Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα 2022: το γαϊτανάκι (μ)πλέχτηκε ξανά

Εγκρίθηκαν στο Δ.Σ. ελλείψει εναλλακτικής πρότασης

Γράφει η Λένα Μαρκή

Συζήτηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022 είχε η χθεσινή (19/1/2022) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επί πεντέμισι ώρες λιγοστοί δημότες της Αγίας Παρασκευής παρακολουθήσαμε μια ανούσια συνεδρίαση για ένα αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο.

Σύμφωνα με το νόμο της απλής αναλογικής η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να φέρει εναλλακτική πρόταση προς ψήφιση. Η πρόταση αυτή πρέπει να αποτελεί ολοκληρωμένο πλαίσιο και να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το τεχνικό πρόγραμμα και από την Οικονομική Υπηρεσία για τον προϋπολογισμό. Όμως οι παρατάξεις «Νίκη των πολιτών», «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», «Αλλάζουμε» και «Μια γενιά μπροστά» συνεργαζόμενες κατέθεσαν τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και όχι ολοκληρωμένη πρόταση. Επίσης οι απαιτούμενες εισηγήσεις, σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου, Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, εστάλησαν στους κ.κ. Σταθόπουλο και Οικονόμου ως απάντηση, ενώ στην πρόεδρο του Δ.Σ. στάλθηκαν στις 5:50 μ.μ., ώρα που τα Δημοτικά Όργανα έχουν σχολάσει και λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση (6 μ.μ.). Αποτέλεσμα να μην είναι εις γνώση της προέδρου και των λοιπών δημοτικών συμβούλων. Όλα αυτά καθιστούσαν μη σύννομη την εισαγωγή της πρότασης σε ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι ανάλογες ελλείψεις υπήρξαν και την περσινή χρονιά με κατάληξη να υπερψηφιστεί μεν η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης, αλλά να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το ιστορικό πριν και κατά τη συνεδρίαση

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, είναι γνωστή η έλλειψη προσωπικού στο δήμο και τα οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζει όπως και όλοι οι ΟΤΑ άλλωστε. Με δυσκολία ισοσκελίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2022 και έδωσε συγχαρητήρια στις υπηρεσίες που συμμετείχαν στη σύνταξή του. Επίσης ανέφερε, και κανείς δεν διέψευσε, πως υπήρξε μια αρχική συνάντηση με τους επικεφαλής των ανωτέρω δημοτικών παρατάξεων όπου και έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις που εκείνοι έκαναν και συμπεριελήφθησαν στο τεχνικό πρόγραμμα.

Όμως, 24 ώρες πριν τη συζήτησή του στο Δ.Σ. παρουσιάζουν νέες προτάσεις στον νέο Διευθυντή της Υπηρεσίας, ενώ θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε, να τις καταθέσουν και να γίνουν κι αυτές αποδεκτές από το Δήμαρχο!!

Έτσι ξεκινώντας το Δ.Σ. δημιουργήθηκε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, με κάποιους να μιλούν ακόμα και για αποχώρηση από τη συνεδρίαση. Τα θέματα που απασχόλησαν κατά τη συζήτηση ήταν τα ήδη γνωστά όπως η κατασκευή του κολυμβητηρίου, το προπονητήριο και ο χώρος δημιουργίας του, αναπλάσεις οδών, ποιανού αρμοδιότητα είναι η δημιουργία πεζοδρομίων, η ύπαρξη ή μη μελετών για τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, η καθαριότητα και η συγκέντρωση των κομμένων κλαδιών που γεμίζουν τα πεζοδρόμια. Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκαν με τις ψήφους της συμπολίτευσης. ΟΧΙ ψήφησαν οι παρατάξεις των κ.κ. Σταθόπουλου (απουσία κατά την ψηφοφορία της κ. Γκιόκα και του κ. Παπαμιχαήλ), Οικονόμου, Μυλωνάκη και Μουστόγιαννη. Οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Φυσάει Κόντρα από πολιτική θέση κάθε φορά καταψηφίζουν τους προϋπολογισμούς.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη του κ. Οικονόμου μετά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δρ. Μιλτιάδης Κύρκος, από την Νομική Υπηρεσία ο νομικός κ. Γεώργιος Λαζουράς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Οικονομικής Υπηρεσίας Δράκου Πηνελόπη (προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών), Σκουλουδάκης Απόστολος και Δούρου Αικατερίνη.

