Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” 28/9/2018

Η «Βραδιά του Ερευνητή», μια μεγάλη γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα, είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του ερευνητή καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του.

Φέτος γιορτάζεται σε 300 και πλέον ευρωπαϊκές πόλεις με αθρόα συμμετοχή της ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Μέσα από ποικίλες επιστημονικές δράσεις, πειράματα, δρώμενα και πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και κυρίως στο ευρύτερο κοινό

Την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βραδιά του Ερευνητή και σας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής (κτίριο Μ1) για να ζήσετε μια μοναδική Βραδιά γεμάτη έρευνα, πειράματα και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η εκδήλωση είναι με ελεύθερη είσοδο και θα ξεκινήσει στις 17.00, οπότε και η Βραδιά του Ερευνητή θα ανοίξει τις πύλες της σε επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ, θα συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου και θα λάβουν μέρος σε εντυπωσιακά επιστημονικά δρώμενα.

Πιο συγκεκριμένα, θα ενημερωθούν για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής ακριβείας στην Ογκολογία, του οποίου συντονιστής στη Θεσσαλονίκη είναι το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, θα περιηγηθούν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας στην ιστορική πλατεία Gendarmenmarkt του Βερολίνου και θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση εικονικής μουσειακής έκθεσης της πρόσοψης του Ανακτόρου των Αιγών, με τη βοήθεια εφαρμογών του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Κέντρου.

Θα γνωρίσουν από κοντά τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας μέσω της δράσης «Φάρμα – Ρομπότ» του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ ενώ θα συμμετάσχουν στη λήψη πραγματικών αποφάσεων βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσω της εφαρμογής MOTIVATE του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ.

Ακόμη, θα λάβουν μέρος σε πειράματα φυσικής από τους Physics Partizani, βιολογίας από τους Bio AUTH Team και χημείας με τη στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Τέλος, οι μικροί επισκέπτες θα γνωρίσουν την ρομποτική και τους αυτοματισμούς μέσα από διαδραστικά παιχνίδια της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της EduACT, θα δημιουργήσουν ψηφιακά παραμύθια μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων από το Ινστιτούτο NOUS και θα ανακαλύψουν πώς κάθε αλλαγή στη Γη επηρεάζει τη ζωή, μια δράση από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Στη Βραδιά του Ερευνητή θα συμμετάσχει το μουσικό συγκρότημα The Dude με την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Σιετή, που θα ξεσηκώσει τους επισκέπτες σε ρυθμούς funk, blues και jazz.

Την αυλαία θα ρίξει το πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένα επιστημονικό και μουσικό ταξίδι, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ θα παρουσιάσει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πλαισιωμένο με τη ζωντανή μουσική ενός από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, πέραν της διοργάνωσης της εκδήλωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συντονίζει τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές, στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ρέθυμνο (ΤΕΙ Κρήτης).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site της εκδήλωσης: www.researchersnight.gr