Θεοδωρικάκος: Οι δήμοι δεν μπορούν να βάλουν λουκέτο σε σχολείο

Την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Θοδωρής Λιβάνιος αντίστοιχα με παρέμβασή τους επισημαίνουν ότι η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορονοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, η παρέμβαση αφορά όλα τα σχολεία της χώρας και όχι μόνο της Λέσβου.
Σύμφωνα με το nealesvou.gr, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε για το θέμα με τους τοπικούς φορείς και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση είναι ουσιαστικά παράτυπη. Και αυτό γιατί τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας (διατάξεις των περιπτ. Στ’ παρ.2 και περ. Δ’ του πρώτου άρθρου της 22/02/2020 ΠΝΠ – Α’ 42).

Σημειώνεται ότι η απόφαση των δημοτικών αρχών, που ανακοινώθηκε το πρωί επικαλείτο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε κεντρικούς δρόμους του Δήμου Μυτιλήνης.

Από πλευράς του Δήμου Μυτιλήνης φέρεται να έγιναν επαφές μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής με το Υπουργείο Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν την ανακοίνωση για την απόφαση αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς, θα έπρεπε να γίνει από το Υπουργείο και όχι από το Δήμο.

Πηγή: parapolitika.gr

Υ.Γ. Βατερλό ανευθυνότητας! Η Ανεξάρτητη παλαιοκρυπτώμενη ΣΥΡΙΖΑϊκή δημοτική κίνηση … ανεξάρτητη από τον ισχύοντα Νόμο.