Αυτοδιοικητικές εκλογές -Βόρεια Προάστια Αθηνών: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων σε 12 Δήμους

Αρκετές υποψηφιότητες συναντάμε στα Βόρεια Προάστια της Αττικής. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από τον Κεντροδεξιό χώρο. Επίσης οι περισσότεροι νυν δήμαρχοι θα διεκδικήσουν εκ νέου ακόμα μια θητεία στον δημαρχιακό θώκο. Το κύριο γεγονός που βοηθάει γενικώς τις πολλές υποψηφιότητες είναι το νέο αναλογικό σύστημα, καθώς με τα νέα δεδομένα ένας συνδυασμός μπορεί πολύ πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα των δημοτικών εξελίξεων.

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Μια νέα θητεία θα διεκδικήσει κατεβαίνοντας εκ νέου ως υποψήφιος ο νυν δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον χώρο της ΝΔ τα πράγματα περιπλέκονται καθώς υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι που όλοι τους είναι ενεργά μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λίγο-πολύ θα απευθυνθούν στον ίδιο χώρο. Αρχικά, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς που εκτιμά ότι κατεβαίνει με αξιώσεις για να επανέλθει στην διοίκηση του Δήμου. Επιπλέον, από τον ίδιο χώρο προέρχεται ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, πρώην αντιδήμαρχος του κ. Ζορμπά, ενώ ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης ναι μεν θεωρείται ότι θα αλιεύσει και στον Κεντρώο χώρο, αλλά ο τρόπος που πολιτεύεται δείχνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να συγκεντρώσει ψήφους από τον συντηρητικό χώρο. Η «γαλάζια» τετράδα συμπληρώνεται από τον απόστρατο Γιώργο Οικονόμου, που κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον συνδυασμό «Αλλάζουμε» του Γιάννη Μυλωνάκη, ενώ από τον ίδιο χώρο κυρίως αναμένεται να συγκεντρώσει ψήφους ο Φώτης Αλεξόπουλος. Ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρατζάς είναι η επιλογή του ΚΚΕ για την ηγεσία του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δήμος Αμαρουσίου

Η αλλαγή δημάρχου είναι το μόνο δεδομένο στην περίπτωση του Αμαρουσίου. Ο σημερινός δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης, διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής και ο υποψήφιος στον οποίο έχει αφήσει το «δαχτυλίδι» δεν είναι άλλος από τον πρώην στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τον οποίο άλλωστε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στήριξε ακόμη και στην περίπτωση της απόπειρας της συζύγου του, Μαρίνας Πατούλη, να κατέβει για τον Δήμο. Αντίπαλον δέος ο Γιώργος Καραμέρος, σημερινός αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής, που έχει συγκροτήσει ένα συνδυασμό που κινείται μεταξύ Κεντροαριστεράς, Αριστεράς και Οικολογίας και βεβαίως έχει και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή που ο ίδιος εμφανίζεται να συσπειρώνει ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, ο χώρος της Δεξιάς πολύ πιθανό να μοιραστεί μεταξύ τριών -αυτήν την στιγμή- υποψηφίων, καθώς πέρα από τον κ. Αμπατζόγλου, θα απευθυνθούν στα Νεοδημοκρατικά ακροατήρια τόσο ο Παναγιώτης Βραχνός όσο και ο Γιάννης Νικολαράκος, επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι και οι δύο. Σε αριστερά ακροατήρια θα απευθυνθεί ο Λευτέρης Μαγιάκης που κατεβαίνει ξανά υποψήφιος, έχοντας στις επικείμενες εκλογές την στήριξη της ΛΑΕ. Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ θα είναι ο Θανάσης Φωτόπουλος, ενώ πολύ πιθανό είναι να θέσει υποψηφιότητα και ο Δορύλαος Κλαπάκης. Εκτός απροόπτου άλλη μια συμμετοχή στις εκλογές για τον Δήμο Αμαρουσίου θα καταγράψει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δήμος Βριλησσίων

Ευνοϊκά θεωρούν κάποιοι ότι ξεκίνησε η προεκλογική μάχη για τον σημερινό δήμαρχο. Ο Ξένος Μανιατογιάννης, που κατεβαίνει με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό αλλά η υποψηφιότητά για μια δεύτερη θητεία στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει προς… τα Δεξιά του να ερίζουν δύο πρώην δήμαρχοι που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί στην ίδια παράταξη. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος επιστρέφει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με καινούρια παράταξη αλλά και με τη στήριξη της ΝΔ, έχοντας απέναντί του τον νεαρό και επίσης Νεοδημοκράτη Γιάννη Πισιμίση, που κατεβαίνει επικεφαλής της παράταξης που ηγείτο στο παρελθόν ο κ. Ντινόπουλος αλλά και ο πρώην δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης που είναι αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας Πισιμίση. Παράλληλα, από τους δύο συγκεκριμένους υποψηφίους εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ψήφους ο Κώστας Παπασπηλίου. Ναι μεν θεωρείται ότι έχει πιο κεντρώο προφίλ, αλλά ορισμένες «κακές» γλώσσες λένε ότι στηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ. Υποψήφιος δήμαρχος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κατεβαίνει εκ νέου ο Βασίλης Βήττος.