Τα κύρια σημεία και οι απορίες που δημιούργησε η συνεδρίαση

Είναι η δεύτερη χρονιά που η αντιπολίτευση παρουσιάζεται απροετοίμαστη στην κατάθεση εναλλακτικής πρότασης. Και αν πέρυσι δικαιολογούνταν, φέτος ισχύει ότι το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Αμάθεια; Αμέλεια; Υπερβολική σιγουριά; Τέσσερεις παρατάξεις που πλαισιώνονται από πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, στρατιωτικούς και γενικά επιστήμονες, από ανθρώπους που μετέχουν στα δημοτικά πράγματα επί δεκαετίες, πως είναι δυνατόν να μην είναι σε θέση να παρουσιάσουν έναν άρτιο φάκελο που θα τους έδινε τη δυνατότητα να περάσουν τις δικές τους προτάσεις εξολοκλήρου; Στην περσινή συνεδρίαση αναφέρθηκε πολλάκις ότι  θα πρέπει να παρουσιαστεί ολόκληρο τεχνικό πρόγραμμα και ΟΧΙ μόνο οι προτεινόμενες αλλαγές. Επίσης να υπάρχουν οι απαραίτητες εισηγήσεις. Φέτος κολλήσαμε πάλι στα ίδια σημεία… Είναι απορίας άξιο ότι ενώ υπήρχε θετική στάση από την πλευρά του Δημάρχου δεν την εκμεταλλεύτηκαν ώστε να εντάξουν και τις 4 νέες προτάσεις!!! Αντ’ αυτού προτίμησαν να απουσιάσουν από την Οικονομική Επιτροπή (πλην του κ. Μυλωνάκη που ήταν δικαιολογημένος). Μήπως πράγματι στόχος ήταν η δημιουργία εντυπώσεων στο Δ.Σ. και η προσπάθεια παρουσίασης ενός «κακού Ζορμπά»;

Αν κανείς παρακολουθήσει το βίντεο της συνεδρίασης θα διαπιστώσει ότι η συζήτηση στράφηκε σε θέματα χιλιοειπωμένα  και έγιναν ερωτήσεις χωρίς νόημα. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι στη διάρκεια του έτους γίνονται αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και εντάσσονται ή αφαιρούνται έργα και χρηματικά ποσά. Όπως τόνισε και ο κ. Ζορμπάς η ουσία επί του παρόντος ήταν να παρουσιαστεί ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ώστε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα ο Δήμος. Πρότεινε δε με την πρώτη αναμόρφωση να εντάξει τις προτάσεις τους οπότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν υπήρξε καμία απάντηση σε αυτή την πρόταση … Είναι περίεργο πως ενώ ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε ότι, οι «Αλλάζουμε» δεν βάζουν το παραταξιακό όφελος πάνω από το συμφέρον των δημοτών, καταψήφισε και δεν δέχτηκε την πρόταση Ζορμπά. Άραγε πως εννοεί το «συμφέρον των δημοτών»;

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος είναι ένα στάνταρ γεγονός που συμβαίνει σε κάθε δήμο μια φορά το χρόνο είτε στο τέλος του προηγούμενου είτε στην αρχή αυτού που αφορά. Είναι δυνατόν νοήμονες άνθρωποι να παρουσιάζουν μία σοβαρή πρόταση 24 ώρες πριν; Μια τέτοια κίνηση δίνει την εικόνα δουλειάς του ποδαριού και οδηγεί σε περίεργες σκέψεις.

Όπως ειπώθηκε από την ίδια την αντιπολίτευση πέραν των συγκεκριμένων άρθρων το υπόλοιπο πρόγραμμα παρέμενε το ίδιο. Άρα καταψήφισαν κάτι με το οποίο συμφωνούσαν στην ουσία!

