Συνέντευξη της ευρωβουλευτού Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στο aparaskevi-images.gr

Η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος και νομικός, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες). Έχει μια λαμπρή επαγγελματική και πολιτική πορεία με θέσεις κλειδιά αρχικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή και επί του παρόντος στην Ευρωβουλή.

Την κ. Ασημακοπούλου φιλοξενεί το aparaskevi-images.gr συζητώντας μαζί της για θέματα της επικαιρότητας, όπως η πανδημία της covid-19 και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και η θέση της Ελλάδας σχετικά με τις αλλαγές στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Μέσω της συνέντευξης έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα προς τους δημότες της Αγίας Παρασκευής.

//////////

  • Κ. Ασημακοπούλου, πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη την πανδημία; Ποια είναι η αίσθηση που επικρατεί στο Ευρωκοινοβούλιο;

Είναι αλήθεια ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και ειδικά τώρα, με τη μετάλλαξη Όμικρον. Κάθε χώρα προσπαθεί να προστατέψει τους πολίτες της, με τα κατάλληλα μέτρα και πολιτικές. Οι τακτικές που εφαρμόζονται ποικίλουν. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή ενός lockdown, στη Γερμανία πολλά κόμματα μίλησαν για υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ η Αγγλία αποφάσισε μια εντελώς διαφορετική δέσμη μέτρων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές, σε μία προσπάθεια εναρμόνισης και εύρεσης βέλτιστων πρακτικών, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επιπλέον, μέσω του προγράμματος Next Generation EU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί την οικονομική ανάκαμψη των κρατών-μελών, από την πανδημία. Αυτές οι συζητήσεις και δυναμικές αντικατοπτρίζονται και στον δημόσιο διάλογο, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πανδημία μάς έδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Η υγειονομική κρίση ανέδειξε, δηλαδή, το γεγονός ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα σε κοινές πολιτικές και δράσεις, σε όλους τους τομείς, γιατί μόνον έτσι θα επιτύχουμε περισσότερα και θα επισπεύσουμε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

  • Ποια είναι η θέση σας για τον εμβολιασμό, κατά της covid-19;

Η θέση μου είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού. Όλες οι μελέτες και όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αποτελεί το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε, σήμερα, απέναντι στην πανδημία. Ακόμη σημαντικότερο είναι να πειστούν να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη, δηλαδή όσοι έχουν ηλικία άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Μαζί όμως με το εμβόλιο, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αμελούμε και την αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ειδικά αυτήν τη χρονική περίοδο, που η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται με εκθετικό ρυθμό και όπως όλα δείχνουν, θα επικρατήσει καθολικά. Δεν χρειάζεται ούτε φόβος, αλλά ούτε και απροσεξία. Πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε ψυχραιμία και μεγάλη προσοχή.

  • Πιστεύετε ότι ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πανδημία, είναι ο ενδεδειγμένος; Οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούν ότι απέτυχε να προστατέψει τους πολίτες.

Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης αποτελεί μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, που απαιτεί την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο. Με άλλα λόγια, όπως μεταλλάσσεται ο ιός και οι συνθήκες, έτσι θα πρέπει να μεταλλάσσεται και το μείγμα των πολιτικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Η πανδημία δεν είναι φαινόμενο που αφορά στην Ελλάδα μόνον, αλλά σε όλον τον πλανήτη. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις των ειδικών, αλλά και τη διεθνή πρακτική, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ανάλογα με τις συνθήκες της στιγμής. Το να υπάρξουν τυχόν λάθη, σε μια τέτοια διαδικασία, είναι προφανές πως μπορεί να συμβεί. Όλοι, εξάλλου, κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Κρίνεται όμως και η αντιπολίτευση, ο θεσμικός ρόλος της οποίας, σε τέτοιες περιόδους, είναι κρίσιμος, αφού το ζητούμενο είναι να γίνεται ουσιαστική κριτική, από την πλευρά της, να παρουσιάζονται προτάσεις και ρεαλιστικές λύσεις και όχι να ισοπεδώνονται οι πολιτικές της κυβέρνησης, στο όνομα της «αντιπολίτευσης». Υπό το πρίσμα αυτό, θεωρώ πως η αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ακολούθησε μια μηδενιστική πολιτική, που καμία άλλη αντιπολίτευση στην ΕΕ δεν άσκησε.

  • Η ΝΔ είναι άραγε ένα κόμμα που έχει γερές βάσεις και φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Οι θέσεις της ΝΔ βρίσκουν απήχηση και σημαντική στήριξη στην ευρωπαϊκή μου οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και συνολικά στην ΕΕ. Από την ψηφιακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή, μέχρι την καταπολέμηση του καρκίνου και το εμπόριο, η ΝΔ έχει ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλωστε, αυτά τα επίκαιρα για την Ευρώπη θέματα βρίσκονται ψηλά και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εθνική αποστολή της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, εργαζόμαστε, ώστε οι εθνικές μας θέσεις, αλλά και τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών να γίνονται γνωστά και να βρίσκουν την απήχηση που χρειάζονται.

  • Οι αλλαγές στο πολιτικό – οικονομικό ευρωπαϊκό σκηνικό, όπως το BREXIT και η αποχώρηση της κας Μέρκελ, επηρεάζουν την Ελλάδα; Και με ποιο τρόπο;

Σαφώς και επηρεάζουν τις ισορροπίες της ΕΕ και ιδιαίτερα τον Μακρόν, που καλείται να δώσει σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές, τώρα που η Γαλλία έχει την Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου. Οι προγραμματισμένες για το 2022 προεδρικές εκλογές, στη Γαλλία, για τη διαδοχή ή μη του Μακρόν, οι πρόσφατες εκλογές και η απομάκρυνση της Μέρκελ, από το τιμόνι της Γερμανίας, αλλά και ο απόηχος του Brexit δημιουργούν ένα ευμετάβλητο τοπίο στην Ευρώπη, το οποίο στην πορεία θα γίνει πιο έντονο, ιδιαίτερα μετά τις ιταλικές εκλογές. Η Ελλάδα, σήμερα, ακολουθεί μία πολυεπίπεδη διπλωματία, με σχέδιο, συνέπεια και όραμα, προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Διαμορφώνει συμμαχίες, προγραμματίζει επισκέψεις και προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα, με σθένος και αποφασιστικότητα.

  • Διατηρείτε φιλικές σχέσεις με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, έναν δήμο που κέρδισε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Πείτε μας δυο κουβέντες και εάν έχετε κάποιο μήνυμα προς τους δημότες.

Είναι αλήθεια ότι έχω ιδιαίτερη σχέση με την Αγία Παρασκευή, αφού την περίοδο 2015-2019 ήμουν Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής ανήκε στην εκλογική μου περιφέρεια. Ως εκ τούτου, έχω πολύ καλούς φίλους, παλαιούς και νέους συνεργάτες, διατηρώ συνεχή επαφή μαζί τους και είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι δίπλα τους, αλλά και δίπλα σε όλους τους δημότες, σε ό,τι χρειαστούν. Θέλω να αισθάνονται ότι έχουν μια φίλη στις Βρυξέλλες, που μπορεί να τους ακούσει, να ενδιαφερθεί και να βοηθήσει, όσο μπορεί, στα προβλήματα που τους απασχολούν. Θέλω να ξέρουν ότι, όπως παλιά, έτσι και τώρα, θα είμαι δίπλα τους.