Ορκίστηκε η νέα Βουλή (Φωτογραφίες)

Με την ορκωμοσία των βουλευτών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:30, άρχισε σήμερα και επίσημα η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία.

Τη σύνθεση της Βουλής, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, απαρτίζουν έξι κόμματα, με το Mέρα25 και την «Ελληνική Λύση» να εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, «αντικαθιστώντας» την Ενωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή, που μένει εκτός για πρώτη φορά από το 2012.

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο, με τον προτεινόμενο από τη Ν.Δ., Κώστα Τασούλα, να αντικαθιστά τον Νίκο Βούτση, έχοντας στήριξη και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκκινεί η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

www.kathimerini.gr