Δήμος Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο ο νυν δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος, θα είναι και πάλι υποψήφιος, προσπαθώντας να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στον δήμο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιοι από τον κεντροδεξιό χώρο θα είναι ο Γιώργος Παπαδημητρίου και ο πρώην δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος αφού είχε προσπαθήσει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές . Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Αιμιλίας Τζίβα. Από το ΚΚΕ υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζαχάρος.

Δήμος Κηφισιάς Όχι ένα, ούτε δύο αλλά δέκα ονόματα όλα προερχόμενα από τον χώρο της ΝΔ, περιλαμβάνονται στις προεκλογικές συζητήσεις για τον Δήμο Κηφισιάς, όπου ο… συνωστισμός των «γαλάζιων» υποψηφίων δημάρχων δεν έχει προηγούμενο. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρα τα δύο «φαβορί». Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο, Γιώργο Θωμάκο, που το 2014 έκανε μια εντυπωσιακή ανατροπή μεταξύ πρώτου και δεύτερου εκλογικό γύρο, παίρνοντας τον Δήμο από το Νίκο Χιωτάκη που κατεβαίνει ξανά υποψήφιος δήμαρχος θέλοντας να πάρει τη «ρεβάνς». Οι δυο τους είναι αυτοί που κατεβαίνουν με τις μεγαλύτερες αξιώσεις. Όμως, έχουν απώλειες από τις παρατάξεις τους καθώς πολλά μέχρι πρότινος μέλη τους έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι ή έχουν ανακοινώσει επισήμως τις υποψηφιότητές τους. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρώην πλέον πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σάντυ Πατρινού – Ντελ Τόρο. Επιπλέον δύο πρώην αντιδήμαρχοι της διοίκησης Θωμάκου, οι Δημήτρης Λιανός και Χρήστος Καλός, ανακοίνωσαν ότι και οι ίδιοι θα επιχειρήσουν να διαδεχτούν τον δήμαρχο. Από την παράταξη Χιωτάκη υπάρχουν τα ονόματα των Βασίλη Βάρσου (επίσης πρώην δήμαρχος), Μανώλη Κουρμαδιά, Γιώργου Παπαδόπουλου και Αλέξη Μακρή. Τη «δεκάδα» συμπληρώνει ο Νίκος Αναγνωστάτος. Πολύ πιθανό υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο Παναγιώτης Κανακάκης. Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήμαρχος είναι ο ο 31χρονος Αντώνης Μήλας, που είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος.

Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης

Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο νυν δήμαρχος Αναστάσιος Μαυρίδης, ο οποίος προέρχεται από την ΝΔ και έχει καλές σχέσεις με τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.Επίσης ο  Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ανακοίνωσε και επίσημα την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, της μεγαλύτερης παράταξης της μειοψηφίας. Τον δήμο θα διεκδικήσει επίσης και ο Μάριος Ψυχάλης , ο οποίος είναι επικεφαλής μιας κίνησης νέων προσώπων και προέρχεται  από το ΠΑΣΟΚ. Ένας ακόμα υποψήφιος για τον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης θα είναι ο Παναγιώτης Ιωάννου, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Πεύκης. Ο 35χρονος Άρης Κυριακίδης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου θα είναι ο υποψήφιος του ΚΚΕ.

