Από σήμερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019 -Πώς θα τα βρείτε ..Δείτε μέσα

Θέμα ωρών είναι η ανάρτηση των μειωμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2019 καθώς ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η έκδοσή τους στο Taxisnet.

Ο φόρος θα είναι µειωµένος µεσοσταθµικά κατά 22% σε σχέση με πέρσι. Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, το 97% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει στα εκκαθαριστικά του μείωση του φόρου από 20% έως και 30% σε σχέση με τα χρήματα που είχε πληρώσει το 2018. Περίπου 1.3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν έκπτωση που θα φθάνει και το 30%.

Αναλυτικά, περίπου 15.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1 εκ. ευρώ θα λάβουν εκκαθαριστικά μειωμένα κατά 10%. Περισσότεροι από 1,1 εκ. φορολογούμενοι θα έχουν απαλλαγή από 50% έως 100% λόγω εισοδηματικών, περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 16.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και 17.000 ευρώ οι πολύτεκνοι.

Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφτούν το site της ΑΑΔΕ. Εκεί θα πρέπει να κάνουν επιλογή στην εφαρμογή Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.

Αφού μπουν στην εφαρμογή θα πρέπει να βάλουν τους προσωπικούς κωδικούς.

Στη συνέχεια πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από το 2020 στο 2019 και εκεί θα δουν το εκκαθαριστικό.

Για να μπείτε στην εφαρμογή για τον ΕΝΦΙΑ 2019 πατήστε εδώ.

Οι μεσοσταθμικές μειώσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τον συντελεστή εσπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ 2019.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποφέρει εισπράξεις άνω των 2 δισ. ευρώ από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν συνολικά σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.