Η Περιφέρεια Αττικής μπαίνει μπροστά στα θέματα οδικής ασφάλειας

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Αττική και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με έμφαση στην ενίσχυση της εκπαίδευσης στα σχολεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με την υφ. Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην Περιφέρεια, παρουσία εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων.

«Είναι αδιανόητο να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τόσο βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα, εστιάζοντας στην εκπαίδευση των παιδιών μας» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία της Αττικής, σε συνδυασμό και με άλλες παράλληλες δράσεις.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Διευθυντής οδικής ασφάλειας του υπ. Μεταφορών Δ. Παπαγιαννίδης, ο πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής Γ. Γκόλιας, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Α. Μπουντουβής, ο Διοικητής της Τροχαίας Αττικής Σ. Λάσκος, ο εκπρόσωπος του Ευγενίδειου Ιδρύματος Π. Αχείμαστος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του υπ. Μεταφορών και Υποδομών Ε. Παρίσης, η Συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Κυκλοφοριακής Αγωγής Κ. Θεοδοσέλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Δόλγυρας, ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα οδικής ασφάλειας Κ. Λογοθέτης και επιστημονικοί συνεργάτες του υπ. Παιδείας.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο αγώνα για την οδική ασφάλεια, ορατό σε όλους τους πολίτες της Αττικής, με συγκεκριμένες δράσεις. Ενδεικτικά ανέφερε τη συντονισμένη εκστρατεία απομάκρυνσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, τους ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία μαζί με την τροχαία, τη λειτουργία των «έξυπνων» διαβάσεων πεζών, τη λειτουργία του σύγχρονου κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας, αλλά και τις εντατικές εργασίες ασφαλτόστρωσης και διαγραμμίσεων σε νευραλγικές οδικές αρτηρίες του οδικού δικτύου στο λεκανοπέδιο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για την ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος και του περιορισμού του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων, απαιτείται να δοθεί έμφαση στην παιδεία, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, κυρίως στα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία της Αττικής, όχι μόνο στο δημοτικό αλλά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα τόνισε ότι στη δέσμη προτάσεων περιλαμβάνονται και η δρομολόγηση πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όπως βιωματικές εφαρμογές σε κεντρικά σημεία της Αττικής για την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και των ενηλίκων, τη δημιουργία σύγχρονου και ελκυστικού εγχειριδίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Ευγενίδη.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι θα ζητήσει από τους Δήμους της Αττικής να του προτείνουν ελεύθερους χώρους προκειμένου να λειτουργήσουν πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, τα οποία έχουν ατονήσει και σημείωσε ότι είναι ανάγκη η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για την μελέτη και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Αττική, το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με το Μετσόβιο πολυτεχνείο.

«Η Περιφέρεια Αττικής θα έχει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια μαζί με τους συναρμόδιους φορείς γιατί για εμάς αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα προγράμματα και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που είναι σε εξέλιξη για την εκπαίδευση των μαθητών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. «Θα συνεργαστούμε και θα διευκολύνουμε την πρόσβασή σας στα σχολεία με στόχο από κοινού να προχωρήσουμε σε αποτελεσματικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε. 

Τη βούλησή τους να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών οδικής ασφάλειας και στην καλύτερη εκπαίδευση μαθητών αλλά και ενηλίκων διατύπωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη Αττικής να αναδείξει αυτό το σοβαρό θέμα και να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από πρόταση του κ. Πατούλη αποφασίστηκε να συσταθεί μία κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων με αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων, τον συντονισμό και την ταχεία εφαρμογή τους, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα.