Τραγικές στιγμές στη Σταμάτα – οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια – κάηκαν οχήματα

Photo: real.gr

Δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στη Σταμάτα, με τους ισχυρούς ανέμους των 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή να ωθούν την μεγάλη πυρκαγιά προς την Πεντέλη, ενώ ήδη ένα σπίτι φέρεται να έχει παραδοθεί στις φλόγες και πολλά αυτοκίνητα να έχουν καεί.

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής εκκενώθηκε από νωρίς ο οικισμός Γαλήνη, ενώ πληροφορίες ότι εκκενώνονται σπίτια και στη Ροδόπολη και την Δροσιά, δεν επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα δε, με τον ίδιο δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμούς πολιτών.

Η μάχη με τις φλόγες δίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας, του Διονύσου, της Δροσιάς, της Εκάλης και της Ροδόπολης, ενώ ριπές αέρα αλλάζουν την κατεύθυνση που κινούνται τα μέτωπα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει η ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σε μέγιστη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειονομικές δομές στην περιοχή. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή 4 ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους.

Την έκταση της φωτιάς, έδωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι η μάχη δίνεται πλέον σπίτι προς σπίτι. «Δίνουμε μάχη σπίτι με σπίτι. Πνέουν άνεμοι 7 Μποφόρ» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Νωρίτερα, οι δημοτικές αρχές απεύθυναν έκκληση να μην κυκλοφορούν οι πολίτες στους δρόμους, ενώ είχε αποσταλεί και μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους.

Αυτή την ώρα, οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα τις κατοικίες με τις φλόγες να «γλείφουν» τα πρώτα σπίτια όπως λέει ο Δήμαρχος Διονύσου.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη στη Σταμάτα. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν «μάχη» και τα Έρικσον επιχειρούν από αέρος. Δώσαμε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Γαλήνη, καθώς η φωτιά είναι μέσα στο χωριό, γλείφει τα πρώτα σπίτια. Η Αστυνομία απομακρύνει τους κατοίκους με ασφάλεια αυτή την ώρα», αναφέρει o Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Photo: real.gr

Στη μάχη και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200

Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής επιχειρεί με πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος, γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Μάλιστα στη μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα, έχει επιστρατευτεί και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Photo: SOOC/ iefimerida.gr

Στη μάχη έχουν ριχθεί και οι κάτοικοι που ρίχνουν νερό στις φλόγες, ενώ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και συνολικά επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 45 οχήματα, 12 Ε/Π και 8 Α/Φ με το BERIEV-200. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες.

Την επιχείρηση συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ., Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ μεταβαίνει και κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Μακαρίου από τη Λ. Δροσιάς-Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου από την οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Κείμενο: cnn.gr