Με τεράστια επιτυχία & συμμετοχή τo 2ο “ΕΠΑΛ” Αγ. Παρασκευής στο erasmus στην Κύπρο

Το 2ο ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ από 2 έως 17/04/2022 υλοποίησε με επιτυχία εγκεκριμένο  πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ΚΑ1. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη μετάβαση ομάδας μαθητών του σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές, στη Λευκωσία της Κύπρου,  για χρονικό διάστημα 16 ημερών. Οι μαθητές  εκπαιδεύτηκαν στις εγκαταστάσεις του φορέα υποδοχής και όλα τα έξοδα της αποστολής καλύφθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ .

Το παραπάνω σχέδιο δράσης ERASMUS+ΚΑ1 αναφέρεται στην κινητικότητα μαθητών  επαγγελματικής εκπαίδευσης του 2ου ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στην Κύπρο. Στο σχέδιο  συμμετείχαν 30 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές, οι οποίοι για  διάστημα 16 ημερών βρέθηκαν στην Κύπρο. Συγκεκριμένα   η ομάδα μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  εκπαιδεύτηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας (UNIC) που ήταν ο φορέας υποδοχής στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας για το πρόγραμμα Erasmus+ 2021, Δράση ΚΑ1, με κωδικό 2021-1-EL01-KA122-VET-000030773  με τίτλο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ – ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ»

Το περιεχόμενο του προγράμματος ΑΦΟΡΑ μιαολοκληρωμένη προσέγγιση, από τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μέχρι την τρισδιάστατη εκτύπωση. Καλύπτει τα βασικότερα σημεία της διαδικασίας και διδάσκει βασικές αρχές σχεδιασμού, μοντελοποίηση και τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το πρόγραμμα έχει ΣΚΟΠΟ να διδάξει, να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει τους συμμετέχοντες ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σχετικά με την ψηφιακή τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση. Περιλαμβάνει θεωρητικές εισαγωγικές  διαλέξεις σε βασικές γνώσεις μοντελοποίησης με την χρήση καμπύλων επιφανειών και free – form.Οι συμμετέχοντες μελέτησαν ειδικά θέματα και τεχνικές για τρισδιάστατη εκτύπωση, την κατάλληλη προετοιμασία του αρχείου και την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε ασκήσεις αλλά και σε δικές τους ιδέες για προϊόντα. Κάποια από τα μοντέλα κατασκευάστηκαν στο τέλος του προγράμματος με τρισδιάστατη εκτύπωση, μια μέθοδο προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού.

Τα θεωρητικά μαθήματα καθώς και τα εργαστηριακά μαθήματα διεξήχθησαν από καταρτισμένους καθηγητές και εξαίρετους επαγγελματίες, στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του φορέα υποδοχής και αφορούσαν :

  1. Ψηφιακή Τρισδιάστατη Σχεδίαση και Εκτύπωση Προϊόντων
  • Παρουσίαση ψηφιακού λογισμικού CAD
  • Δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου – Σχεδίαση και τεχνική σύνταξη προϊόντων προκειμένου να δημιουργηθεί το πραγματικό μοντέλο
  • Φόρτωση του ψηφιακού μοντέλου στον εκτυπωτή
  • Προετοιμασία του εκτυπωτή – γέμισμα με πρώτες ύλες
  • Προετοιμασία της πλατφόρμας κατασκευής
  • Διεργασίες εκτύπωσης (ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της τεχνολογίας του 3D εκτυπωτή)
  • Ολοκλήρωση εκτύπωσης και μετά – επεξεργασία προϊόντος.
  • Στρατηγικό πλεονέκτημα της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε εξατομικευμένα και πολύπλοκα αντικείμενα, μείωση του χρόνου κατασκευής.

Το σχέδιο περιελάβανε ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ στις κάτωθι εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις:

H εταιρεία ROBO ασχολείται με το δημιουργικό σχεδιασμό ρομπότ, πλατφορμών και κιτ. Χρησιμοποιεί κυρίως πλακέτες Arduino για να προωθήσει τις ιδέες της και μέσω του πλήρους εξοπλισμένου εργαστηρίου της προσπαθεί να μυήσει τον κόσμο στην τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση αντικειμένων.

Με έδρα την Λευκωσία την πρωτεύουσα της Κύπρου το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Μεσογείου που είναι προσανατολισμένα στην έρευνα. Διεξάγει εκτεταμένη και υψηλής ποιότητας, βασική, εφαρμοσμένη και διεπιστημονική έρευνα με προσωπικό που διαπρέπει σε πολλούς τομείς και αναγνωρίζεται για την συμβολή του στη δημιουργία, εξέλιξη και μετάδοση της γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων και ιδιαίτερα στις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

  • Επίσκεψη στο Εργαστήριο του Μιχάλη Σωκράτους. Στο Εργαστήριο του Μιχάλη Σωκράτους παρακολουθήσαμε χάραξη με laser εικόνων και ανάγλυφων με υψηλή ανάλυση. Το ξύλο χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές λόγω της προσαρμοστικότητάς του.

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επίσης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ σε αξιοθέατα, σε μουσεία και στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Λευκωσίας. Έγινε εκδρομή στην περιοχή της Πάφου, πρωτεύουσας της δυτικής Κύπρου που έχει σημαντική θέση στην ιστορία γνωστή ως η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στη Λεμεσό την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου. Η Λεμεσός βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο κόλπο Ακρωτηρίου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Τέλος πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην πιο τουριστική περιοχή του νησιού, την Αγία Νάπα.

Την τελευταία μέρα παραμονής στη Λευκωσία και στις  εγκαταστάσεις του φορέα (Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας UNIC), έγινε η τελική συνάντηση και η αξιολόγηση του προγράμματος. Ο φορέας υποδοχής έδωσε πιστοποιητικά κατάρτισης σε όλους τους συμμετέχοντες για το πρόγραμμα κινητικότητας.

Για τη διάχυση του παραπάνω προγράμματος ERASMUS+ΚΑ1 έχει φτιαχτεί σελίδα στο Facebook του 2ου ΕΠΑΛ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ https://www.facebook.com/Erasmusκαθώς και σελίδα στην ιστοσελίδα του σχολείου http://2epal-ag-parask.att.sch.gr/erasmus/

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων