To 7o Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής στην Κύπρο με το Πρόγραμμα «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ»

Ξεχωριστές εμπειρίες  βιώσαν δέκα μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας  κατά την  τριήμερη επίσκεψη  στην Κύπρο στο πλαίσιο  του περιβαλλοντικού διακρατικού προγράμματος Ελλάδος –Κύπρου  «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» .  Η επίσκεψη  πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-19  Μαρτίου ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε  πραγματοποιήσει στην Αθήνα  τον περασμένο Δεκέμβριο δωδεκαμελής αντιπροσωπία  μαθητών και εκπαιδευτικών του Ζ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού. Εκτός των μαθητών στην  αποστολή συμμετείχαν ο Διευθυντής του σχολείου Γιάννης Λογοθέτης, ο Υποδιευθυντής Γιώργος Χούσος, η δασκάλα και υπεύθυνη του προγράμματος «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» Αθανασία Κέλλη, η δασκάλα Ειδικής Αγωγής  Βούλα Σφυρή και η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Αναστασία Κολοσκόπη. Το Δήμο Αγίας Παρασκευής,  που αγκάλιασε με θέρμη το πρόγραμμα και κάλυψε οικονομικά το ταξίδι,  εκπροσώπησαν  ο  Αντιδήμαρχος Διοίκησης  Γιάννης Αργυρός και ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Κώστας Γουργούλης.

Το πρωί της πρώτης ημέρας και μετά την θερμή υποδοχή της αποστολής από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  του Ζ΄ Δημοτικού  Λεμεσού,  ξεναγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου και  παρακολουθήσαμε την εξαιρετική  θεατρική παράσταση «ΕΥΑΓΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ» αφιερωμένη στον ήρωα του κυπριακού αγώνα που σε ηλικία 18 ετών απαγχονίστηκε από τον αγγλικό στρατό κατοχής. Το απόγευμα της ίδιας  ημέρας επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, το οποίο ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού κατά την αρχαιότητα και δοκιμάσαμε τις δραματικές μας ικανότητες στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου ενώ  το βράδυ απολαύσαμε  σε παραδοσιακή ταβέρνα της Λεμεσού  τις καταπληκτικές λιχουδιές  της κυπριακής κουζίνας.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης μας ξεναγηθήκαμε  στην πρωτεύουσα  της Κύπρου, τη Λευκωσία, την μοναδική πρωτεύουσα κράτους που  μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή  παραμένει  χωρισμένη στα δύο με την «Πράσινη Γραμμή» . Στιγμές εθνικής υπερηφάνειας και έντονης συναισθηματικής  φόρτισης   βιώσαμε κατά την ξενάγηση μας στα «ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ» , στον τόπο των φρικτών μαρτυρίων και απαγχονισμών Κυπρίων Ηρώων της ΕΟΚΑ  κατά την διάρκεια του αγώνα της ανεξαρτησίας  από την αγγλική αποικιοκρατία. Ως  ελάχιστος φόρο τιμής  στους Ήρωες καταθέσαμε κοινό δάφνινο  στεφάνι τα δυο σχολεία και ψάλλαμε τον Εθνικό Ύμνο.

Η κεντρική εκδήλωση του τριήμερου ταξιδιού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της δεύτερης ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου οι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων μέσα από  αφηγήσεις, τραγούδια και θεατρικά δρώμενα παρουσίασαν τις δράσεις  τους στο πλαίσιο του διετούς  περιβαλλοντικού προγράμματος και καταχειροκροτήθηκαν από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς  και εκπροσώπους των κυπριακών αρχών.

Κατά την  τρίτη και  τελευταία ημέρα της επίσκεψης η αποστολή  ξεναγήθηκε  στην πόλη της Λεμεσού και είχε την ευκαιρία να  παρακολουθήσει  τον διεθνή μαραθώνιο της Λεμεσού στον οποίο συμμετείχε και ο Διευθυντής του σχολείου Γιάννης Λογοθέτης.

Ένα  μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας για την άριστη συμπεριφορά  και την υπευθυνότητα που επέδειξαν καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού καθώς και  την εξαιρετική παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος που δικαίως εντυπωσίασε το κυπριακό κοινό. Πολλά συγχαρητήρια στη δασκάλα μας ,Αθανασία Κέλλη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος , δούλεψε με τα παιδιά, οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια την επίσκεψη και συντόνισε το σύνολο των δράσεων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά, στον Αντιδήμαρχο Διοίκησης  Γιάννη Αργυρό και στον  Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Κώστα Γουργούλη που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το πρόγραμμα και το στήριξαν οικονομικά με το ποσό των 6.000 ευρώ καλύπτοντας εξ ολοκλήρου  τα αεροπορικά ταξίδια και τη διαμονή μαθητών και εκπαιδευτικών στη Λεμεσό.

Άπειρες  ευχαριστίες στο Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού , στους υπέροχους μαθητές και στις  υπέροχες μαθήτριες του αδελφού κυπριακού  σχολείου, στη Διευθύντρια Μαρία Λουκαΐδου, στις δασκάλες της ΣΤ΄τάξης  Έλενα Χριστοδούλου και Γιώτα Οδυσσέως που ήταν και υπεύθυνη του προγράμματος,, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Ζ΄Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού για την  φιλοξενία και την θαυμάσια συνεργασία  πάνω στους κοινούς  μας στόχους  της καλλιέργειας της οικολογικής συνείδησης και τις ενδυνάμωσης  των σχέσεων μας με τους Κύπριους αδελφούς μας.

1 3
2 2
3 2
4 2
5 2
6 1
7 1
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
28b
29
30
31
32
33
34
35
35a
36
37
38
40
41
50
51
53
60
61
63

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.