορφωμένος Καλλικράτης, θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας .
Οι σημερινές θητείες των αιρετών πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών , όπως είναι η « έξυπνη « κάρτα δημότη και τα 1200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά.
Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες .
Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους δήμους και στις περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.
To νομοσχέδιο θα πάρει την οριστική του μορφή μετά από διαβούλευση δυο μηνών ενώ έχει ήδη προηγηθεί διάλογος για πάνω από ένα χρόνο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
«Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές που θα ανακοινωθούν, εξηγώντας ότι « θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».