“Λουκέτο” στη Super League έβαλαν οι διαιτητές

Αναβολή υπήρξε στην 15η αγωνιστική της Super League, καθώς οι διαιτητές της μεγάλης κατηγορίας είναι αμετακίνητοι στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε αποχή, μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Θανάσης Τζήλος το πρωί της Τετάρτης στη Λάρισα. Μάλιστα, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος γνωστοποίησε την αναβολή με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Οι Έλληνες ρέφερι έλαβαν την εν λόγω απόφαση την Τετάρτη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για το θλιβερό περιστατικό που σημειώθηκε στη θεσσαλική πόλη με θύμα έναν συνάδελφό τους.

Έτσι, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν τόσο από την ΕΠΟ όσο και από τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, να αλλάξουν στάση, αυτό δεν συνέβη.
«Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να πάμε στις δουλειές μας ή για φαγητό, επειδή φοβόμαστε μήπως μας την “πέσουν” και μας χτυπήσουν άσχημα» έλεγαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αύριο, μεθαύριο στη θέση του Λαρισαίου διαιτητή θα είναι οι ίδιοι.
Σήμερα το πρωί, ωστόσο, η απόφασή τους αυτή πήρε επίσημη μορφή.
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ρέφερι που σφυρίζουν στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος βρέθηκαν το πρωί στα γραφεία της ΕΠΟ, όπου διεμήνυσαν στους ιθύνοντες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ότι θα προχωρήσουν σε αποχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στον συνάδελφό τους, Θανάση Τζήλο.
Διαιτητές: «Απέχουμε ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον συνάδελφό μας»
Mάλιστα, σε ανακοίνωσή τους οι διαιτητές και οι βοηθοί της Super League γνωστοποίησαν κι επίσημα την απόφασή τους να απέχουν από την 15η αγωνιστική.
Αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά:

Οι διαιτητές και βοηθοί της 1ης κατηγορίας μετά την άνανδρη επίθεση κατά του συναδέλφου τους Θανάση Τζήλου εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους αλλά και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί μετά από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά προσώπων που υπηρετούν τη διαιτησία.

Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον άξιο συνάδελφό μας απέχουμε από τις αγωνιστικές δραστηριότητες μέχρι νεωτέρας.

Ευχόμαστε στον συνάδελφο περαστικά, είμαστε όλοι δίπλα του και απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν.

Διαιτητές και βοηθοί 1ης κατηγορίας.

Πρωτάθλημα έπειτα από… έναν μήνα
Mετά την αναβολή της 15ης αγωνιστικής θα έχουμε αγωνιστική δράση στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ύστερα από περίπου έναν μήνα.
Κι αυτό γιατί η 14η αγωνιστική πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-16-17 Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου (16η αγωνιστική) είναι προγραμματισμένη για τις 12-13-14 Ιανουαρίου.
Για την ώρα βέβαια, εκκρεμεί και η γνωστοποίηση της νέας ημερομηνίας για τα ματς της αγωνιστικής που αναβλήθηκε.
Επιβεβαίωση και από την ΕΠΟ για την αποχή
Την απόφαση των διαιτητών να προχωρήσουν σε αποχή ανακοίνωσε κι επίσημα η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Μεταξύ άλλων η ΕΠΟ στο σχετικό δελτίο Τύπου ενημέρωσε ότι τα σημερινά παιχνίδια Κυπέλλου θα διεξαχθούν κανονικά, επισημαίνοντας ότι στις 4 Ιανουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των φορέων (Κ.Ε.Δ., Super League, εκπρόσωποι των διαιτητών Α΄ κατηγορίας και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων της F.I.F.A. και U.E.F.A. κ. Π. Φούσεκ) για το φλέγον ζήτημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ

Την ομόφωνη απόφαση των διαιτητών και βοηθών Α΄ κατηγορίας να απέχουν από τους αγώνες Super League της 15ης αγωνιστικής (22-23.12.2018) «για ψυχολογικούς λόγους μετά την απαράδεκτη και άνανδρη επίθεση κατά του διεθνούς διαιτητή Θανάση Τζήλου», γνωστοποίησε σήμερα στην Ε.Π.Ο. ο εκπρόσωπός τους διαιτητής F.I.F.A. κ. Αν. Παπαπέτρου, σε συνέχεια και της πρωινής επιστολής τους προς την Κ.Ε.Δ. και την Ε.Π.Ο.

Ο κ. Παπαπέτρου εκπροσώπησε τους 75 διαιτητές και βοηθούς της Α΄ κατηγορίας σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Ευάγγελο Γραμμένο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Α. Δέδε, τα μέλη της Κ.Ε.Δ. κ.κ. Περέιρα, Μάριν και Λίντμπεργκ και τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα των F.I.F.A./U.E.F.A. κ. Πετρ Φούσεκ, αντικείμενο της οποίας ήταν η συνέχιση του πρωταθλήματος.

Από πλευράς Ε.Π.Ο., σε συνέχεια και της χθεσινής επιστολής προς τους διαιτητές και βοηθούς της Α’ κατηγορίας, δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια προστασίας της διεξαγωγής των διοργανώσεων και στην επιλογή της καλύτερης απόφασης και πρακτικής, υπό τις σημερινές συνθήκες, για το ίδιο το άθλημα. Επιβεβαιώθηκε επίσης η πρόθεση της Ομοσπονδίας να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας συνολικής πολιτικής συνθηκών ασφάλειας και προστασίας των διαιτητών και των βοηθών.

Οριστικοποιήθηκε επίσης η συνάντηση της 4ης Ιανουαρίου 2019, στην οποία θα λάβουν μέρος η Ε.Π.Ο., η Κ.Ε.Δ., η Super League, εκπρόσωποι των διαιτητών Α΄ κατηγορίας και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων της F.I.F.A. και U.E.F.A. κ. Π. Φούσεκ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση των διαιτητών και βοηθών αφορά μόνον τους αγώνες της Super League, αντίθετα οι σημερινοί αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος θα διεξαχθούν κανονικά.

 
Η ανακοίνωση της Super League για την αναβολή
«Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 42823/20.12.2018 έγγραφο της Ε.Π.Ο., γνωστοποιήθηκε στη Super League η πρόθεση των διαιτητών και βοηθών διαιτητών της 1ης κατηγορίας (Πρωτάθλημα Super League Σουρωτή), να μη συμμετέχουν σε αγώνες μέχρι και τις 04.01.2019.

»Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της 15ης Αγωνιστικής (22 – 23.12.2018), οι αγώνες του Πρωταθλήματος Super League Σουρωτή αναβάλλονται και θα υπάρξει νεότερη απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

»Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι αγώνες των Πρωταθλημάτων Υποδομής (Κ19 – Κ17 – Κ15) θα διεξαχθούν κανονικά».

www.zougla.gr