Επικράτηση σε Δήμους και Περιφέρειες θέλει η ΝΔ -Μια δεύτερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο γύρο

Σχέδιο για δεύτερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την φορά στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, έχει θέσει σε εφαρμογή η Νέα Δημοκρατία και σε αυτό θα αφιερώσει τις περιοδείες του τις επόμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει σε όλες τις κρίσιμες περιφέρειες, κυρίως εκεί όπου ο υποψήφιος της ΝΔ δίνει μάχη με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στρατηγικός στόχος της Πειραιώς, είναι να βαφτεί και πάλι μπλε, ολόκληρος ο χάρτης της Ελλάδας. 

Ήδη πάντως ο Β γύρος των Περιφερειακών εκλογών ξεκινάει με ισχυρό πλεονέκτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού 5 υποψήφιοι που στηρίζονται από την ΝΔ, έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (61,7%), ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου (57,05%), ο Κώστας Αγοραστός στην Θεσσαλία (55,46%), ο Γιώργος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (54,25%) και ο Γιώργος Κασαπίδης στην Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 52,5%.

Η ΝΔ θέλει γαλάζιο τον χάρτη της Ελλάδας

Επόμενος στόχος για την ΝΔ να κερδίσει τις υπόλοιπες 7 περιφέρειες, αφού στην Κρήτη η εκλογή εχει κριθεί και ο Στέλιος Αρναουτάκης επανεκλέγεται. Δύσκολο πάντως να διεκδικήσει την επιτυχία του κ. Αρναουτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που τον στήριξε, αφού ο περιφερειάρχης Κρήτης ειναι γνωστό οτι ανήκει στο ΚΙΝΑΛ, απο όπου και πήρε το αρχικό χρίσμα.

Οι κρίσιμες μάχες για την ΝΔ είναι σε 4 περιφέρειες, όπου ο υποψήφιος της ΝΔ αντιπαρατίθεται με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ η του ΚΙΝΑΛ, με την βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα ρίξει το βάρος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στις υπόλοιπες, η μάχη δίνεται ούτως η άλλως, ανάμεσα σε γαλάζιους υποψήφιους. Έναν επίσημο και έναν αντάρτη.

Οι κρίσιμες περιφέρειες για τη ΝΔ

Οι κρίσιμες περιφέρειες για την ΝΔ είναι οι περιφέρειες Αττικής, Ιονιων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος και Στερεάς Ελλάδος. Τα προγνωστικά ειναι θετικά για την ΝΔ και στις 4 κρίσιμες περιφέρειες. Στην Αττική, η επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού ο κ. Πατούλης πήρε 37,65 στον πρώτο γύρο, και η δεύτερη Ρένα Δούρου, δεν μπορεί να προσδοκά στήριξη απο τους χαμένους του πρώτου γύρου.

Παρόμοιο σκηνικό και στα Ιόνια Νησιά όπου το θεωρούμενο φαβορί του ΣΥΡΙΖΑ, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ήρθε δεύτερος στον α γύρο, με την Ρόδο Κράτσα να προηγείται με 29,13%. Στην Δυτική Ελλάδα επίσης υπήρξε έκπληξη, αφού ο υποστηριζόμενος απο το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Κατσιφάρας, ηττήθηκε στον α γύρο απο τον γαλάζιο υποψήφιο Νεκτάριο Φαρμακη. Ενώ και στην Στερεά Ελλάδα, ο θεωρούμενος το φαβορί Απόστολος Γκλέτσος, έχασε την πρώτη Κυριακή, από τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Φάνη Σπανό, με ποσοστό 29,3% έναντι 24,2%.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες η μάχη δίνεται ανάμεσα σε γαλάζιους υποψηφίους, με τους επισήμους υποψήφιους της Πειραιώς να έχουν πλεονέκτημα . Στην Ανατολική Μακεδονία, ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (34,25%) εχει αντίπαλο τον Χριστόδουλο Τοψίδη (30,17%). Στο Βόρειο Αιγαίο η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου (0,99%) έχει αντίπαλο τον Κώστα Μουτζούρη (24,04%) ενώ στην περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει ντέρμπι ανάμεσα στον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα (34,19%) με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Πέτρο Τασούλη (34,10%).

Η μάχη για τους Δήμους 

Μια πολύ πιθανή επικράτηση της ΝΔ σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, θα συνδυαστεί με την νίκη της ΝΔ στους περισσότερους από τους μεγάλους Δήμους και ειδικά στους 3 μεγάλους, που κερδίζεται η μάχη των εντυπώσεων. Η επικράτηση και με μεγάλη διαφορά, του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα,  θεωρείται δεδομένη.

Στην Θεσσαλονίκη,  η μάχη ούτως η άλλως είναι γαλάζια υπόθεση, αφού η Κατερίνα Νοτοπούλου δεν πέρασε στον β γύρο και η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο και τον αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Ζέρβα, πρώην υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, αν δεν προκύψει έκπληξη της τελευταίες στιγμής με τον πρώην υπουργό της ΝΔ, Γιώργο Ορφανό, που προς το παρόν έρχεται τρίτος .

Ανάλογο σκηνικό και στον Πειραιά, όπου το αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο Γιάννης Μώραλης, ανεξάρτητος μεν, υποστηριζόμενος όμως από πολλά τοπικά στελέχη της ΝΔ, απέναντι στον επίσημο γαλάζιο υποψήφιο Νίκο Βλαχακο.