Τα ανεπίτρεπτα και τα συμπεράσματα

Την εισήγηση του Δημάρχου διέκοπτε συνεχώς και επιστάμενα, κατά τη συνήθειά του, ο επικεφαλής της «Νίκης των πολιτών», Γιάννης Σταθόπουλος. Σχεδόν μιλούσε παράλληλα, προφανώς ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ΔΕΝ είναι δήμαρχος. Και φυσικά «απολαύσαμε» για πολλοστή φορά την αναφορά στα «έργα που έκανε στην 5ετή θητεία του» … νισάφι πια! Στο χορό μπήκε φυσικά και το δεξί του χέρι ο κ. Γκόνης ακολουθώντας την ίδια τακτική του «μιλάμε όποτε μας αρέσει» μη σεβόμενος το θεσμό και τις διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα έριξε ευθύνες στην πρόεδρο ρωτώντας επανειλημμένα για το ποιος φταίει που η αντιπολίτευση δεν είχε άρτια πρόταση. Προφανώς περίμενε από την κ. Καψοκεφάλου να τους πάρει από το χεράκι  και να τους απαριθμήσει τα απαιτούμενα βήματα !!!!!!

Ανεπίτρεπτη όμως και η στάση της προέδρου του Δ.Σ. κ. Έφης Καψοκεφάλου που επί αρκετή ώρα παρακολουθούσε να διακόπτουν την εισήγηση του δημάρχου, να καταπατούν τις διαδικασίες του Δ.Σ. που έχει αναλάβει να προστατεύει και να μένει αμέτοχη, σιωπηλή και ουσιαστικά απούσα. Το ρόλο της ευτυχώς ανέλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρός προσπαθώντας να τηρηθούν τα δέοντα. Μήπως θα ήταν ορθότερο να γινόταν μια εναλλαγή θέσεων μεταξύ των δύο;

Ανεπίτρεπτη κίνηση και από τον κ. Οικονόμου όταν μίλησε για «επιστράτευση του κ. Λαζουρά από το Δήμαρχο κ. Ζορμπά» ώστε ο δεύτερος να επιτύχει τους σκοπούς του. Μια κίνηση που βρήκε αντίθετους τους κ. Μυλωνάκη και Σταθόπουλο που εξέφρασαν την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Λαζουρά και τον κ. Κρητικίδη που ζήτησε να αποσυρθεί η λέξη, «αδειάζοντας» έτσι τον συνεργάτη τους στην εναλλακτική πρόταση.

Συμπερασματικά μέσα σε 5 ώρες οι τέσσερεις δημοτικές παρατάξεις, που το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα βρίσκουν κοινά σημεία, προσπαθώντας να αντιπολιτευτούν και να προκαλέσουν ζημιά στη δημοτική Αρχή κατάφεραν μόνο να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα δικά τους πόδια. Σαφώς η εικόνα που παρουσίασαν αφήνει πολλά ερωτηματικά στους δημότες και δυστυχώς δίνει μια όχι και τόσο αξιόπιστη εικόνα. Και στη ουσία δεν είδαμε να καταφέρεται κάποιο σημαντικό πλήγμα στη δημοτική Αρχή.

Από την άλλη για τη δημοτική Αρχή ο χρόνος λιγοστεύει και θα πρέπει να τρέξει για να ολοκληρώσει τα έργα που έχει ξεκινήσει ή που ευελπιστεί να υλοποιήσει. Οφείλει να βρει λύσεις για να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών και μάλιστα σύντομα. Προβλήματα που διαιωνίζονται στο τέλος διογκώνονται και προκαλούν σοβαρές ζημιές πολιτικές και μη. Θετική ήταν η στάση του κ. Ζορμπά που λειτούργησε στα πλαίσια της συνεργασίας και φάνηκε συναινετικός. Αποδέχτηκε τις αρχικές προτάσεις της αντιπολίτευσης και όταν προσπάθησαν να τον αιφνιδιάσουν με το δεύτερο μέρος προτάσεων, πρότεινε την συγχώνευσή τους στην πρώτη αναμόρφωση. Κατάφερε να δώσει την εικόνα του κυρίαρχου του παιχνιδιού αφήνοντας τους άλλους να αναζητούν αδύναμα σημεία χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Εν τέλη η δημοτική Αρχή ήταν έτσι κι αλλιώς ο νικητής, όπως και το 2021 που ενώ εγκρίθηκε το πρόγραμμα των συνεργαζόμενων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τις αναμορφώσεις ακολούθησε αυτό που εκείνη είχε αποφασίσει.-