Μετά το αφήγημα και το παραμύθι για “άμισθους και έμμισθους” της δημοτικής αρχής, ομολογία αλληλοσπαραγμού και διάλυσης των πάντων, μας προέκυψε και το ζήτημα των εντεταλμένων ή των μη εντεταλμένων, των απλών συμβούλων. Αυτά, κύριοι της δημοτικής αρχής να τα λύσετε μεταξύ σας.
Δεν ενδιαφέρουν κανέναν δημότη αν κάποιοι μαζί με τον δήμαρχο επιλέγουν τον δρόμο του αυτοεξευτελισμού, αλλά τον αφορούν άμεσα αν αυτό έχει επιπτώσεις στην πόλη και στην ασφάλειά του.
Οι δημότες ενδιαφέρονται για την ουσία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, την ετοιμότητα, την οργάνωση και την πρόνοια και είναι πραγματικά λυπηρό να μην αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απολογηθεί και να ζητήσει μία απλή συγνώμη.
Ας διαβάσουν καλά τους νόμους και μετά θα καταλάβουν αν μπορούν να κάνουν μαθήματα νομιμότητας.
Αυτά που περιμένει ο δημότης είναι να βρει το θάρρος ένας αρμόδιος ή υπεύθυνος, αν έχουν απομείνει ψήγματα αξιοπιστίας και ευθιξίας, να απαντήσει στα ουσιώδη θέματα και ερωτήματα που έθεσα:
1. Για την συγκρότηση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.
Η υποχρέωση αυτή είναι δεσμευτική και όχι δυνητική και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών από την δημοσίευση του Νόμου, δηλαδή μέχρι τις 7/8/2021.
2.Για την σύνταξη “Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών” με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου όπως ορίζει ο Νόμος
3. Για τις ρυθμίσεις για τις Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας και τις υποχρεώσεις των Δήμου προς τους εθελοντές.
ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Όπως φάνηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιανουαρίου ο δήμαρχος αφού προσπάθησε αρχικά αποφύγει την ερώτησή μου για τα παραπάνω λέγοντας ότι “θα απαντάει σε όποιες ερωτήσεις θέλει”, αναγκάστηκε τελικά να ομολογήσει ότι:
1.Δεν συγκάλεσε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.
2. Δεν εφάρμοσε ( γιατί δεν υπάρχει) ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας το ” Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών”.
3. Δεν συγκάλεσε συσκέψεις εμπλεκομένων με τήρηση πρακτικών, τα οποία μάλιστα του τα ζήτησα, για να ακούσω στην συνέχεια έκπληκτος ότι:
“ότι δεν υπάρχουν πρακτικά, δεν υπάρχουν κείμενα, ούτε επικαιροποιημένα σχέδια, γιατί απεχθάνεται τα γραπτά… και τις συσκέψεις και ότι είναι άνθρωπος της δράσης και των προφορικών εντολών”
4. Απέκλεισε από τον “προφορικό συντονισμό” κρίσιμους φορείς της Πολιτείας, τους εθελοντές και το σύνολο της αντιπολίτευσης.
5. Δεν μίσθωσε έγκαιρα τα απαιτούμενα μηχανήματα για τον εκχιονισμό όπως έκαναν οι άλλοι Δήμοι και έτρεχε κατόπιν εορτής την τελευταία στιγμή.
6 Άφησε κλειστούς πολλούς δρόμους που έπρεπε να φθάσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
7. Δεν είχε φροντίσει να επιληφθεί δραστικά στις περιπτώσεις των επικίνδυνων για το ηλεκτρικό δίκτυο δέντρων, αρμοδιότητας του Δήμου και να συνεργαστεί με τον ΔΕΔΔΗΕ, μετά μάλιστα και την περσινή εμπειρία της “Μήδειας”. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα είχαν τοποθετηθεί απλώς κολονάκια σήμανσης για την επικινδυνότητα πτώσης.
8. Δεν υπήρχε συντονιστικό και τηλεφωνικό κέντρο να ενημερώνει , να δέχεται πληροφορίες και αιτήματα και να δίνει οδηγίες.
Σε πολλές περιπτώσεις δεν σήκωναν τηλέφωνο ή ήταν κατειλημμένο, καθώς μία μόνο γραμμή ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί στις αυξημένες κλήσεις.
Όποιος έχει θεμιτές φιλοδοξίες να υπηρετήσει αυτή τη πόλη ή να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση, θα πρέπει να συμμετέχει με προτάσεις, απόψεις, παρεμβάσεις και πολλή δουλειά και να μην αρκείται σε χειραψίες και φωτογραφίες. Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Και αν αυτό δεν μας ικανοποιεί ή αποτυγχάνουμε παταγωδώς, παραιτούμαστε.
Υ Γ. Όποιος παρακολούθησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κατάλαβε ότι η κριτική μου ήταν προς τον δήμαρχο και όχι προς τον κ. Φαραντάτο, ο οποίος είναι σύμβουλος “άνευ αρμοδιοτήτων”. Αυτό το ζήτημα ανέδειξα. Το πόσο καλά “συμβούλευε” ή το πόσο καλά άκουγε ο δήμαρχος, ας το κρίνουν οι δημότες.