Σε μια εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου -Ποιες ομάδες θα αφορά

Τις αποφάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αναφορικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό ανακοίνωσε η πρόεδρος της, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας το απόγευμα της Δευτέρας, η κα. Θεοδωρίδου, τόνισε πως η αναμνηστική δόση στοχεύει στα άτομα που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν επαρκή ανοσολογική ανταπόκριση έναντι του κορωνοϊού.

«Άλλος στόχος είναι η επανενεργοποίηση της ανταπόκρισης ώστε να ενεργοποιηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωσε με την πάροδο του χρόνου» σχολίασε η κα. Θεοδωρίδου.

Η αναμνηστική δόση, σημείωσε, βοηθά στο να μην είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο άτομα που λόγο ηλικίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε χώρους με αυξημένη έκθεση.

Με mRNA εμβόλια η αναμνηστική δόση

Σε πρόσφατη συνεδρίαση για το θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο για άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις βασικού εμβολιασμού, ενώ ο ίδιος τύπος σκευάσματος θα χορηγηθεί και για άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσο για το Johnson & Johnson, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως αυτό έχει χορηγηθεί σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, επομένως όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα το έχουμε ξεκαθαρίσει.

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την αναμνηστική δόση

Σύσταση της επιτροπής είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμονώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.

Από την 1η Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Η επιτροπή συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να δρομολογήσει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις κατάλληλες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Τέλος, ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός. «Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους» είπε.
Πηγή: efimerida.gr