“Νέα Αρχή”: Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας νομικούς για την άμεση ανταπόκρισή τους στο πάγωμα πλειστηριασμού

Παρά το “πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας”, κάποιοι καταφέρνουν και τους διενεργούν.

Ενημερώθηκα ότι ηλικιωμένο ζευγάρι “ευάλωτων” συμπολιτών μας κινδυνεύει με έξωση από την κύρια και μοναδική τους κατοικία, μετά από μία τέτοια διαδικασία πλειστηριασμού!!!

Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας νομικούς για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μου να αναλάβουν την διερεύνηση του θέματος και τις νομικές ενέργειες που ενδεχομένως μπορούν να γίνουν.

Επίσηςκαι τα στελέχη της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή που ανέλαβαν να συνδράμουν οικονομικά.

Ενημέρωσα και τον Προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου μας για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Αυτό το περιστατικό πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στη πόλη μας αςμας ενεργοποιήσει όλους, προκειμένου να αποκτήσουν ένα δίχτυ προστασίας τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν χάσουν τοσπίτι τους. Πρέπει επίσης να γίνει ενημέρωση. Η έλλειψη ενημέρωσης των «κόκκινων» δανειοληπτών για τις διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία εγκυμονεί κινδύνους να δουν το μοναδικό τους ακίνητο να βγαίνει στο σφυρί.

Επίσης και για τις ράπεζες που κινδυνεύουν να υποστούν σημαντική βλάβη στη φήμη τους στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες θα μπορούσαν να σώσουν το σπίτι τους,εάν είχαν αιτηθεί προστασία από τις πλατφόρμες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Ως γνωστόν,πέραν του Νόμου Κατσέλη, έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα προστασίας όπως η βελτίωση-ψηφιοποίηση του νόμου υπερχρεωμένων νοικοκυριών (Ν3869) το 2018, το πρόγραμμα ρύθμισης και επιδότησης δανείων (Ν4605) το 2019, το πρόγραμμα Γέφυρα Ιγια τα κορoνό πληκτα νοικοκυριά (Ν4714) το 2020 και, προσφάτως, το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης δανείων ευάλωτων νοικοκυριών (Ν4912).

Με τον νέο πτωχευτικό νόμο (νόμος 2ηςευκαιρίας), που θα διαδεχθεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα, δίδεται μόνιμη λύση στην πρώτη κατοικία με επιδότηση δόσης και δυνατότητα επαναγοράς από τον φορέα ακινήτων.

Ένα μεγάλο ζήτημα επομένως που τίθεται στην παρούσα φάση είναι κατά πόσοοι «κόκκινοι» δανειολήπτες ενημερώνονται επαρκώς για τα μέσα προστασίας που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων του στεγαστικού δανείου.

Σοβαρό ζήτημα όμως είναι και η ενημέρωση των «ασυνεπών» δανειοληπτών και από τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τους servicers που κρατούν στα χέρια τους τα κόκκινα δάνεια. Πολλές από τις ευάλωτες οικογένειες, είτε λόγω πόρων, είτε λόγω μορφωτικού επιπέδου, δεν έχουν πρόσβαση στην online ενημέρωση.

Θα φέρω άμεσα προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε παρόμοιες περιπτώσεις πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας για οικογένειες μεσοβαρές ενδείξεις ευαλωτότητας, όπως ανεργία, αναπηρία κ.α. και τις δυνατότητες συνδρομής του Δήμου.

Απο το γραφείο τύπου της Δημοτικής παράταξης

Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.