Ο Βουλευτής της ΝΔ έκανε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή για την πλατεία του Άη Γιάννη και την παραβατικότητα (video)

Ο Δημήτρης Καιρίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, η οποία συζητήθηκε και απαντήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό, Ελευθέριο Οικονόμου, την 1η Ιουλίου 2020 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Πρόσφατα, μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, ένα διαχρονικό πρόβλημα του Δήμου Αγίας Παρασκευής έγινε γνωστό στο πανελλήνιο σχετικά με την παραβατικότητα που πλήττει την Πλατεία Αγίου Ιωάννη. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν, στα βόρεια της Αθήνας, έναν τόπο συνάντησης παράνομων δραστηριοτήτων, όπως, για παράδειγμα είναι η διακίνηση ναρκωτικών. 

Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη ήπιας αστυνόμευσης, με στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγεται η ένταση προς όφελος του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό,  ο Δημήτρης Καιρίδης, μετά από συναντήσεις με τον Δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής και τοπικούς φορείς, μετέφερε τις προτάσεις της ίδιας της Δημοτικής Αρχής προς τον Υπουργό. Δηλαδή:

  1. Να πραγματοποιούνται τακτικά αλκοτέστ σε διαφορετικά σημεία κοντά στην πλατεία και να ελέγχεται η κατανάλωση αλκοόλ από τους ανήλικους,
  2. Να ελέγχεται η παράνομη στάθμευση στην περιοχή,
  3. Να γίνεται έλεγχος της τήρησης των κανόνων περί κοινής ησυχίας.

Ο κ. Υφυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Καιρίδη για την πρωτοβουλία του γιατί έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο προβλέπει συνεχείς ελέγχους που ήδη φέρνουν αποτέλεσμα. Η προστασία  της νεολαίας από τη χρήση των ναρκωτικών και την υπερκατανάλωση αλκοόλ  αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.  Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός κατέθεσε  μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση της εγκληματικότητας ευρύτερα στην περιοχή. 

Ο κ. Καιρίδης επισήμανε, στη δευτερολογία του, το ευρύτερο πρόβλημα της  ανισοκατανομής των αστυνομικών δυνάμεων μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας. Ενώ η  πλειοψηφία της εγκληματικής δραστηριότητας εντοπίζεται στην Αθήνα, η πλειοψηφία των αστυνομικών δυνάμεων βρίσκεται στην περιφέρεια δημιουργώντας ελλείμματα στην αποτελεσματική αστυνόμευση μεγάλων και πυκνοκατοικημένων περιοχών όπως ο Βόρειος Τομέας Αθηνών.

Ο κ. Υφυπουργός εξήγησε ότι με την πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών που τοποθετήθηκαν όλοι στην Αθήνα και επάνδρωσαν τις δυνάμεις ΔΙΑΣ αλλά και την απελευθέρωση αστυνομικών δυνάμεων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων εκεί (και επιπλέον 400 στον Έβρο), ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στην Αθήνα συνολικά, προς όφελος της ασφαλείας όλων των πολιτών.