Πλήρης ανεπάρκεια και αδιαφάνεια της Δημοτικής Αρχής στη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου

Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Κινηματογράφου «Σινέ Σχολείο», που κάθε καλοκαίρι δίνει τις παραστάσεις του στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής.
Ο Δημοτικός Κινηματογράφος δημιουργήθηκε με το όραμα και την προσπάθεια συμπολιτών μας, προκειμένου να υπάρξει μέσω των κινηματογραφικών ταινιών ένας εναλλακτικός πολιτιστικός θεσμός στην πόλη μας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο. Αν και δεν υλοποιήθηκαν τα αρχικά σχέδια των εμπνευστών του, πάντως στη συνείδηση των συμπολιτών μας έχει καταγραφεί το «Σινέ Σχολείο» ως μια σημαντική ανάσα δροσιάς και ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων.
Η λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου, όλα αυτά τα χρόνια, στηριζόταν σε ίδιους ανθρώπινους πόρους και μέσα και ήταν κάτω από την επίβλεψη της πολιτιστικής επιχείρησης του Δήμου. Από οικονομικής δε απόψεως, ήταν πάντα μία επικερδής για τον Δήμο μας δραστηριότητα.

Το περσινό καλοκαίρι και σε συνέχεια δημιουργίας του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου μας (ΠΑΟΔΑΠ), η Δημοτική Αρχή δήλωσε αδυναμία λειτουργίας του Δημοτικού Κινηματογράφου με ίδια μέσα και με συνοπτικές διαδικασίες ανέθεσε τη λειτουργία του σε ιδιώτη. Σ’ αυτή την απόφαση εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις από πολλές πλευρές (Δημοτικές Παρατάξεις, Ένωση Συλλόγων Γονέων, Σύλλογος Γονέων 2ου Γυμνασίου κα.). Οι αντιρρήσεις είχαν κυρίως ως βάση τους το γεγονός ότι ένας πολύχρονος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας που διενεργείται σε δημόσιο χώρο, παραδίδεται άκριτα σε έναν ιδιώτη προς εκμετάλλευση;;;

Η Δημοτική Αρχή μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, δεσμεύτηκε δημόσια ότι:
– Η απ’ ευθείας ανάθεση λειτουργίας του Δημοτικού Κινηματογράφου σε ιδιώτη θα ίσχυε μόνο για μια χρονιά,
– Ότι τα έσοδα από την ενοικίαση του κινηματογράφου, που θα ανέρχονταν σε 18.000€, θα διατίθεντο για την επισκευή του δαπέδου του προαύλιου χώρου του σχολείου, ο οποίος χρησιμοποιείται και για αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών, και
Επίσης θα πληρώνονταν και τα έξοδα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ από τη λειτουργία του κινηματογράφου.

Καμία υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής δεν υλοποιήθηκε.
Συγκεκριμένα:
– Ο προαύλιος χώρος του σχολείου δεν επισκευάσθηκε.
– Προ ημερών και με συνοπτικές διαδικασίες, δηλ. ουσιαστικά με κατευθείαν ανάθεση η πλειοψηφία του ΠΑΟΔΑΠ προχώρησε στην παραχώρηση – ενοικίαση του Δημοτικού Κινηματογράφου σε ιδιώτη, για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
– Τα έσοδα των 18.000€ της περσινής ενοικίασης δεν εγράφησαν στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής και δεν γνωρίζουμε αν και που έχουν διατεθεί,
– Επίσης αναζητούνται τα έσοδα από την λειτουργία του κυλικείου από πέρσι αν υπήρξαν και τι έγιναν…;;;
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας οφείλονται πλέον των 3.500€ στην ΕΥΔΑΠ.

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή για όλα τα παραπάνω αλλά και για το γεγονός ότι αντί να προασπίσει και να προάγει έναν πολύχρονο θεσμό πολιτισμού που της παραδόθηκε, χωρίς όραμα και με ανυπαρξία πολιτιστικής πολιτικής τον ευτελίζει με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ο Πολιτισμός, σε όλες του τις εκφράσεις, είναι η τροφή του πνεύματος και της ψυχής των ανθρώπων. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες που διενεργούνται μέσα σε μια κοινωνία καθώς και οι καρποί που αναπτύσσονται και παράγονται μέσα από θεσμικές διαδικασίες με τη συμμετοχή κατά το δυνατόν όλων των πολιτών στους οποίους απευθύνονται, είναι μια ύψιστη κοινωνική διεργασία. Ο Πολιτισμός λοιπόν, σε συνεργασία με τον μαζικό Αθλητισμό, αποτελούν αντικειμενικά τα συλλογικά εκείνα αγαθά μέσω των οποίων οι πολίτες επικοινωνούν, συμμετέχουν, δημιουργούν, χαίρονται και συγχρόνως τους δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους.
Αν μια Δημοτική Αρχή δεν έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προάσπιση και ανάπτυξη αυτών των συλλογικών αγαθών με κάθε τρόπο και μέσο, τότε είναι κατώτερη των υποχρεώσεων και του ρόλου που της έχει ανατεθεί, ιδίως αυτές τις δύσκολες για τον τόπο και τους συμπολίτες μας συγκυρίες.