Ας μιλήσουμε λοιπόν για κόμματα και για γαλάζια χρώματα

Photo // ST Adobe stock

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ειλικρινά σε αυτές τις εκλογές δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με χρίσματα και στηρίξεις. Και αυτό γιατί πίστευα ότι ακόμη κι όσοι έκαναν προσπάθειες έως τώρα να εδραιώσουν πολιτικές αποχρώσεις, πλησιάζοντας οι εκλογές θα στρέφονταν σε πιο ουσιώδεις στρατηγικές. Μάταια όμως!

Πριν ακόμα από τις εθνικές εκλογές είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια προσέγγισης συγκεκριμένου κόμματος, με ορισμένες παρατάξεις να ανταγωνίζονται στην ανάδειξη στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, επιζητώντας να αποδείξουν την φίλια σχέση τους με αυτό. Πρόσφατα όμως μια τρίτη δημοτική παράταξη κάνει την έκπληξη στοχεύοντας να κατηγοριοποιήσει κομματικά υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, επιθυμώντας ουσιαστικά να πλήξει την «κεφαλή» τους. Υπήρξε δε και μια αγωνιώδης προσπάθεια για την λήψη κάποιας στήριξης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν όχι ευθέως, έστω με κάποιον υπαινιγμό.

Όσοι παρακολουθείτε τα τεκτενόμενα στην πόλη θα έχετε πλέον αντιληφθεί σε ποιους αναφέρομαι. Φυσικά όχι στο «Φυσάει κόντρα» που γνωρίζουμε τις καταβολές του, ούτε στην Λαϊκή Συσπείρωση που είναι σαφής ο προσανατολισμός της. Επίσης τόσο ο Γιάννης Σταθόπουλος με τη «Νίκη», όσο και ο Γιάννης Μυλωνάκης με τους «Αλλάζουμε» δεν ασχολούνται καν με χρίσματα και κομματικούς  διαχωρισμούς.

Αντίθετα ο μεγάλος ντόρος γίνεται από την πλευρά της γαλάζιας κοινωνίας. Θα μου πείτε θεμιτός ο αγώνας. Τι γίνεται όμως όταν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν φαίνεται ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα; Οποία απογοήτευσις!!! Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία κράτησε σιγή ασυρμάτου και απέστρεψε το βλέμμα από την Αγία Παρασκευή. Και αν σε άλλους δήμους στήριξε εμφανώς τον εν ενεργεία δήμαρχο σύμφωνα με το καταστατικό της, δεν έκανε το ίδιο κι εδώ. Αποδεικτικό η δημόσια τοποθέτηση πρωτοκλασάτου αντιδημάρχου που θεωρώντας παράδοξη τη στάση της Ν.Δ., κρίνει πως σφάλει  με τη στάση της αυτή και ότι πρέπει να επανορθώσει …

Το παράδοξο είναι δε, ότι ενώ το 2019 προεκλογικά οι γαλάζιοι επικεφαλής είχαν κληθεί στα γραφεία του Ταύρου σε μια προσπάθεια συνένωσης και αλληλοστήριξης, μέχρι τώρα δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο. Αν και οι ενδείξεις φέτος κάνουν σαφές ότι μια προσπάθεια συνένωσης πλέον θα ήταν αδύνατη και πιθανά χάσιμο χρόνου.

Το επίσης παράδοξο είναι ότι στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Δημάρχου δεν εθεάθη ουδείς από τους γνωστούς νεοδημοκράτες υπουργούς και βουλευτές του στενού κύκλου του Δημάρχου (βλ. Κεραμέως, Κουμουτσάκος κλπ.).

Τι φταίει λοιπόν;

Γιατί το κυβερνόν κόμμα δεν ασχολείται με την Αγία Παρασκευή, έναν δήμο που εκ των πραγμάτων είναι μεγάλος και σημαντικός αφού φιλοξενεί την ΕΡΤ και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το κύριο ερευνητικό κέντρο της χώρας;

Γιατί σημαντικά ενεργά τοπικά στελέχη της στρέφονται σε μη Δεξιούς δημοτικούς συνδυασμούς;

Μήπως το ότι η γενικότερη στάση του Δημάρχου δημιουργεί τριγμούς και αντιδράσεις στη Ν.Δ.; Μήπως γιατί ενώ από τα γεννοφάσκια του αποτελεί -όπως διακηρύσσει ο ίδιος – ένα από τα στιβαρά στελέχη του κόμματος, τους τελευταίους μήνες ρίχνει ευθείες βολές εναντίον του; Μήπως η απογοήτευση είναι εκείνη που τον ωθεί να κατηγορεί δημοσίως την ίδια του τη βάση; Και τι αντίκτυπο έχει αυτό στους ψηφοφόρους του; Αν λάβουμε υπόψη την θέση ορισμένων ότι η τάση των εθνικών εκλογών συμβαδίζει με την αυτοδιοικητική, οι Δεξιοί πολίτες συμφωνούν με τη στάση του Δημάρχου; Πως θα ψηφίσουν κάποιον που κατηγορεί το ίδιο το κόμμα του/τους;

Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα ο Δήμαρχος κάνει προσπάθεια να στραφεί εναντίον εκλεγμένων στελεχών της Ν.Δ. που όπως λέει «ταυτίζονται και σιγοντάρουν» διαφορετικό συνδυασμό. Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας πως το έντιμο από πλευράς τους θα ήταν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους ή ακόμα και την κομματική τους ταυτότητα. Αλήθεια έχει ζητήσει το ίδιο και από στελέχη του ψηφοδελτίου του που είναι γνωστό ότι ανήκουν σε άλλες κομματικές αποχρώσεις; Ή ισχύει το δυο μέτρα και δυο σταθμά; Το περίεργο είναι ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένο συνδυασμό που ομολογουμένως τελευταία έχει κάνει τρομερή άνοδο. Προσπαθεί να χαρακτηρίσει με το ζόρι ως ΠΑΣΟΚ τον συνδυασμό του Γιάννη Μυλωνάκη, αφήνοντας στην άκρη αυτόν του Γιάννη Σταθόπουλου, παρότι υπάρχουν κι εκεί Δεξιά στελέχη! Να το εκλάβουμε ως ένδειξη πανικού; Λέτε να θεωρεί σοβαρό και μετρήσιμο αντίπαλο τον Γιάννη Μυλωνάκη και να προτιμά αν φτάσει στο δεύτερο γύρο να έχει απέναντι τον Γιάννη Σταθόπουλο; Ή φοβάται ίσως και ένα δίδυμο Μυλωνάκη – Σταθόπουλου στο δεύτερο γύρο; Ίδωμεν …

Όπως έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα, άποψή μου είναι ότι οι πολίτες τοπικά έχουν άλλα κριτήρια ψήφου. Μπορώ να δεχτώ ότι ακολουθούν εν μέρη το κόμμα, αλλά κυρίως ακολουθούν πρόσωπα και κρίνουν πρόσωπα και δη δημάρχους. Όλες αυτές οι παλαιοκομματικές παθογένειες τείνουν να εξαφανιστούν με την εμφάνιση στον πολιτικό στίβο νέων ανθρώπων με νέο τρόπο σκέψης και δράσης και μοντέρνα νοοτροπία συμβατή με το παρόν.

Στην σύγχρονη εποχή τείνει να γίνει αποδεκτό (δεν το έχουμε καταφέρει απόλυτα ακόμα) ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να γίνονται πέρα από στενές κομματικές αντιλήψεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις και διχαστικές πρακτικές. Υπάρχουν ακόμα κάποια ψήγματα παλαιοκομματικής συμπεριφοράς σε μειούμενο όμως ποσοστό. Η σκληρή καθημερινότητα βάζει δικούς της κανόνες και οδηγεί σε στοχευμένες επιλογές. Λίγοι είναι εκείνοι οι δημότες που θα βάλουν πρωταρχικά το κόμμα σε σχέση με τα συνεχή προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν. Αλίμονο αν υπάρχουν κομματικά σύνορα σε ό,τι αφορά τη γειτονιά μας, τον δρόμο μας, την καθημερινή μας ζωή.

Γι’ αυτό λοιπόν μην μας ξενίζει που κάποιοι υποψήφιοι στρέφουν την προσοχή σε αυτά τα προβλήματα και όχι σε χρωματικές κοκορομαχίες.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην Αγία Παρασκευή στηρίξεις, χρίσματα και επιχρίσματα από τα τρία μεγάλα κόμματα δεν θα δούμε. Ας πορευτούμε λοιπόν με ότι έχουμε.

Ο καιρός γαρ εγγύς …

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.