Eπέτειος του Πολυτεχνείου – Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία

ΣΕΙΣ

 

Η 45η επέτειος του Πολυτεχνείου γιορτάζεται μέσα σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ενώ έχει αρχίσει ήδη μια πρώιμη αλλά κατά τεκμήριο υπαρκτή προεκλογική περίοδος η οποία θα είναι μακρά με έντονο πολιτική προσκήνιο αλλά κυρίως παρασκήνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί και η φετινή πορεία στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η πολιτική επικαιρότητα, τα εν εξελίξει εθνικά θέματα, τα βασικά κοινωνικά ζητήματα και οι προεκλογικές προετοιμασίες των κομμάτων δεν επιτρέπουν στις μνήμες του Πολυτεχνείου και τα διδάγματα που απορρέουν από την εξέγερση του 1973  να κυριαρχήσουν έστω και στιγμιαία στην πολιτική ζωή του τόπου. Παρ όλα αυτά και με την παράδοση  να το επιτάσσει, η πορεία του Πολυτεχνείου είναι ένα γεγονός στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες πολιτών σε μια συλλογική εκδήλωση μνήμης αλλά και απόδοσης τιμής στη Δημοκρατία.

Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρίσκονται σήμερα Σάββατο 5.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα παραταχθούν κατά μήκος των αρτηριών απ’ όπου θα περάσουν οι διαδηλωτές.

Η πορεία θα αρχίσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία. Η έναρξη της διαδήλωσης έχει προγραμματιστεί περί τις 15.00.

Η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν ανακληθεί όλα τα ρεπό ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά.

Ακόμη και οι αστυνομικοί που θα σχολάσουν από τις υπηρεσίες τους, από τις 18.00 και μετά θα βρίσκονται σε επιφυλακή. Η ΕΛ.ΑΣ. θα χρησιμοποιήσει τα drones που διαθέτει, τα οποία θα υπερίπτανται συνεχώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας καταγράφοντας τις εξελίξεις, ενώ στην επιχείρηση επιτήρησης θα συμβάλει και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Ζωντανά από το zougla.gr οι εκδηλώσεις

Το δημοσιογραφικό επιτελείο, οι φωτορεπόρτερ και οι τεχνικοί του zougla.gr θα βρίσκονται από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας και στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, μεταδίδοντας λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος. Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Πάντως από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, σταθμοί του μετρό θα μείνουν προσωρινά κλειστοί, έπειτα από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. για ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, θα κλείσουν διαδοχικά οι σταθμοί «Μέγαρο Μουσικής» στις 3 μ.μ. και «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 4.30 μ.μ. Τα δρομολόγια του μετρό θα διεξάγονται κανονικά, αλλά οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους τρεις σταθμούς, που θα ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, κι αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης τα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας του φόβου των επεισοδίων. Τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.».

www.zougla.gr