ΕΠΑΛ ΑΓ. Παρασκευής: «Διαβάζοντας Λογοτεχνία στη Βιβλιοθήκη»: 5η συνάντηση

242

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/12/2019 η πέμπτη συνάντηση της ομάδας. Διαβάσαμε το διήγημα «Η Ροϊδούλα» του Δημήτρη Κανελλόπουλου (από τη συλλογή διηγημάτων «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες» (Αθήνα: Κίχλη, 2018) και συζητήσαμε γι’ αυτό και με αφορμή αυτό.

Μιλώντας για τα συναισθήματα που μας δημιούργησε το διήγημα, αναφερθήκαμε στην αυθεντική συγκίνηση που νιώσαμε, για τη Ροϊδούλα και για τη μοίρα της, αλλά και για τη μοίρα των υπόλοιπων ηρώων. Σε εποχές σκληρές και σε τόπους σκληρούς, οι ήρωες του διηγήματος παλεύουν με τη μοίρα τους όπως μπορεί ο καθένας, προσπαθώντας να ζήσουν με αυτήν ή να την ξεπεράσουν, με τη δουλειά, με τη φυγή, με τη μετανάστευση, με τα μικρά και τα μεγάλα εγκλήματα, με τη σκληρότητα, την αποσιώπηση και τον αποκλεισμό, αλλά και με τη φροντίδα και τη στοργή και την αγάπη. Έτσι, θεωρήσαμε ότι το θέμα του καλού και του κακού τίθεται από τον συγγραφέα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, με απλότητα αλλά και με βάθος.

Και κάτι ακόμα, όταν τελείωσε η ανάγνωση και πριν αρχίσει η συζήτηση, τα μάτια όλων μας ήταν δακρυσμένα…

Ο ίδιος ο συγγραφέας, γεννημένος το 1954 στην Ηλεία, αναφέρει για τη συλλογή αυτή ότι …«αποτελεί προϊόν αφύπνισης της μνήμης για τον γενέθλιο τόπο. Σε αυτή την ανάκληση του κόσμου του χθες με ώθησε η φθορά των ήχων, των λέξεων, των εικόνων, καθώς και η απώλεια ανθρώπων, πραγμάτων και καταστάσεων στο πέρασμα του χρόνου… Οδηγός στο ταξίδι μου αυτό δεν ήταν η νοσταλγία. … Ανασύροντας ιστορίες από το παρελθόν, επιδίωξα να περιγράψω έναν κόσμο πραγματικό, που πολύ απέχει από την εικόνα που δημιουργεί η νοσταλγική αναπόληση, έναν κόσμο σκληρό, που διακατεχόταν από πάθη και ένστικτα σκοτεινά, αλλά συνάμα διέθετε απλότητα και ομορφιά που έχουν εκλείψει στις μέρες μας…»

Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και πάλι την Τετάρτη, 15 /01/2020, στις 19:30.

Η ομάδα φιλοδοξεί να συναντάται συστηματικά (1 ή 2 απογεύματα τον μήνα) με σκοπό την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και τη σχετική συζήτηση, ύστερα από κοινή συμφωνία. Είναι ανοιχτή σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, το προσωπικό του σχολείου, γείτονες, καθώς και σε όποιον άλλο είναι -ή επιθυμεί να γίνει- φίλος των βιβλίων και της βιβλιοθήκης. Συντονίζει η φιλόλογος, Ζέτα Παπαγεωργοπούλου.