ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Ιερός Ναός)

«Η περιοχή του σημερινού προαστίου της Αγίας Παρασκευής στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα φέρεται ότι ανήκε στον Τούρκο Χαλήλ Μπέη, ο οποίος την επώλησε στον Κόμη Αμπότιο Μπότσαρη. Ο τελευταίος στις 13.11.1850 επώλησε με το υπ. αριθ. 986 συμβόλαιο μεγάλη έκταση του προαστίου στους παρακάτω κατοίκους του Χαλανδρίου: Ιωάννη Κυριακό, Γεώργιο Μπαϊρακτάρη, Αθανάσιο Αναστασίου, Κωνσταντίνο Τρικαλιώτη, Προκόπιο Αγγέλου, Γεώργιο Καλόγηρο, Σωτήριο Λίτσα, Αθανάσιο Ντά(Δά)βαρη και Σαράντο Μάρκου.

Οι πρώτοι κάτοικοι του προαστίου βρήκαν στην άκρη του χωματόδρομου, που συνέδεε τα Μεσόγεια με τους Αμπελοκήπους, μια μικρή εκκλησία στο όνομα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. Πολύ γρήγορα το μικρό αυτό ναΰδριο έδωσε το όνομά του σε ολόκληρο το προάστιο».

Τη συνέχεια της ιστορίας του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής μπορείτε να διαβάσετε στο

ένα πόνημα του Αρχιμανδρίτου Θεοδωρήτου Πολυζωγόπουλου, όπου θα βρείτε γράμμα του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, στοιχεία για την αρχιτεκτονική μορφή και την Αγιογράφηση, τους διατελέσαντες εφημέριους και επιτρόπους, κ.α. ενδιαφέροντα στοιχεία και φωτογραφίες.