Η Βουλή των Σκοπίων υπερψήφισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται πλέον εδώ και λίγη ώρα στα χέρια της Αθήνας αφού η Βουλή της ΠΓΔΜ με 81 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών ενέκρινε τη Συνταγματική Αναθεώρηση και συνολικά τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία αυτής της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».


Το πολιτικό αυτό θρίλερ, που ξεκίνησε τον Απρίλιο που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε στη γειτονική χώρα και εναπομένει η επικύρωση της συνολικής συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή για να εφαρμοστεί.
Την Πέμπτη το μεσημέρι σημειώθηκε «εμπλοκή» στη Βουλή της ΠΓΔΜ, αφού το μικρό αλβανικό κόμμα «BESA» ζήτησε την αλλαγή του συνταγματικού προσδιορισμού της ιθαγένειας η οποία προβλεπόταν για όλους τους πολίτες της χώρας ως «Μακεδονική». Οι δύο Αλβανοί βουλευτές που συγκροτούν αυτό το μικρό κόμμα ζήτησαν από τους πολίτες που δεν είναι Σλάβοι, αλλά Αλβανοί, Βλάχοι ή Ρομά κλπ να προσδιορίζεται η ιθαγένειά τους στα ταξιδιωτικά έγγραφα ως « Πολίτες της Βορείου Μακεδονίας».

Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από 24 ώρες διαπραγμάτευσης. Το ζήτημα θα λυθεί με ειδικό νομοσχέδιο.

Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε επίσημα την επίτευξη ικανής πλειοψηφίας στη Βουλή για την επικύρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τελικά ως φαίνεται ο Ζάεφ κατάφερε να κερδίσει την ψήφο και ενός ακόμη βουλευτή αφού τα συνολικά ΝΑΙ έφτασαν τα 81.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εντός το πολύ ενός 10ημέρου αναμένεται να κοινοποιήσει στην Αθήνα όλα τα έγγραφα και τα κείμενα στης Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε με τη σειρά της η Ελληνική Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία των Πρεσπών για επικύρωση. Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ήδη από την Παρασκευή το βράδυ 11 Ιανουαρίου αρχίζουν να τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, το ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, το οποίο αναμένεται να θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κυβερνητικού ανασχηματισμού στο πολύ άμεσο μέλλον.

Μετά και τις εξελίξεις από το πρωί της Παρασκευής διαφαίνεται πως οι επόμενες ημέρες θα χαρακτηριστούν από εξαιρετική πολιτική πυκνότητα, αφού η προσωρινή ανάπαυλα ολίγων ωρών που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και το απόγευμα της ίδια ημέρας λήγει μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Εντός των επομένων ωρών αναμένονται και οι τελικές τοποθετήσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του προέδρου των ΑΝΕΛ επί των ζητημάτων συγκυβέρνησης.

Συγχαρητήρια του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στον Ζ. Ζάεφ

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.