Ομιλία καθηγ. Ι. Μάζη στον Σύλλογο Επιστημόνων Αγ. Παρασκευής

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πλήθος συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, η διοργάνωση συζήτησης – στρογγυλής τράπεζας με τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Θ. Μάζη, Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του ΕΚΠΑ και θέμα: “Το Διεθνές Σύστημα Ασφάλειας και το γεωπολιτικό σύμπλοκο Βαλκανίων – Μεσογείου – Μέσης Ανατολής”.

Η παρουσίαση αφορούσε ενδεικτικά στην Γεωπολιτική και Γεωστραγική των Βαλκανίων και στην Οικονομική Γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, με επιστημονικά επιχειρήματα για την κρίσιμη περίοδο και τις επερχόμενες εξελίξεις στα σύνορα της χώρας.

Ο κ. Καθηγητής αναφέρθηκε στην γεωπολιτική των ρωσο-αμερικανικών ενεργειακών ανταγωνισμών και έθεσε τα ερωτήματα “Τι συμβαίνει στο υποσύστημα των Βαλκανίων και ποιές οι προοπτικές της Ελλάδας”. Στο δοκίμιό του “Η γεωπολιτική των ρωσο-αμερικανικών ενεργειακών ανταγωνισμών” αναφέρεται εκτενώς και επιστημονικά τεκμηριωμένα στο νέο ψυχροπολεμικού τύπου ανταγωνισμό των δύο βασικών πόλων της διεθνούς ισχύος, της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, που θέτει σε αποσταθεροποιητική δυναμική το γεωπολιτικό σύμπλοκο της Μεσογείου, με κύρια εστία τα δυτικά Βαλκάνια. Η ιδεολογική διαφορά αυτή έγκειται στην κοσμοπολίτικη και ακραίως νεοφιλελεύθερη Δυτική προσέγγιση και στην εθνοταυτοτική συντηρητική προσέγγιση της Ανατολής, με προεξάρχοντα πόλο την Μόσχα.


Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, η γενική γραμματέας του συλλόγου, Μπέτση Σταματία, η οποία κάλεσε τον πρόεδρο του συλλόγου, Μιχάλη Φιλιππίδη, για τις ευχαριστίες και την παρουσίαση σύντομου βιογραφικού του ομιλητή και του εισαγωγικού μέρους της ομιλίας – συζήτησης.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής και υποψήφιος Δήμαρχος Ι. Σταθόπουλος, ο τέως Δήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Β. Ζορμπάς, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Γ. Οικονόμου και Κ. Τσιαμπάς, ο τέως Βουλευτής Φθιώτιδας Δ. Μπριάνης, ο τέως γεν. γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Δ. Κλούρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σ. Παπαμιχαήλ, ο τέως αντιδήμαρχος Αγ. Παρασκευής και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ι. Σιδέρης, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ι. Κεχρής και Δ. Σταύρου, ο Πρόεδρος της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών δρ. Φ. Κωσταράς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη Δ. Συκιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ανατολ. Αττικής Θ. Μπριάνης με σύσσωμο το Δ.Σ., ο Αντιπρόεδρος του Εξωραιστικού Συλλόγου του Αγ. Ιωάννη Ε. Θεοδοσόπουλος, καθώς και μέλη και φίλοι του συλλόγου.


Πλήθος κόσμου μας τίμησε με την παρουσία του, έδωσε τα συγχαρητήριά του για την εξαιρετική ομιλία, η οποία κατέδειξε ότι άξιζε τον κόπο να γίνονται εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη και δίνει το έναυσμα και για άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.


Στην εκδήλωση τιμήθηκε από το σύλλογο επιστημόνων Αγ. Παρασκευής Αττικής ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Θ. Μάζης για το έργο του και τη σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη, ο οποίος και θα αποτελεί πλέον επίτιμο μέλος του συλλόγου μας, ως διακεκριμένος επιστήμων στην Αγ. Παρασκευή.


Παράλληλα ο σύλλογος επιστημόνων Αγ. Παρασκευής Αττικής απέκτησε επίσημα πλέον την έδρα του, με την καθοριστική συνδρομή του Δημάρχου Αγ. Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου και του τέως Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά και τους ευχαριστεί θερμά για την παρουσία τους στην καθιέρωση της έδρας του συλλόγου στο Εμπορικό Κέντρο Αίθριο, Λεωφόρος Μεσογείων 419, Αγία Παρασκευή Αττικής, (έναντι του Δημαρχείου). Νωρίτερα έλαβε χώρα σεμνή τελετή και ευχές για μακρόβια λειτουργία και προσφορά στην κοινωνία της Αγ. Παρασκευής.

Ο πρόεδρος                                             Η γεν. γραμματέας
Μιχάλης Φιλιππίδης                               Σταματία Μπέτση