Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του συμπολίτη μας Δημήτρη Χατζή από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, 17/3

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και οι Βασίλης Ζορμπάς (Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής), Γιάννης Σταθόπουλος (τέως Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος , την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωσή προς τιμήν του Δημήτρη Χατζή, βασικού στελέχους της Ταινιοθήκης, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας το 2005.

Στυλοβάτης του Ιδρύματος από τη δεκαετία του ’60, όταν αυτό δημιουργήθηκε κι εκείνος ήταν ακόμα φοιτητής, ο αείμνηστος Δημήτρης Χατζής  το υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή, ακούραστα, αποτελώντας το δεξί χέρι του διευθυντή Θόδωρου Αδαμόπουλου σε δύσκολες εποχές για την Ελλάδα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Βαθιά καλλιεργημένος, μορφωμένος και ενθουσιώδης κινηματογραφόφιλος, συμμερίστηκε απόλυτα το όραμα της Αγλαΐας Μητροπούλου, ιδρύτριας της Ταινιοθήκης, για μία «κιβωτό» της κινηματογραφικής κληρονομιάς με πολύπλευρη δράση.

Πέθανε απρόσμενα, σε μία ηλικία που είχε να προσφέρει ακόμα πολλά, από τη θέση πλέον του υποδιευθυντή της Ταινιοθήκης, και δεν πρόλαβε τη μεταστέγασή της στη Λαΐδα, στον Κεραμεικό.

Η Πρόεδρος του ΔΣ Μαρία Κομνηνού, ο Θόδωρος Αδαμόπουλος, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, επιθυμούν να του αποδώσουν μια οφειλόμενη τιμή.

Στην εκδήλωση, στην  οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Δημήτρη Χατζή στην ΕΡΤ για την ΤΤΕ καθώς και φωτογραφίες από διάφορες περιόδους της ζωής του, θα μιλήσουν οι: Μαρία Κομνηνού, Θόδωρος Αδαμόπουλος, Βασίλης Ζορμπάς (Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής), Γιάννης Σταθόπουλος (τέως Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής) και  Κώστας Παναγιάς (τέως Κοινοτάρχης Διστράτου Ιωαννίνων).

Θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ Ζαγορίτικο πανηγύρι του Θόδωρου Αδαμόπουλου.

Mε την ευγενική συμμετοχή των μουσικών Σάββα Σιάτρα και Γιώργου Μεράντζα.

Τη βραδιά θα κλείσει η σύζυγος του Δημήτρη Χατζή, εικαστικός Ευτυχία Ροδοπούλου.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

Γεννήθηκε στη Βωβούσα Ιωαννίνων το 1951.

Η μητέρα του ήταν βοσκός, και υπήρξε αντάρτισσα. Ο πατέρας του ήταν υλοτόμος.

Τελείωσε το Δημοτικό στο χωριό και τη Μέση Εκπαίδευση στο Μέτσοβο όπου έμενε σε οικοτροφείο. Ως φοιτητής της Nομικής Σχολής, ήρθε στην Αθήνα και φιλοξενήθηκε στο Τοσίτσειο ‘Ιδρυμα των Αθηνών.

Σπούδασε δουλεύοντας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ για λίγο άσκησε τη δικηγορία.

Ανδρώθηκε στην Ταινιοθήκη, όπου μάλιστα κατοίκησε και για ένα διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, χάνει τον πατέρα του και μένει προστάτης της μάνας και της ανήλικης αδελφής του Μαρίας. Κληρονομιά του επίσης ένα αγροτικό δάνειο που έπρεπε ν’ αποπληρώσει. Αναζητά κι άλλες δουλειές.

Παντρεύεται την Ευτυχία Ροδοπούλου, κατοικούν στην Αγία Παρασκευή και αποκτούν δύο παιδιά: το Θάνο Χατζή-Ροδόπουλο και τη Δώρα Χατζή-Ροδοπούλου.

Τελειώνοντας τις σπουδές του συνεχίζει να εργάζεται στην Ταινιοθήκη. Η θέση του αναβαθμίζεται.

Εντάσσεται στο ΚΚΕ και μετά στο Συνασπισμό όπου εκλέγεται μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ο. Αγίας Παρασκευής.

Έχοντας όραμα για το μέλλον της πόλης, η οποία τη δεκαετία του ’80 ήταν πολύ υποβαθμισμένη σε υποδομές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών από υπεύθυνες θέσεις:

  • Πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου του Παράδεισου Αγίας Παρασκευής
  • Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Παρασκευής
  • Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αγίας Παρασκευής
  • Πρόεδρος της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Αγ. Παρασκευής
  • Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντόπευκου-Παράδεισου-Πευκακίων.

Σε κάθε θέση που θήτευσε, εργάστηκε σκληρά, με πείσμα και  ενθουσιασμό, νομότυπα, χωρίς εξαρτήσεις και δωροδοκίες. Συγκρούστηκε με ισχυρά συμφέροντα, αλλά πέτυχε την ολόπλευρη άνθηση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στην πόλη καθώς και μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής της προστασίας.

Πέθανε το 2005.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων