Ξεκινούν αύριο 1/9 η Έκθεση με έργα του Αλέκου Κοντόπουλου εμπνευσμένα από το 1821 & οι Πολιτιστικές Συναντήσεις

«Ο Αλέκος Κοντόπουλος και το 1821»

Σχέδια και εικονογραφήσεις

Διάρκεια έκθεσης 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως στις 25 Μαρτίου 2022, με ελεύθερη πρόσβαση.

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά μια άγνωστη πτυχή του έργου του Αλέκου Κοντόπουλου: 50 περίπου σχέδια και εικονογραφήσεις με έμπνευση από το 1821 που ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί μεταξύ 1943 και 1971.

Μορφές του αγώνα, επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες, σημαντικές προσωπικότητες και καθημερινοί άνθρωποι φανταστικές σκηνές μαχών και αλληγορικές συνθέσεις ξεπροβάλουν ολοζώντανα μέσα από το χαρτί και αναδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τα ιστορικά γεγονότα και τον απόηχό τους στο χρόνο.

Στις σκοτεινές περιόδους του 20ου αιώνα, ο Κοντόπουλος βρίσκει στην αφήγηση του 1821 φιλόξενο βήμα για να εκφραστεί και να αντιδράσει στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα.

Ο πρωτοπόρος στα καλλιτεχνικά πράγματα Αλέκος Κοντόπουλος εμφανίζεται μέσα από μια ποικιλία υλικών τεκμηρίων που καταδεικνύουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα αλλά και την πολυποίκιλή καλλιτεχνική του παραγωγή  που δεν εξαντλείται μόνο σε πίνακες ζωγραφικής, αλλά καλύπτει ένα τεράστιο εύρος εργασιών από σχέδια, εκδόσεις βιβλίων και εικονογραφήσεις.

Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Τενεκετζής, ιστορικός τέχνης.

////////

Στα πλαίσια των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ που ξεκινούν αύριο:

«ΦΑΓΑΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ!…»

Μνήμη και ταυτότητα στα τραγούδια του 1821

ΜΟΥΣΙΚΗ για την Τετάρτη 1-9-2021 και ώρα 8:30μμ στον Κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Κοντόπουλου 13, Αγία Παρασκευή).

Μια μουσική παράσταση με θέμα το ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού στην Εθνεγερσία. Τα κείμενα υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του ΕΚΠΑ, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσιάζει την εκδήλωση.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί-τραγούδι), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο-τραγούδι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά) και Κωνσταντίνα Πάτση (τραγούδι).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: φέτος λόγω του υγειονομικών μέτρων για την πανδημία η συμμετοχή στις εκδηλώσεις γίνεται αποκλειστικά και ΜΟΝΟ με τηλεφωνική κράτηση (210 6395335, 2106396311 για το παιδικό τμήμα)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