Αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι»: Στο +50% οι υποψήφιοι σύμβουλοι -40% οι γυναίκες

Μεγαλύτερος έως 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών, προβλέπεται τελικά να είναι ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις εκλογές του Μαΐου. Αυτό προβλέπει σχετική διάταξη του ν/σ του υπουργείο Εσωτερικών .

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε προαναγγείλει την αύξηση του 50% στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ωστόσο πριν απο λίγες ημέρες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην ΥΠΕΣ π. Σκουρλέτης ειχε μιλήσει για + 30%. Τελικώς, φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση υπερίσχυσε, τουλάχιστον επί του παρόντος, η άποψη του κ. Χαρίτση.

Παράλληλα με την ίδια διάταξη προβλέπεται ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών στο 40%.

Αναλυτικά το άρθρο 52, παρ. 2:

«5. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι ίσοςτουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείαςκοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό(50%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιημονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Οαριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σεποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικούαριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού».

aftodioikisi.gr