Δήλωση καταπέλτης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη: παράνομη η παράταση της θητείας των ΟΤΑ με νομοθετική ρύθμιση!

 

Μια δήλωση “βόμβα” που όμως είναι αναμενόμενο ότι γνωρίζουν όσοι ενασχολούνται με τη νομική και την πολιτική, έκανε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα.

Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε από τον ίδιο στην προσωπική του σελίδα σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα γραφόμενά του θα υπάρχει νομικό κώλυμα στην όποια πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα για παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών των ΟΤΑ.

 

“Η παράταση της θητείας των τοπικών αρχών με νομοθετική ρύθμιση θα είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι ΟΤΑ εκλέγονται με ψηφοφορία από τον λαό και προφανώς για ορισμένη χρονικά θητεία. Η παράταση αυτής της θητείας για έξι μήνες από τον κοινό νομοθέτη συνιστά νόσφιση εξουσίας: αντί να έρθει ο λαός να αναδείξει τα νέα όργανα των ΟΤΑ, ο νομοθέτης υποκλέπτει και περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των ψηφοφόρων που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να ορίσουν την διοίκηση των ΟΤΑ και στον χρόνο που ήδη γνώριζαν όταν ψήφισαν το 2014.

Η αντισυνταγματική παράταση της θητείας θα σημαίνει και αντισυνταγματικές αποφάσεις των αιρετών οι οποίες θα καταπέσουν δικαστικά.

Ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρηση εκλεγμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να συμβάλλω σε αυτή την εκτροπή.”