Προστατεύεται η α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ

Συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζιτών για το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη – Θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ – Στην «ομπρέλα» του νόμου όλες οι πρώτες κατοικίες ανεξαρτήτως κατηγορίας δανείου

Σε συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το newmoney.gr, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Στην «ομπρέλα» του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ). Το Δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:

Συγκεκριμένα:

– 12.500 ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο

– 21.000 για παντρεμένο ζευγάρι

– και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειολήπτες που οι υποθέσεις τους έχουν εκδικαστεί, εάν θεωρούν πιο ευνοϊκό το νέο πλαίσιο, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Υπογραμμίζεται ότι θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου, όταν η αξία του υπερβαίνει κατά 120% την αξία του ακινήτου.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ένταξης που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα περιλαμβάνει το 90% των «κόκκινων δανείων» πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

Συμφωνα με πηγές απο την κυβέρνηση, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος, με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.