Δήμος Μεταμορφώσεως

Αμφίρροπο ντέρμπι αναμένεται στις προσεχείς εκλογές στον Δήμο Μεταμόρφωσης, όπου τρεις παρατάξεις διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο. Ο νυν δήμαρχος, Μιλτιάδης Καρπέτας, με κεντρώο παρελθόν και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά με… «φιλοΜητσοτακικές» και αντι-ΣΥΡΙΖΑ τάσεις, ξανακατεβαίνει υποψήφιος, ωστόσο ολοκληρώνει τη 2η θητεία του με πτωτικές τάσεις. Από τη ΝΔ προέρχεται ο Στράτος Σαραούδας, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές κατήλθε απέναντι στον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Τζίτζιφα, από τον οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011 και στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014 είχε στηρίξει τον Καρπέτα και όχι τον πρώην επικεφαλής του. Στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς κινείται η Συμμαχία Πολιτών με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Καραβάκο. Υποψηφιότητες με μικρότερη δυναμική από τις τρεις παραπάνω, θεωρούνται αυτές των Σάββα Νάνου που προέρχεται από τη ΝΔ και του Παναγιώτη Μακρίδη από το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχο.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Μπορεί σε κεντρικό επίπεδο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να εμφανίζονται να συμφωνούν στην στήριξη του υποψήφιου δημάρχου  Παναγιώτη Μανούρη, όμως αυτό δεν… χωνεύτηκε εύκολα από την τοπική Δεξιά. Και αυτό γιατί ο κ. Μανούρης έχει μεγάλο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ και μεγάλο κομμάτι της τοπική Δεξιά δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να δεχθεί να την εκπροσωπήσει ο συγκεκριμένος υποψήφιος. Με αυτό το δεδομένο, το συγκεκριμένο ακροατήριο αναμένεται να εκφράσει ο Νίκος Κουκουλάρης, που υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος και το 2010 και κατεβαίνει στην εκλογική αναμέτρηση με ένα αμιγώς Κεντροδεξιό προφίλ και έναν συνδυασμό που θα επιχειρήσει να του προσδώσει πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά, αν και είναι σαφές ότι θα κυριαρχήσει το δεξιό στοιχείο. Πάντως είναι σαφές ότι στον Κεντρώο χώρο θα επικεντρωθούν προκειμένου να συγκεντρώσει ψήφους η Δέσποινας Θωμαΐδου. Ωστόσο, ανοίγματα προς τον προοδευτικό χώρο θα κάνει και ο σημερινός δήμαρχος, Ηρακλής Γκότσης, που θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη επιλογή για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τη δηλωμένη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί σε μια τρίτη θητεία. Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ, που στον συγκεκριμένο Δήμο καταγράφει ανελλιπώς διψήφια ποσοστά, θα κατέβει με νέο υποψήφιο δήμαρχο στο ψηφοδέλτιό της, τον Κώστα Κατιμερτζόγλου. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η κάθοδος ενός ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δήμος Παπάγου-Χολαργού Καθώς πρόκειται για έναν «κάστρο» της ΝΔ, δεν εκπλήσσει πολλούς το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παπάγου – Χολαργού που προέρχονται από τη ΝΔ είναι και οι περισσότεροι από κάθε άλλο πολιτικό χώρο. Ο Ηλίας Αποστολόπουλος θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία αλλά θα βρει απέναντι του ακόμη δύο υποψηφίους που προέρχονται από τον χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τους Κώστα Τίγκα, που είχε κατέβει και το 2014, αλλά και τον Δημήτρη Τούτουζα, γιο του γνωστού καρδιολόγου ο οποίος θεωρείται ότι θα συσπειρώσει το πιο κεντρώο και φιλελεύθερο κομμάτι της ΝΔ. Με διακριτές διαφορές σε σύγκριση τους τρεις παραπάνω οι υπόλοιπες υποψηφιότητες. Ο ευρύτερα γνωστός ως πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου και ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή του Χολαργού όπου ζει πάρα πολλά χρόνια, Νικήτας Κανάκης, θα επιχειρήσει να φέρει τον Δήμο σε μια προοδευτική διοίκηση κατεβαίνοντας με έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό που έχει παράλληλα την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος θεωρείται ότι θα συσπειρώσει και τους υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ. Υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση είναι ο 37χρονος οικονομολόγος Αντώνης Ρεκλείτης.

Δήμος Πεντέλης

Στον Δήμο Πεντέλης εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Στέργιου-Καψάλης , ως ανεξάρτητος, με τον συνδυασμό «Δημοτική Συμμαχία». Υποψηφιότητα φαίνεται πως θα θέσει και ο στενός συνεργάτης του μέχρι τώρα Λευτέρης Κουτουλάκος, ενώ ο Αντώνης Φειδοπιάστης φαίνεται πως θα υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποψηφιότητα για τη δημαρχία έχει θέσει με τη δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία» η Δήμητρα Κεχαγιά. Επίσης, από το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο Πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και οργανωτικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Σπύρος Κωνσταντάς.

Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού

Στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νυν δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ. θα είναι εκ νέου υποψήφιος και θεωρείται το φαβορίτης μονομαχίας. Επίσης από τον κεντροδεξιό χώρο και συγκεκριμένα από την ΝΔ υποψήφιος θα είναι και ο Δημήτρης Γαλανάκης. Συνεχιστής της Παράταξης του Δημήτρη Μαναού «Δημαρχία Πολιτών», εκλέχτηκε ο Νίκος Κανελλάκης ο οποίος θα είναι υποψήφιος. Κατά πληροφορίες, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για πιθανούς υποψηφίους, καθώς αμφότεροι επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στη μάχη. Στην μάχη από το ΚΚΕ θα ριχτεί ο Ιωάννης Καβαλάρης, ο οποίος είναι τα τελευταία 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος.

Δήμος Χαλανδρίου

Στο Χαλάνδρι υποψήφιος ο οποίος θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ νέου ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, ενώ από την Ν.Δ. συζητείται η στήριξη του πρώην δημάρχου Γιώργου Κουράση, ο οποίος σκέφτεται να διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία ή του πρώην αντιδημάρχου του κ. Κουράση, Μάνου Κρανίδη. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει και πάλι τον Γιώργο Θωμα, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό εάν ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Στάθης Ανδρεόπουλος θα είναι υποψήφιος ξανά στον δήμο. Εκ νέου υποψήφια από το ΚΚΕ θα είναι η Λούλα Καρατζά.

aftodioikisi.gr/