Αρχική EDITORIAL Σε 10μηνη παράταση το έργο του Δημαρχείου – Τι αποκαλύπτει η εισήγηση...

Σε 10μηνη παράταση το έργο του Δημαρχείου – Τι αποκαλύπτει η εισήγηση της Περιφέρειας

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα από τα θέματα της σημερινής (20/6/23) Ημερήσιας Διάταξης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής ήταν και η 10μηνη παράταση της Συνολικής Προθεσμίας του έργου ανέγερσης του νέου Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής, η οποία και εγκρίθηκε.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, μέχρι σήμερα το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται σε ποσοστό 15% περίπου του συνολικού φυσικού αντικειμένου και σε ποσοστό 18% του οικονομικού αντικειμένου.

Πρώτη αποκάλυψη

Την 21-6-2023 λήγει η Συνολική Προθεσμία του έργου, που αποτελεί την Αρχική Συμβατική Προθεσμία (ΑΣΠ=30 μήνες), καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία παράταση της Συνολικής Προθεσμίας. Ο ανάδοχος του έργου δεν έχει αιτηθεί την απαιτούμενη Παράταση της Συνολικής Προθεσμίας και κατά προφορική δήλωσή του δεν προτίθεται να την αιτηθεί, εν αναμονή της λήξης της Οριακής Προθεσμίας (ΟΠ=10 μήνες, δηλαδή το 1/3 της ΑΣΠ) του έργου, ώστε να δικαιούται την διάλυση της σύμβασης λόγω παρέλευσης της ΟΠ.

Όπως έχει αναφερθεί αναλυτικά από το aparaskeviimages.gr, ο ανάδοχος έχει ήδη αιτηθεί τη διάλυση της σύμβασης, έχει δικαιωθεί και αναμένεται η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δεύτερη αποκάλυψη

Η αδυναμία ολοκλήρωσης των εργασιών μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό όριο οφείλεται ως έχει προαναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα μας στην καθυστέρηση στην παραχώρηση του οικοπέδου ελεύθερου, στην ύπαρξη βραχώδους υποβάθρου και στο μεγάλο ποσοστό βραχώδους εδάφους, σημαντικά μεγαλύτερου από το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό του έργου και στην καθυστέρηση να υπογραφεί η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση.

Αυτή τη φορά από την εισήγηση του θέματος προκύπτει ένας ακόμη σοβαρός λόγος:  «Στην διαπίστωση του λάθους τοπογραφικού του έργου, καθώς το οικόπεδο είναι μικρότερο από αυτό που αναφέρεται στην εγκεκριμένη μελέτη, γεγονός που οδήγησε μεταξύ άλλων στην ανάγκη εκπόνησης και έγκρισης της τροποποίησης της μελέτης προσωρινής αντιστήριξης του έργου (καθυστέρηση 3 μηνών στην εκτέλεση των εργασιών)».

Συμπερασματικά

Κατόπιν των ανωτέρω η Περιφέρεια Αττικής κρίνει ότι προκειμένου να ολοκληρωθούν ημιτελή και αυτοτελή τμήματα του έργου μέσω των συμβατικών εργασιών είναι απαραίτητη η παράταση της Συνολικής Προθεσμίας. Προχωράει λοιπόν αυτή στην παράταση, αφού ο ανάδοχος δεν έχει την πρόθεση να το αιτηθεί.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι πρόθεση του αναδόχου είναι η απόσυρση από το έργο. Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες φέρεται να προσέφυγε στην Διοικητική Δικαιοσύνη. Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν σκεφτόμαστε πως μετά το πέρας του 10μήνου η ανέγερση του Δημαρχείου θα σταματήσει και ο εργολάβος θα τα μαζέψει και θα αποχωρήσει.

Επίσης η εικόνα που αποκομίζουμε είναι ότι η Περιφέρεια, ως ο κύριος χρηματοδότης του έργου, αξιοποιεί όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει για να καθυστερήσει το μοιραίο. Μην ξεχνάμε ότι τον Οκτώβρη θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και εννοείται ότι ένα οριστικό μπλοκάρισμα του έργου θα αποτελέσει «μαύρη σελίδα» για την υποψηφιότητα του κ. Πατούλη. Είναι σαφές, ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσει αλώβητη και την υποψηφιότητα του κ. Ζορμπά για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Με την παράταση κερδίζεται σημαντικός χρόνος και για τους δύο.

Λάθη επί των λαθών, παραλείψεις επί παραλείψεων οδηγούν ένα εμβληματικό έργο που έχει τόσο ανάγκη η Αγία Παρασκευή σε αφανισμό … Η Περιφέρεια σαφώς και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, όμως έχει να προτάξει τη δημιουργία διαφόρων έργων σε άλλους δήμους και να βγει από το προεκλογικό αδιέξοδο. Όμως η  αδράνεια σε φάσεις που απαιτούνταν εγρήγορση (από Περιφέρεια και Δήμο) θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην Αγία Παρασκευή, όχι μόνο από οικονομικής άποψης (σχετικά με σταλίες, 1η ΣΣΕ, κλπ.), αλλά και σε θέμα γοήτρου, αφού θα παραμείνει η πόλη που δεν μπορεί να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο σε εύλογο χρονικό διάστημα, παρά εξακολουθεί να δημιουργεί φαντάσματα.

////////////

ΑΡΘΡΑ του aparaskevi-images.gr από την αρχή του 2023 με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στοιχεία και ενημέρωση για το πρόβλημα που προέκυψε στο έργο της ανέγερσης του νέου Δημαρχείου:

Ανέγερση Δημαρχείου: Στο μικροσκόπιο και η (υπο)χρηματοδότηση του έργου (4-5-2023)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ευθύνες στην Περιφέρεια και στο Δήμο αποδίδει ο ανάδοχος του έργου του Δημαρχείου (28-4-23)

Λύση σύμβασης σε 18+1 έργα της Περιφέρειας Αττικής! Στο Νο 15 το Δημαρχείο (DOC) (25-4-23)

«ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ» -Κέρδισε την ένσταση ο εργολάβος για το Δημαρχείο στο ΥΠΟΜΕΔΙ (3-4-23)

Οι εργασίες στο νέο Δημαρχείο και οι αντιφατικές ενημερώσεις εκ μέρους του Δήμου (VD) (20-3-23)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν τα σκαπτικά στο χώρο του Δημαρχείου και ξεκινά άμεσα το έργο (14-3-23)

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το νέο Δημαρχείο (8-3-23)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ξεμπλοκάρει το Δημαρχείο – Με σημερινό έγγραφο η Περιφέρεια καλεί τον ανάδοχο για την υπογραφή της 1ης ΣΣΕ (27-1-23)

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.