Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν -Ποινές σε προσλήψεις & κινητικότητα -Τι θα γίνει με τον οδοφωτισμό

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσαν την δέσμη των προτάσεων που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής σπατάλης στο Δημόσιο .

Σημεία των δηλώσεων:

Κ. Σκρέκας: «Το 2021 αυξήθηκε η ενεργειακή σπατάλη στη δημόσια διοίκηση (12.000 εγκαταστάσεων γενικής κυβέρνησης) κατά 20% και η εκτίμηση είναι η ίδια και για το 2022. Το κόστος είναι τεράστιο και επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Λαμβάνουμε άμεσα μέτρα:

10% μείωση, και μακροπρόθεσμα 30%.

Ενεργοποιούμε σύστημα παρακολούθησης.

Κίνητρα και αντικίνητρα.

Θα οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος ανά φορέα, με ειδικότητα μηχανικού.

Απαιτούμε:

Συντήρηση καυστήρων, ρύθμιση θερμοκρασιών. Όχι άσκοπη χρήση ενέργειας από κάθε υπάλληλο. Έλεγχο, αλλαγές συμπεριφορών, φυσικό αερισμό, κλείσιμο υπολογιστών όταν φεύγουν οι εργαζόμενοι, τοποθέτηση σκίασης.

Οδοφωτισμός:  Βελτιστοποίηση χρόνων, περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικών φωτισμών με στόχο 35% μείωση.

Τοποθέτηση inverter σε συστήματα ύδρευσης.

Παράλληλα, ξεκινάμε το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για ενεργειακή-κτιριακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων»

Μ. Βορίδης: «Η λογική των κινήτρων είναι: Όσοι επιτύχουν στόχους, θα επιβραβευτούν με ενίσχυση προϋπολογισμού. Να σημειώσω ότι μετά από 2 μήνες από την ημέρα που βγήκε η υπουργική απόφαση ανταποκρίθηκαν μόλις 221 φορείς… Προφανώς από εδώ και πέρα, θα κοιτάξουμε τον κάθε φορέα ξεχωριστά και όχι οριζόντια. Ζητάμε στοιχειώδη πράγματα. Κακά τα ψέματα, δεχόμαστε μια επίθεση, το Δημόσιο πρέπει να πρωτοστατήσει, είναι ηθικό ζήτημα.

Με βάση την ΚΥΑ σε περίπτωση μη συμμορφώσεως, θα έχουμε κυρώσεις. Αυτές θα έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις. Θα εξετάσουμε με βάση την απόδοση αν θα εντάξουμε τον κάθε φορέα στον προγραμματισμέ προσλήψεων του Σεπτεμβρίου ή όχι όπως και στο β’ κύκλο κινητικότητας του Οκτωβρίου».

«Δεν ζητάμε κάτι συγκλονιστικό», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Σκυλακάκης: “Το κόστος στο ρεύμα, το περασμένο έτος, κόστισε 700 εκ. ευρώ στο δημόσιο. Αν πετύχουμε τους στόχους θα  γλιτώσουμε πληρωμές 12 φορές πάνω από ότι συνέβαινε πριν. Πρέπει το δημόσιο να προσπαθήσει. Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς! Να προσθέσω και γω κάτι για τις δημοτικές πισίνες. Όταν σκεπάσουμε μια πισίνα, έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας από τη θέρμανση. Απλές πρακτικές.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος που έχει εκδοθεί:

View Fullscreen

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.