Μητσοτάκης: Επιλογή μου για ΠτΔ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σέβομαι απόλυτα τον Προκόπη Παυλόπουλο που ολοκληρώνει τη θητεία του, δήλωσε ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την πρότασή του.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη γυναίκα που προτείνεται για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και προέρχεται από δικαστική οικογένεια. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την υπόθεση της  λίστας Λαγκάρντ. Υπηρέτησε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα. Με εξειδίκευση  στο περιβαλλοντικό Δίκαιο, έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ.

Από το 2005 δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Διετέλεσε γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε αντιπρόεδρος τον Οκτώβριο του 2015.

Πηγή: www.protagon.gr