Συντονισμός φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2021 από το ΣΟΠΠ Β/Τ

Ο συντονισμός φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2021, καθώς και ένας σύντομος απολογισμός της χειμερινής περιόδου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Βόρειου Τομέα Αθηνών που συνεδρίασε σήμερα, 26/04/2021, υπό την προεδρία της  Αντιπεριφερειάρχη Λουκίας Κεφαλογιάννη.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης έκανε σύντομο απολογισμό της χειμερινής περιόδου, όπου στάθηκε στα δυο μεγαλύτερα συμβάντα που έπληξαν τα βόρεια προάστια στον ανεμοστρόβιλο του προηγούμενου Οκτωβρίου στο Ηράκλειο Αττική και τη Νέα Ιωνία αλλά και στην κακοκαιρία «Μήδεια» το Φεβρουάριο, αναφέροντας όλες τις ενέργειες της διοίκησης και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.  .

Στη συνέχεια, τέθηκαν επί τάπητος της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ ο προγραμματισμός έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, η ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας και η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ο συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών και η αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

«Αποτελεί βασικό μέλημα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη η προστασία της ζωής των πολιτών, των περιουσιών αλλά και του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει τη σπουδαιότητα της πρόληψης, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης των πολιτών με στόχο την καλύτερη θωράκιση και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων κατά την αντιπυρική περίοδο για την Αττική μας», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας έχει προχωρήσει σε προκήρυξη νέου διαγωνισμού ύψους 536.394,00 € για σύμβαση ανάθεσης εργασιών αποψίλωσης και καθαρισμού βλάστησης και εύφλεκτης ύλης από νησίδες, πρανή και ερείσματα εκατέρωθεν οδικών αξόνων του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξ. Μαννιατογιάννης, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στρ. Σαραούδας, η Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Α. Σακαλόγλου, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Στ. Τσιπουράκης, Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πέυκης Δ. Κοκορόσκος, Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Χρ. Πετράκης και η Περιφερειακή σύμβουλος Μ. Βάρσου.

Επίσης, έλαβαν μέρος ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θ. Κολυδάς, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης, Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας Αττική Ι. Λειβαδάρος, ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Α. Χαχλάκης, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Π.Π των Δήμων του Βορείου Τομέα, της Π.Π της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθηνών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της ΕΜΥ, του ΕΚΑΒ, του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, του Δασαρχείου Πεντέλης, του ΣΠΑΠ, του ΣΠΑΥ, του ΑΔΜΗΕ, των Εθελοντικών Οργανώσεων αλλά και των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, Ανάπτυξης, Υγειονομικού Ελέγχου, Μεταφορών και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα.